|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Виборці у Бердичеві сказали своє слово, але аутсайдери не згідні з поразкою

Категория:

Результати дочасних парламентських виборчих перегонів у 63-му виборчому окрузі виявилися доволі несподіваними. Не тому, що їх виграв Олександр Ревега. Навпаки, соціологія показувала, що він — один із фаворитів змагань. Очікувалося, що основна боротьба буде між Олександром Ревегою та Анжелікою Лабунською. Але Лабунська опинилася на третьорядних ролях, а основна боротьба розгорнулася між Олександром Ревегою та його найближчим опонентом — Павлом Жебрівським.

Як вона завершилася, читайте в іншому матеріалі цього випуску. Втім, чи завершилися остаточно виборчі перегони у Бердичеві - ще питання. Принаймні, незважаючи на волевиявлення людей, події продовжують вирувати.

Наразі ми спробуємо докладно розповісти про те, як проходили останні дні у Бердичеві та окрузі. У п’ятницю - останній день, відведений для агітації, від команди Анжеліки Лабунської надійшло одразу дві заяви до міліції: зранку - до Бердичівської, а увечері — до Попільнянської. Заявники скаржилися на те, що невідомі особи зламали інтернет-сайт нардепки.

Вже це було, певною мірою, підозріло. Практика останнього часу доводила: більшість провокацій проти Анжеліки Лабунської (реальних чи уявних) одразу ставали поштовхом для публічних скандалів із широким супроводженням у ЗМІ. Але у ту п’ятницю нічого подібного не відбулося: заяви надійшли і - тиша. Навіть Валерій Шелепа, помічник Анжеліки Лабунської, промовчав тоді про цей факт.

А в ніч на суботу у поштових скриньках бердичівлян з’явилися листівки, в яких повідомлялося, що Анжеліка Лабунська знята із виборчих перегонів. Починаючи від опівдня, містом почали ходити особи, які показово збирали ці листівки і всім, кого бачили, розповідали, що це - провокація, виконана на замовлення одного із кандидатів.

Цей факт - доволі важливий, бо, як стало відомо зараз, використовується для оскарження результатів виборів. Тож зупинимося на ньому детально.

ХТО ЗАМОВИВ?

Перше - злам сторінки Анжеліки Лабунської. Подія могла б бути скандальною, якщо б не одне але... Невідомо, якою популярністю цей сайт взагалі користувався і хто востаннє туди “заходив”. Навіть складалося враження, що сама Анжеліка Лабунська не особливо звертала на нього увагу. Принаймні, остання опублікована на сайті інформація була датована ще 19 вересня 2013 року. Тому, навіщо було ламати цей сайт за два дні до виборів — невідомо.

Інший нюанс. Кому взагалі було це вигідно? Чоловіки, які у суботу ходили і збирали листівки “проти Лабунської”, розповідали, що були найняті для цього “командою Лабунської”. Одне із головних завдань “збирачів” полягало в інформуванні людей про те, що провокаційні листівки замовив Олександр Ревега.

Та стався форс-мажор — свої корективи внесла погода. Холодного і морозного суботнього дня людей на вулицях й у дворах було мало. Тому, розповідали тим, кого вдавалося випадково зустріти. У тому числі — агітатори натрапили і на наших журналістів та поділися вищевказаною інформацією.

Є інший, набагато вагоміший аргумент. І Лабунська, і Ревега мають свій, абсолютно незалежний один від одного електорат, у котрого вже сформувалися власні погляди, які змінити практично неможливо. Тому, сподіватися, що коли Лабунська зніме свою кандидатуру, люди проголосують за Ревегу, було, щонайменше, безглуздо. Висновок один: у знятті з виборів Лабунської могли бути зацікавлені кандидати, які мають з нею одне електоральне поле. Хто це -Побережний, Жебрівський чи хтось інший — то вже робота для дослідників.

ОЧІКУВАЛИ ПРОВОКАЦІЙ

У неділю був день виборів. Спочатку виникли проблеми на дільниці у Гарнізонному Будинку офіцерів, потім -у розташованому поруч залі боксу. Зокрема, у ГБО свободівці вирішили раптово, у день голосування, замінити члена дільничої комісії. Потім у залі боксу спіймали жінку, яка проголосувала за Анжеліку Лабунську (як розповідали потім очевидці) і сфотографувала у кабінці свій бюлетень. Скільки було загалом по всьому округу таких фотографувань - невідомо, але бердичівлянку “спалила” власна необачність — спрацював фотоспалах, що й дало можливість виявити її дії.

Потім, як стемніло, у ГБО почало “блимати” світло, але коли спостерігачі Олександра Ревеги почали миттєво реагувати, вмикаючи підготовлені ліхтарі, несправності в електромережі усунулися самі собою. До слова, Червона Гора — мікрорайон, де Олександр Ревега має значну електоральну підтримку, що підтвердило голосування.

Ще кілька важливих деталей. Безпосередньо у день голосування до окружної комісії не надійшло жодної скарги на порушення під час виборчого процесу. Ні від членів комісій, ні від виборців, ні від численних спостерігачів. Відзначимо, що у жодній із 225-ти дільничих виборчих комісій на території всього округу не було жодного представника Олександра Ревеги. Він навіть не мав офіційних спостерігачів у всіх виборчих комісіях Бердичева, не говорячи вже за весь округ.

ПАРАЛЕЛЬНИЙ ПІДРАХУНОК

Після закриття дільниць, о 20.00, розпочалося чи не найцікавіше у виборчих перегонах: всі почали рахувати голоси. У тому числі — журналісти. Ми доклали зусиль, аби зібрати максимум інформації як про результати голосування, так і про можливі порушення. Через це на більшості дільниць округу працювали наші позаштатні кореспонденти, які передавали оперативні дані про хід виборів.

Таким чином, вже близько першої години ночі, отримавши дані із багатьох дільниць округу, стало відомо: у 63-му окрузі буде новий депутат. Хоча дані були зібрані не з усіх дільниць, виявилося очевидним: Анжеліка Лабунська скрізь безнадійно програє. А от щодо переможця — питання, спочатку, залишалося відкритим. Хоча отримання інформації було дійсно захоплюючим.

Одним із найперших свої голоси підрахували у селах Бердичівського району, звідки і почала надходити перша інформація. Потім підключилися й інші райони. Близько опівночі почали закінчувати підрахунок й у самому Бердичеві, звідки оперативно надходили дані.

А далі розпочалося не менш цікаве. Спочатку свої дані надавав Бердичів, де впевнено перемагав Олександр Ревега, на багатьох дільницях здобуваючи близько половини голосів. Що цікаво: у подальшому підсумки голосування показали — третє-четверте місця між собою у Бердичеві розділили Павло Жебрівськийта Олексій Побережний.

В окремі хвилини перевага Олександра Ревеги над Павлом Жебрівським сягала 2-2,5 тисяч голосів. Але потім, коли надходили дані із Ружинського району, ситуація кардинально мінялася. За підсумками голосування у 4-5 селах Павло Жебрівський не тільки скорочував відставання, але і виривався уперед. У окремих населених пунктах Жебрівський вигравав у Ревеги до півтисячі голосів.

Близько четвертої ранку були отримані остаточні дані з усіх дільниць. Тоді й стало відомо: перемагає Олександр Ревега із різницею у близько тисячу голосів.

ЯК ДОСТАВЛЯЛИ ПРОТОКОЛИ

У цей час пристрасті кипіли і в окружній комісії, де приймали протоколи із мокрими печатками у присутності численних журналістів, офіційних спостерігачів кандидатів у народні депутати, уповноважених осіб партій та представників місії ОБСЄ, які знаходилися на своєму “посту” до останнього отриманого протоколу.

Близько другої години ночі ОВК залишили представники Анжеліки Лабунської, близько четвертої — Павла Жебрівського. Що означали такі дії — невідомо, але у цей час представники демократичних партій, які, за попередніми даними, вже потрапили до нового парламенту, почали вітати представників Олександра Ревеги, присутніх у приміщенні ОВК (вони там також залишалися до останнього отриманого протоколу із дільниць).

Зауважимо, що у цей час не надійшло жодної скарги ні на дії ОВК, ні на дії дільничих комісій.

Близько восьмої години ранку понеділка ОВК №63 почала “засинати”: до того часу прийняли протоколи із 223 дільниць, залишалося тільки дві. На той момент перевага Олександра Ревеги над Павлом Жебрівським складала майже дві тисячі голосів. Залишалося прийняти дані із двох ДВК, розташованих у Попільні та Ружині. Чекали дуже довго, навіть збиралися висилати оперативну групу міліції назустріч членам ДВК, які, нібито, вже везли протоколи. Наприклад, ружинці, протокол яких був підписаний ще о 01.45 (офіційні дані), увесь час посилалися на те, що їм довго їхати, хоча з Ружина до Бердичева — година їзди (максимум). Зрештою, після десятої ранку дочекалися і попільнянців, і ружинців. Після прийняття та затвердження офіційних протоколів розрив між Олександром Ревегою та Павлом Жебрівським скоротився майже удвічі.

Отримавши останні протоколи, окружна комісія ввела їх в електронну базу ЦВК. Таким чином, наша окружна комісія стала другою в Україні, котра у повному обсязі подала електронні дані до ЦВК. Надвечір понеділка на центральних телеканалах з’явилися сюжети про те, що у багатьох окружкомах України затягують із підрахунком голосів, що, на думку столичних журналістів та політологів, є свідченням можливих фальсифікацій виборчого процесу.

ШВИДКО, ЗНАЧИТЬ - СФАЛЬСИФІКОВАНО?

Але у Бердичеві виявилося все навпаки. Той факт, що наша окружна комісія однією і з перших передала у ЦВК свої дані, теж є свідченням фальсифікацій. Це випливає із підсумку мітингу, який відбувся у Бердичеві у вівторок, участь у якому взяли довірені особи Павла Жебрівського та Анжеліки Лабунської. Самих кандидатів у народні депутати на мітингу не було. Як заявив помічник Анжеліки Лабунської Валерій Шелепа: “Лабунская в кино не снимается, так как полностью согласна с мнением бердичевских избирателей”. (Знову збрехали(?), адже довірена особа нардепа брала активну участь у мітингу. На думку одразуприходить приказкапро те, що “цирк уехал, а клоуны остались»). Не було і Павла Жебрівського, який за свідченням його довіреної особи Тетяни Романовської, на той момент знаходився в АТО (щоправда, наші джерела повідомляють зовсім іншу інформацію, але до результатів виборів це не має відношення).

Кілька десятків учасників мітингу, привезених з інших районів, та помічені журналістами працівники заводу “Прогрес” (у робочий день!) стали свідками того, як Тетяна Романовська розповідала про численні фальсифікації виборів та підробку протоколів членами дільничних комісій у окрузі. Щоправда, на пряме запитання столичних журналістів про конкретні факти порушень під час виборчого процесу у Бердичеві, Тетяна Романовська відповісти не змогла, посилаючись на те, що на момент проведення мітингу вона такою інформацією не володіє (це був вівторок- пройшло понад півтори доби після голосування).

БЕЗ ВИСНОВКІВ НЕ ОБІЙТИСЯ

На тому можна було б поставити крапку, але висновки напрошуються самі. Перше. Швидкий прийом протоколів дільничних комісій — це ознака фальсифікацій, а не злагодженої роботи окружної комісії. Так вважають аутсайдери виборчих перегонів. Той факт, що окружна комісія у Бердичеві, не зважаючи на персональний склад і тип виборів, майже завжди однією із перших в Україні підраховує голоси (за що не раз відзначалася ЦВК за різних часів та кольорів влад) до уваги, очевидно, не береться. До речі, в окрузі з центром у Малині, членів комісій до шостої години ранку просто не допускали у приміщення ОВК, змушуючи людей по кілька годин знаходитися на вулиці морозної ночі. Це так, до слова.

Друге. Повторимося: Олександр Ревега не мав жодного свого представника у жодній дільничній комісії округу, що підтверджують і в ОВК. Він робив відповідне подання, але комісії формувалися шляхом жеребкування і “люди Ревеги” у комісії не потрапили. Натомість, представники і Анжеліки Лабунської, і Павла Жебрівського були у більшості ДВК. Цікавий факт: за свідченнями членів окружної комісії, документи на членів ДВК стосовно Анжеліки Лабунської та Олександра Ігнатенка приносила до окружкому одна і та ж особа — представник Анжеліки Лабунської. До чого б це?

Звідси випливає третій висновок. Якщо у дільничних комісіях не було жодного представника Олександра Ревеги, то хто тоді фальшував і на чию користь підсумкові протоколи? Зазвичай, це роблять на користь переможця підготовлені особи. Але, у ДВК були представники і Анжеліки Лабунської, і Олександра Ігнатенка, і Павла Жебрівського, і “Батьківщини”, яка ніби підтримала Анжеліку Лабунську. Тому, якось нелогічно і дивно: або хтось просто бреше про підробку протоколів, або названі вище кандидати та партії набрали не ту команду і вона працювала проти них. Може, то й добре, що це виявилося на цьому етапі: якщо команда вже зараз підводить, то робити таким кандидатам у парламенті нічого.

НА ЧИЮ КОРИСТЬ ПІДРОБЛЯЛИ?

Ще момент. До окружної комісії таки надійшла заява на дії і бездіяльність суб’єкта виборчого процесу від довіреної особи Павла Жебрівського Валерія Хмелівського. По суті, вже із самого заголовку заяви очевидний її нонсенс: невідомо, що оскаржується — дії чи бездіяльність окружкому. Та суть її зводиться до основного: члени ДВК переписували протоколи у приміщенні ОВК, що зафіксовано відеозаписами, які Валерій Хмелівський додав до своєї заяви. Найцікавішим є навіть не текст самої заяви, а наданий відеодоказ. На ньому дійсно видно, що члени окремих дільничних комісій щось пишуть на якихось паперах. Що це - протоколи з дільниць чи листи Жебрівському в АТО - розібрати на відео важко. Але є очевидний факт: на наданих Валерієм Хмелівським відеозаписах чітко видно, що щось пишуть представники дільничних комісій... Ружинського та Андрушівського районів. Тих, де переміг... Павло Жебрівський. Тобто - довірена особа Павла Жебрівського скаржиться на те, що протоколи підробляли представники дільниць, де виграв його довіритель. А тепер судіть самі: згідно даних ЦВК, у селі Дерганівка Ружинського району за Ревегу віддали свої голоси 16 виборців, а за Жебрівського - 197; у Зарудинцях та Городоцькому (разом) Ревегу підтримали 18 селян, у Жебрівського - 261 голос; у Немиринцях картина ще цікавіша: підтримка у Ревеги - 2 голоси, у Жебрівського - аж 412; на одній із дільниць самого Ружина за Ревегу проголосувало 106 виборців, а за Жебрівського - понад 800. То хто і на чию користь підробляв голоси, якщо представники Павла Жебрівського на своєму відео зафіксували у якості «злочинців» представників Ружинських комісій? До речі, стосовно вже згаданих Зарудинців та Городоцького, картина і досі не остаточно ясна: згідно первинних даних, отриманих нашими журналістами (які практично повністю збігаються із зафіксованими окружкомом), у цих селах Павло Жебрівський набрав 104 голоси. А от за даними ЦВК, за нього у цих селах віддали 261 голос. Цікаво виходить?

І, наостанок, ще трохи інформації. Ревегу у Бердичеві підтримала переважна більшість виборців, загалом — понад 40%. Це люди, які одночасно (в другому бюлетні) віддали свої голоси заБлок Петра Порошенка, “Народний фронт”, “Батьківщину”, “Самопоміч”, інші демократичні сили. Вони зробили свій вибір і, певні, що у разі потреби зможуть його захистити.
Бердичівські новини


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Скачать музыку в mp3
Добавил MillerM
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024

Песок в Харькове
Добавил Satyredil
Март 28, 2024

Одяг з Америки
Добавил ostin92
Март 28, 2024