|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Житомирянам розповіли, чому не слід купувати саджанці, викопані раніше 10 жовтня

Категория: Общество

Житомирянам розповіли, чому не слід купувати саджанці, викопані раніше 10 жовтня

Правильно вибрані саджанці плодових дерев - запорука успішного саду на багато років. Багато хто з житомирян замовляв та отримував саджанці поштою з розплідників, купував на ярмарках, базарах, але мало хто звертає увагу на те, як же насправді потрібно вибирати саджанці.

Для того щоб зробити правильний вибір спеціалісти відділу контролю в насінництві та розсадництва ГУ ДПСС в Житомирській області радять дотримуватись деяких правил :

Не купуйте саджанці викопані раніше 10 жовтня, тим паче з листям.

З кінця літа коли припиняється зростання дерев починається їх підготовка до перезимівлі. Відбувається накопичення поживних речовин і переміщення їх з листя в деревину і кореневу систему. Цей процес триває до глибокої осені. Саджанці викопані в кінці серпня,початку вересня, не пройшли усі етапи підготовки до зими. Більше того такі саджанці продають з листям, які продовжують інтенсивно випаровувати вологу. Іноді продавці демонструють ретельно оповиті мішком корені, але в теплу погоду це мало допомагає. Шанси вижити у такого саджанця мінімальні.

Купуйте саджанці районованих сортів

Смакові якості та врожайність плодового дерева багато в чому залежать від відповідності конкретних агрокліматичних умов потребам сорту, природи, виду. При сильній не відповідності, дерева можуть взагалі не плодоносити. Для отримання стабільних врожаїв якісних плодів, були створені списки районованих сортів. Ними і треба керуватися при виборі сорту.

Вибираючи саджанець для саду,слід враховувати взаємозапильність сортів

Плодові дерева відносяться до перехреснозапильних рослин, і для нормального плодоношення їм потрібні інші сорти або дерева. Впершу чергу це стосується породи вишні, де до підбору оплювачів треба підходити особливо ретельно, інакше урожай буде дуже низьким.

Розмір саджанців повинен бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками

Висота однорічних яблунь, груш має бути 120-130 см, а кісточкових(вишня, слива, абрикос, черешня та ін.)140-150 см. Якщо рослини нижчі вказаного розміру, це свідчить про неправильний догляд за саджанцем (недолік поливу, підживлення, наявність бур’янів, виснаженість хворобами, шкідниками тощо).

Якщо саджанці занадто високі, це говорить про запізніле застосування поливу чи внесення азотних добрив(підживлення). Концентрація клітинного соку тканин таких рослин дуже низька, вони занадто заводнені і сильно підмерзають навіть при незначних морозах.

При купівлі обов’язково огляньте увесь саджанець

Протягом усього часу від придбання і до посадки – коронева система саджанців має бути у вологому стані. При транспортування доцільно помістити саджанці в поліетиленові мішки загорнувши корінь у вологу тканину. Корінці мають бути соковитими і світлими на зрізі. На гілках та кореневій системі, не допускається слідів хвороб і шкідників, на стовбурі - пошкодження кори. На кожному саджанці повинна висіти етикетка з назвою виду та сорту.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році у селах Житомирського району грибок поставив під загрозу вишневий сезон.

Матеріал Житомир.info

Написал: kobra (19 октября 2017 06:13)
У Житомирській мерії розповіли, куди звертатися людям, які хочуть зрізати старі дерева у громадських місцях
Які дозволи необхідно мати людині, яка бажає зрізати старі дерева в громадському місці і на їх місці посадити молоді саджанці?

З таким запитанням до Житомир.info 17 жовтня звернувся житомирянин Євгеній.

«Майже щодня проїжджаю повз яблуневий садок недалеко від підземного переходу на Богунії в Житомирі, поряд там магазин квітів і відділення банку. Чудове місце, можна погуляти з дітьми. Помітив, що дві яблуні почали всихати. Я б за свій кошт, своєю пилкою зрізав би їх і на тому місці посадив би молоді яблуньки, щоб там ніхто не здогадався втулити якийсь МАФ. Але куди звертатися, з ким це погоджувати, не знаю», - розповів Євген, і надав знімки саду.

Щоб з’ясувати це питання, Житомир.info зателефонував у КП «Зеленбуд» Житомирської міськради.

«Найперше треба з’ясувати, хто балансоутримувач території: ЖЕК, ОСББ чи приватна структура. Якщо це приватна територія, то зрізати дерева може тільки її власник, якщо територія ЖЕКу – зрізає ЖЕК. «Зеленбуд» видаляє зелені насадження тільки після акту вибраковки, який складає відповідна комісія», - розповів виконроб КП «Зеленбуд» Назар Калиновський.

За даними керівника ВЖРЕПу №6, який обслуговує даний мікрорайон, садок не є приватною власністю, і дозвіл на видалення дерев має надавати інспекція з благоустрою.

Директор КП «Інспекція з благоустрою міста Житомир» Юрій Юзвінський порадив Євгенію написати заяву на видалення дерев на ім’я заступника міського голови Житомира Олександра Фещенка.

«Після цього на місце має виїхати комісія у складі представників мерії, «Зеленбуду» та екологічної інспекції, яка має обстежити стан дерев, визначити їх відновну вартість та скласти акт обстеження насаджень, що підлягають видаленню. Якщо йдеться про досягнення деревом вікової межі, то відновна вартість не стягується. Дозвіл на видалення зелених насаджень має надати виконком», - пояснив Юрій Юзвінський.

Нарешті, Олександр Фещенко розповів Житомир.info, що чоловікові, який забажав зробити місту гарну послугу у вигляді відновлення яблуневого саду, слід прийти з заявою до нього на прийом.

«Найперше треба буде дізнатися і перевірити документально, у чиїй власності перебуває цей сад. Далі створити комісію. Щоб не затягувати цей процес, рекомендую прийти до мене на прийом із заявою. День прийому – п’ятниця, час – з 10 до 13 години», - сказав Олександр Фещенко.

Нагадаємо, порядок видалення зелених насаджень на території міст, сіл та селищ регулюється Законом України «Про благоустрій населених пунктів».

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2016 року житомирська поліція шукала осіб, які зрізали берези у дворі багатоповерхівки на проспекті Миру.
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Диабет.
Добавил sordly86
Март 29, 2024

Купить вкусный бенто торт
Добавил Vafla
Март 29, 2024

Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024