|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Цей день в історії Бердичева

Категория:
2011 р. — у гарнізонному Будинку офіцерів відбулись змагання з шахів "Меморіал Віктора Турчановича", присвячені пам'яті нашого земляка Віктора Євгеновича Турчановича – відомого шахіста та педагога. В змаганнях брали участь майже двадцять спортсменів з Бердичева, Житомира та Малина. Переможцем змагань став наш земляк, кандидат у майстри спорту Олександр Вінарчук. Друге місце посів майстер спорту з Житомира Ігор Випханюк, третє місце – у кандидата в майстри спорту бердичівлянина Дениса Крошнякова. Друзі та учні Віктора Турчановича висловили надію, що такі змагання стануть традиційними в нашому місті.
2006 р. — у Бердичеві помер отець Бернард Вікентійович Міцкевич (1929-2006) – священик костьолу Святої Варвари римо-католицької церкви. Отець Бернард вніс значний вклад у розвиток римо-католицької парафії Бердичева, якою опікувався з кінця 1970-х років та до самої смерті. Похований отець Бернард поруч з костьолом Святої Варвари – біля храму, де самовіддано служив Богу і вірним.
1989 р. — цього дня бердичівляни відзначили свято міста Бердичева. Свято пройшло під девізом "Місто, в якому ми живемо". Урочистості пройшли на Жовтневій площі. Під звуки фанфар свято відкрив голова виконкому міської Ради Олексій Хилюк. У своїй промові він згадав про історичне минуле, сьогодення міста, плани та перспективи соціально-економічного розвитку. Після покладання до підніжжя пам’ятника Володимиру Леніну гірлянд та живих квітів програму свята продовжили колективи художньої самодіяльності. По закінченні концерту під марші духових оркестрів колона учасників свята пройшла від Жовтневої площі до парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка. Директор парку відпочинку Лев Тартаковський повідомив, що всі дитячі розваги цього дня будуть працювати безкоштовно. Увечері відбувся святковий феєрверк.
1981 р. — в селі Бистрик Бердичівського району помер Гаврило Григорович Богун (1901-1981) – педагог, краєзнавець, дослідник археології, історії та етнографії Бердичівщини. У 1950-1970 рр. ним було виявлено і досліджено археологічні пам'ятки різних епох та культур як на території Бердичівщини, так і за її межами. Гаврило Богун зібрав значну кількість крем'яних виробів, фрагментів посуду пізнього неоліту, а також виявив рештки поселень епохи бронзи в 7-ми селах на південний схід від Бердичева, поселення скіфського часу (VII-III ст. до н.е.) в 16-ти селах, рештки поховань І пол. І тис. обстежив у 18-ти селах. Похований Гаврило Григорович Богун у селі Бистрик на північній околиці села, у південній частині кладовища. У 2001 році на могилі встановлена стела з чорного лабрадориту (висота 3 м) з вибитим портретом й присвятним написом.
1937 р. — в Бердичеві після ремонту відновлює свою роботу водо-світло-грязелікарня, що знаходилася на вулиці Агеєвській. У наступні десятиліття – це відділення фізіотерапевтичних процедур міської поліклініки для дорослих на вулиці Димитрова.
1922 р. — в місті Перм (РФ) у сім'ї службовця народився Шевирін Валентин Михайлович (1922-1994) – учасник Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу. Валентин Шевирін на фронті з 1943 року, на кінець війни здійснив 409 бойових вильотів, у 92-х повітряних боях збив 19 літаків противника. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 червня 1945 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені у боротьбі з німецько-фашистськими завойовниками, старшому лейтенанту Валентину Шевиріну присвоєно звання Героя Радянського Союзу. З 1954 року в званні капітана Валентин Михайлович виходить у запас. Проживає у Бердичеві, працює оператором у виробничому управлінні магістральних газопроводів. Помер Валентин Михайлович Шевирін у 1994 році, похований у військовому секторі загальноміського кладовища по вулиці Войкова.
1906 р. — у Миколаївській церкві перед її закриттям для будівництва тут нової кам’яної церкви була відправлена остання Божественна літургія. Храм в цей день не зміг помістити всіх людей: народ прийшов попрощатися з Миколаївською церквою, яка на протязі останніх 160 років була місцем їх чистосердечних молитов.
1806 р. — для нагляду за Миколаївською та Успенською церквами і місцевим благочинним у Бердичів направляється "выпускник Волынской духовной семинарии, смотритель и учитель высших риторических классов, присутствующий священник Консистории иерей Марк Варжанский". У рекомендованому листі до Матвія Радзивілла, власника Бердичева, єпископ написав, що Марк Варжанський "муж ученый и добродетельный… на него, Ваше Сиятельство, воззрите со свойственным Вам человеколюбием, милостию и благоволением". Марк Варжанський став третім за ліком настоятелем Миколаївської церкви (1806-1809).
1758 р. — в приміщенні кляштору Босих кармелітів відкрито католицьку школу та друкарню Преподобної Діви Марії. Адмісію цього привілею та дозвіл на друкування книжок релігійного змісту монастирю надав кафедральний канонік, київський генеральний візитатор Франтішек Замбжицький розпорядженням від 20 травня цього ж року.
1688 р. — в містечку Дятлово (нині районний центр Гродненської області, Білорусь) в княжому роді Радзивіллів гербу "Труби" народився Микола Фаустін Радзивілл (1688-1746) – князь, державний діяч Великого князівства Литовського. Його батьком був канцлер великий литовський Домінік Микола Радзивілл (1653-1697), матір – перша дружина князя Анна Маріанна Полубінська, яка походила зі знатного князівського роду Полубінських. Микола Радзивілл за своє життя був мечником великим литовським, воєводою новогрудським (1729-1746), отримав військове звання генерал-лейтенант (1725). У 1710 році Микола Радзивілл одружується з Варварою Завіш, яка вносить до родини Радзивіллів як свій посаг Бердичів та бердичівські маєтності. Миколай Фаустін і Варвара Радзивілли започаткували родинну лінію, називану з тієї пори "бердичівською". Бердичів стає власністю Радзивіллів на наступні майже два століття.
http://my.berdychiv.in.ua/


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024