|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Бердичеві люди відмовляються купувати дешевий хліб

Категория:
Коли хліб на столі, то стіл — престіл, а коли хліба ні шматочка, тоді стіл - лиш гола дошка, каже народна мудрість. І дійсно, як би не протестували дієтологи, хлібо-булочні вироби є найбільш популярними харчовими продуктами. Як не прикро, але після останнього подорожання борошняної випічки українці, а особливо – соціально незахищені верстви населення, пенсіонери - вимушені економити і на цьому. Воно і не дивно, адже хліб подорожчав практично удвічі, а зарплати і пенсії залишилися без змін.

Основними причинами здорожчання хліба його виробники називають ріст витрат на виробництво – зокрема, це подорожчання паливно-мастильних матеріалів, газу, електроенергії і борошна, яке у приватних структур значно дорожче, ніж в аграрному фонді. А при цьому ще необхідно подбати про заробітну плату працівникам, своєчасну сплату податків, утримувати рентабельність підприємства. Інакше за місяць-другий можна збанкротувати. 

Про ціну на хліб, її формування і перспективи купувати у Бердичеві соціальний хліб говорили нещодавно на засіданні громадської ради у міськвиконкомі. 

Виявляється, таке поняття як соціальні хлібо-булочні вироби законодавством взагалі не врегульоване. У постанові КМУ йдеться лише про формування ціни на продукцію і на сировину.

Одразу зауважимо, що міська влада, тобто ні мер, ні депутати не мають впливу на ціни на хлібо-булочні вироби. Певні важелі має ОДА, яка встановлює граничні рівні рентабельності на борошно простої рецептури, а також торгової надбавки на відповідні х/б вироби в роздрібній торговій мережі. Має повноваження здійснювати моніторинг цін на хліб і відповідним чином реагувати і Антимонопольний комітет. 

Про це розповіла на засіданні громадської ради заступник м/г Таміла Павлішина. Зокрема, посадовець пояснила, як формується ціна на хліб. За її словами, складова вартості хліба, це — сировина (60-70%), газ — 11%, електроенергія — 2%, заробітна плата — 10% й інші витрати (у тому числі — перевезення) складають решту. “Звичайно, від змін цін будь-якої із цих складових, залежить вартість самого виробу. Коли було зафіксовано різкий ріст цін на хліб, було забезпечено щоденний моніторинг цінової політики складових, і при зменшенні ціни на газ Антимонопольним комітетом 3 квітня надано рекомендації переглянути ціни по хлібозаводах на масові сорти хліба простої рецептури”, - розповідає Таміла Павлішина. 

Порівняно з тим, на скільки хліб подорожчав, його здешевлення на 15 копійок виявилося майже не відчутним. До речі, регульованими на державному рівні є лише масові сорти хлібу простої рецептури: зокрема, це такі види хлібу як «Орільський», «Дарницький», до яких дозволено застосовувати не більш як 10% надбавку, проінформувала начальник відділу торгівлі міськвиконкому Валентина Бородій. 

Щодо того, де у Бердичеві можна купити хлібо-булочні вироби за ціною виробника, то таке місце є лише одне – це фірмовий магазин поблизу прохідної хлібозаводу. Звісно, питання економії, враховуючи неблизьку відстань, тут вельми сумнівне. Натомість громадських активістів цікавило питання: чому бердичівський хлібозавод має лише одну точку продажу на все місто, де можна купувати за цінами виробника? Наприклад, колись такий фірмовий магазин працював навпроти універмагу. Представник хлібозаводу пояснила: “На території Бердичева є 12 наших кіосків. Вони забрендовані. Всі інші магазини, у тому числі, той, який напроти універмагу — ми його здаємо в оренду Тому всі питання стосовно ціни мають бути до тих, хто орендує”. 

Члени громадської ради, зокрема, поцікавилися питанням щодо можливої зміни ціни на хлібо-булочні вироби ближчим часом. Технолог бердичівського хлібозаводу пояснила на дуже простому прикладі. “Давайте покажемо всі на простому прикладі. Ми всі готуємо на кухні. Якщо взяти борщ рік тому і сьогодні. З чого складається вартість вашого борщу? Картопля, вода, за яку ви платите, навіть якщо візьмете з крану, кусочок м’яса, цибуля і морква. І якщо ви порахуєте ціни на ці складові рік тому і сьогодні, то вартість борщу буде у вас у два рази дорожче. Правильно? Так само і вартість хліба залежить від вартості борошна, ціни газу, яка збільшується кожного першого числа місяця, електроенергії, подорожчали паливно-мастильні матеріали. Якщо це все буде дешевіти, відповідно хліб буде дешевшати. Якщо ці складові будуть дорожчати, він подешевшати не може, бо підприємство не може працювати у збиток. Там так само треба своєчасно платити заробітну плату, платити податки, оплачувати кредит, який брали для того, щоб забезпечувати і закупляти борошно, розраховуватися вчасно з поставщиками”, - відзначає технолог хлібозаводу. 

До речі, за словами представника підприємства, незважаючи на зниження ціни на соціальні сорти хліба, обсяги його реалізації не збільшилися — люди звикли купувати більш якісніший, хоч і дорожчий хліб. 

У підсумку обговорення питання ціни на хліб стало зрозумілим: подорожання пов’язане виключно з ринковими умовами сьогодення, а працювати собі у збиток жодне підприємство не буде. Тим більше приватне, якими сьогодні є більшість українських хлібовиробників. Від пересічних покупців члени ГР висловили єдине побажання: в разі зміни ціни на хліб інформувати громадськість через ЗМІ про причини із відповідними обгрунтованими розрахунками. Адже люди повинні знати, за що і кому вони платять. 


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024

Не знаю где записаться на
курсы немецкого языка

Добавил Sergey1826
Апрель 24, 2024

iPhone 15
Добавил Abida
Апрель 24, 2024