|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Бердичівські пожежники закликають зберегти врожай

Категория:
Аналіз минулорічного проведення заготівлі кормів та жнив свідчить про серйозні недоліки в забезпеченні протипожежного захисту при збиранні та зберіганні врожаю. Дехто з керівників (власникам) господарств не вживались належні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки свої підприємств.


Причиною подібного становища є висока зношеність сільськогосподарської техніки, незабезпеченість її іскрогасниками та первинними засобами пожежогасіння, низький рівень знань працівниками вимог пожежної безпеки, неналежна, а подекуди повна відсутність сторожової охорони та чергування пожежних команд. Ці та інші недоліки є результатом незадовільної організації керівників фермерських та сільськогосподарських підприємств.
Через скрутне економічне становище в більшості господарств вийшла з ладу й перебуває в несправному стані пожежна техніка, засоби зв’язку, що негативно впливає на систему забезпечення пожежної безпеки на селі. Брак пожежно-сторожової охорони обходиться для держави та суб’єктів господарювання набагато дорожче. Особливо гостро це відчувається під час жнив, коли повсякденний контроль за дотриманням правил пожежної безпеки в місцях збирання врожаю конче необхідний. Його брак призводить до пожеж хліба на корені та в місцях заготівлі і зберігання грубих кормів.
Випадки пожеж свідчать, що керівники багатьох сільськогосподарських підприємств нехтують вимогами пожежної безпеки в період підготовки та проведення жнив. Значна кількість хлібних масивів не готуються до збирання врожаю. У господарствах схематичні плани протипожежного захисту врожаю не складають.
Люди, залучені до збирання врожаю, належної підготовки в обсязі програми пожежно-технічного мінімуму не мають.
Щоб запобігти втратам хліба від пожеж, слід вчасно готуватися до жнив, та виконувати слідуючі заходи :
1. Керівник господарства чи підприємства повинен призначити конкретних осіб, що мають відповідати за підготовку збиральних машин і агрегатів, організувати вивчення пожежно-технічного мінімуму, проведення інструктажів з дотриманням правил пожежної безпеки в місцях збирання, зберігання зерна та заготівлі грубих кормів.
До початку збирання врожаю всі без винятку бригадири, агрономи, механіки, завідувачі зернотоків, комбайнери, їхні помічники, трактористи та водії повинні вивчити правила техніки безпеки в обсязі програми пожежно-технічного мінімуму, скласти заліки та отримати спеціальне посвідчення.
Усі робітники і службовці , залучені до збирання та заготівлі грубих кормів, мають бути проінструктовані під розписку щодо заходів пожежної безпеки. Особи, які не пройшли інструктажу, до таких робіт не допускаються.
2. До початку збирання врожаю вся сільськогосподарська техніка має бути відремонтована, обладнана надійними протипожежними захисними пристроями, забезпечена первинними засобами пожежогасіння і прийнята спеціально-технічною комісією, яка призначається керівником господарства. Про готовність техніки комісією складається акт.
Випускні труби двигунів машин та агрегатів повинні бути обладнані надійними іскрогасниками. Слід постійно перевіряти щільність з’єднання випускної труби з патрубком колектора та колектора - з блоком двигуна.
Пожежні машини, мотопомпи, інша пристосована для гасіння пожеж техніка має бути справною. Пожежні автомобілі необхідно обладнати пристроями для гасіння пожеж хліба на корені.
За погодженням органів Держпожежнагляду керівниками сільськогосподарських підприємств слід визначити необхідну кількість техніки, яку потрібно пристосувати для гасіння пожеж.
На зернових майданчиках, точках і польових таборах треба підготувати необхідний запас швабр, лопат, щоб за потреби доставити їх до міс ця пожежі.
4. Перед дозріванням колосових ( у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання до лісових масивів і торфовищ, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) та оборані смугою завширшки не менш як 4м.
У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більш як 50га. Між ділянками слід робити прокоси не менш як 8м. завширшки. Посередині прокосів повинна проорюватися смуга не менш як 4м. завширшки. Організовується цілодобова охорона полів. Тимчасові дороги й стежки, що прокладені через хлібні поля, мають перекриватися.
Біля хлібних масивів необхідно встановити знаки або попереджувальні таблички про заборону куріння, застосування відкритого вогню, проходу через хлібні масиви.
Тимчасові польові стани слід розташовувати від хлібних масивів, скирт (стогів) соломи, копиць сіна, токів на відстані не ближче як за 100м., а від будівель – не менше як 50м. Майданчики польових станів та зернотоків оборюються смугою не менш як 4м. завширшки.
У період збирання врожаю забороняється спалювання стерні та жнивних залишків.
Стоянки туристів, пасіки допускається розміщувати за 100м. від хлібних масивів.
Полювання на хлібних масивах та поблизу них забороняється. Зерно токи слід розміщувати від будівель та споруд за 50м., а від хлібних масивів – за 100м. Майданчик на току повинен бути очищений від рослинного покриву.
Скирти (стоги), штабелі дозволяється розташовувати попарно, при цьому розриви між скиртами (стогами), штабелями в одній парі мають бути не менше як 6м., а між сусідніми парами – не менш як 30м. Протипожежні розриви між парами проорюються смугою не менше 4м. завширшки на відстані 5м. від основи скирти (стогу), штабеля.
Площа основи однієї скирти (стогу) не повинна перевищувати 300м2 , а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500м.2
Відстань від скирт(стогів), штабелів грубих кормів повинна бути не менше як 15 м. до ліній електропередач, 20м. – до доріг, 50м. – до будівель та споруд.
Біля штабеля пресованого сіна чи соломи необхідно мати два гаки завдовжки не менш як висота штабеля.
Місця постійного скиртування обгороджуються, обладнуються блискавкозахистом, забезпечуються первинними засобами пожежогасіння.
Площа відсіків будівель (навісів) для збереження грубих кормів між протипожежними стінами не повинна перевищувати 1000м.2 , а маса кормів – 200тонн.
Зернові майданчики чи токи повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння, а люди, що працюють на них, мають твердо знати свої обов’язки на випадок пожежі. На токах установлюються звукові сигнали для сповіщення про пожежу.
При пожежних депо необхідно організувати цілодобове чергування членів добровільних пожежних дружин або пожежно-сторожової охорони, забезпечити їх телефонним зв’язком.
Розрив між копицями сіна, що має підвищену вологість, повинні становити не менш як 20м. У копицях сіна з підвищеною вологістю, схильного до самозаймання, необхідно в продовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які встановлюють у металеві труби і розміщують у копиці на різних глибинах . Якщо температура перевищує +50?С , копицю слід розібрати й просушити.
5. Під час роботи комбайна з підбирачем необхідно постійно стежити, щоб його пружинні зубці не потрапили в середину кожуха барабана.
Радіатори двигунів, вали , транспортерів, шнеки, вузли й деталі збиральних машин повинні своєчасно очиститися від пилу, соломи та зерна.
Корпуси комбайнів оснащуються заземленим металевим ланцюгом, що торкаються землі.
Не допускаються до роботи комбайни, трактори та автомашини без букових щитків капотів і ті, що мають підтікання пального та мастила.
На тракторах, що працюють тросоворамочною волокушею, трос або ланцюг повинен бути такої довжини, щоб солома розміщувалась на відстані 5м. від трактора. На гаку троса встановлюється обмежувач, який перешкоджає ковзанню кільця по тросу.
Ремонт і стоянка збиральних машин та агрегатів за необхідності дозволяється на відстані не ближче як 30м. від хлібних масивів. Заправляти їх пальним слід за межами хлібних масивів і тільки вдень. Система живлення, запалювання та змащування двигунів повинні бути ретельно відрегульовані. Електропроводка освітлення й сигналізації тракторів, комбайнів, автомашин має бути надійно прикріплена та забезпечена доброю ізоляцією.
Збиральні агрегати, які вийшли в поле та не відповідають вимогам правил пожежної безпеки, слід негайно вилучати з роботи до усунення несправностей.

Заступник начальника Бердичівського
міськрайонного відділу УДСНС
України у Житомирській області
Рейко В. Є.



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024