|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Переглядати бюджет у Бердичеві планують щокварталу

Категория:

Люди дивляться телевізор, бачать зростання цін, стрімке, практично щоденне падіння гривні, і їх цікавить не лише, як було, але і як буде.

Звітуючи перед громадою у лютому, міський голова Василь Мазур говорив і про це. Зокрема, про серйозні зміни в питаннях наповнення міського бюджету в умовах початку проголошеної децентралізації влади.

Бердичів, який завжди був дотаційним містом, тепер такого привілею не матиме. Дотацій, як таких, тепер не передбачено взагалі. З державного бюджету профінансують лише школи та лікарню. І все.

“Ми чуємо звідусіль, що відбувається реформування, місцевому самоврядуванню надаються дуже великі права, кошти, що ми все зможемо і нам тільки потрібно захотіти. Але у бюджеті 2014 року були кошти, які цілеспрямовано йшли на освіту, на

дошкілля, позашкілля і це ми отримували з державного бюджету гарантовано, були відповідні субвенції на медицину. Як буде у нинішньому році? Освіта фінансуватиметься за таким принципом: виділятимуться кошти з державного бюджету тільки на школи. Все інше — садочки, позашкілля, художні, спортивні школи, культура і т.д. - тільки за кошти міського бюджету. Що ми зберемо — так і будемо жити. Тобто, кажуть — утримуйте стільки садочків, спортивних шкіл, центрів позашкілля, скільки маєте можливості”, - розповідає про непрості фінансові перспективи Василь Мазур.

Нині, продовжує міський голова, місцева влада вже не матиме ніякого впливу на виплату заробітної плати вчителям та медикам. І, навіть, коли виникатимуть якісь затримки із отриманням коштів із державного бюджету, місто не матиме жодного права чимось зарадити. “Раніше, коли виникали якісь затримки із отриманням цих коштів, ми могли регулювати ці питання: перекинути кошти з освіти на медицину чи навпаки. Але сьогодні ми цього зробити не можемо. Якщо субвенція не прийшла, ні фінансове управління, ні Казначейство не мають права здійснити будь-які дії. Раніше субвенція находила тричі на місяць, зараз — двічі. І тільки при надходженні субвенції виплачуватиметься заробітна плата. Таке становище не тільки у освіті, але і в медицині. Ми вже ніякого впливу у виплати по школах та лікарнях не маємо. При цьому, фінансування з державного бюджету на освіту йде на одного учня. Зараз у нас — майже вісім тисяч учнів, раніше було — чотирнадцять тисяч. Якщо взяти кількість учнів і кількість шкіл у Бердичеві, то половина шкіл могли б розмістити у себе всіх учнів. Але нам потрібно утримувати всі школи - іти по напрямку закриття шкіл ми не будемо: якщо хоч одну закриємо, ми вже її не відкриємо, ви це розумієте. Тому основне наше завдання на п’ятнадцятий рік для всіх галузей — зберегти мережу закладів, колективи і пройти цей надзвичайно складний період у житті нашої країни”, - каже Василь Мазур.

Наповнити бюджет, попри оптимістичні прогнози «згори», на місцях буде дуже складно. Яка буде користь від нових податків – наразі невідомо, а от реальні джерела надходжень держава, навпаки, частково чи повністю забрала. Наприклад, у відсотковому співвідношенні зменшаться надходження з єдиного податку (у минулому році це було майже 13 млн.), від податку з доходів фізичних осіб держава забрала у місцевих бюджетів ще 15 %; дорожній збір, який попередні два роки хоча б частково повертався до міста, тепер також до нас не дійде. Про компенсацію різниці в тарифах – теж треба забути, а це значить, що реальну ціну всіх комунпослуг мають заплатити споживачі, тобто ми з вами.

Значні сподівання міська влада, як на суттєве джерело поповнення бюджету, покладає на акцизний податок. А от з так званого «податку на розкіш», вочевидь толку буле мало. Зареєстрованих автомобілів з об'ємом двигуна більше 3,5 тис.куб.см на місто та район нарахували аж 25. Щодо податку на нерухомість, то для населення він передбачений лише у 2016 році, і то не для всіх, а для тих, хто має понаднормову площу. Говорячи про наповнення міського бюджету, Василь Мазур, зокрема, закцентував увагу на такому.

“Ще один реальний податок — це підприємці, котрі мають якусь комерційну нерухомість, вони платитимуть податок на нерухомість. Його максимальний розмір законодавець передбачив на рівні 1% від мінімальної зарплати. Ми прийняли на сесії 0,75%. Це — дев’ять гривень за квадратний метр комерційної нерухомості. Цей податок платиться раз на рік. І все — більше ніяких податків для органів місцевого самоврядування не передбачено. А з усіх цих податків ми маємо назбирати на дитсадки, на позашкілля, на художню і музичну школи. Правда, Кабмін передбачив, що спортивні школи повинні фінансуватися за 100% батьківської плати. Але механізму, як воно має бути, не розроблено Тому поки ми утримуємо їх так, як це було у 2014 році”. - каже Василь Мазур.

І таких прикладів, як можливе функціонування спортивних шкіл за рахунок батьківської плати, можна назвати чимало. Це і гуртки та секції, і плавальний басейн, і художня та музична школи, які також отримують бюджетну підтримку. А ще є міська лазня, бібліотечна мережа, Палац культури та інші установи, які, разом з колективами, потрібно зберегти. Таке завдання вкотре ставить перед собою та своїми підлеглими Василь Мазур.

“Сьогодні від міської громади, від роботи податкової, від всіх нас дуже багато залежить. І багато залежить від кожного керівника установи, організації — чи витримає він цей режим роботи. Можливо — це добре починання, ми ще не знаємо, скільки ми податків зберемо і по якому напрямку. Можливо, будуть якісь зміни Верховною Радою. Але нам треба налаштуватись на конструктив, співпрацю. І роль кожного керівника, його фах і підготовка буде мати дуже важливе значення. Ми будемо кожен квартал переглядати бюджет і вносити корективи у свою поведінку. За самими оптимістичними прогнозами — якщо ми зберемо всі податки, які збалансували — різниця буде у 18 мільйонів гривень на фінансування всього міського господарства”, - констатує міський голова Василь Мазур.
Бердичівські новини


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

Скачать музыку в mp3
Добавил MillerM
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024