|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Бердичеві судили голову районної ради за корупцію, суд поставив крапку (ВІДЕО) (оновлено)

Категория: Происшествия

alt

У серпні сама за себе голосувала – у березні на лаві підсудних: голова Бердичівської районної ради Софія Томашевська фігурує у резонансному судовому процесі. Вона з’явилась у Бердичівський міськрайонний суд на друге засідання. Районні активісти, які приїхали на нього, кажуть: обурені районною сесією, на якій начебто було незаконно обрано головою Бердичівської районної ради Софію Томашевську. Тому, мовляв, вони сьогодні тут.

«Зібрання зібрали, не було кворуму і Томашевська сама за себе голосувала, чим порушила корупційні дії, за що на неї складено протокол за моєї ініціативи», – розповідає громадський активіст Віталій Ніколаєнко.

У судову залу Софія Томашевська з’явилась із трьома адвокатами. Суддя Олександр Яковлєв пояснює суть справи: адміністративне правопорушення через конфлікт інтересів. Річ у тому, що 8 серпня 2017 року пройшла 18-та сесія Бердичівської районної ради. Тоді ж депутати винесли на обговорення питання про обрання голови районної ради. Один із депутатів запропонував на цю посаду Софію Томашевську. Вона отримала бюлетень для голосування разом з усіма, в якому була єдиним кандидатом. Від голосування тоді жінка не відмовилась.

«Публічно не оголосила під час засідання ради про наявність у неї реального конфлікту інтересів, чим почала дії в умовах реального конфлікту інтересів, чим вчинила правопорушення». Встановлено, що Томашевська не відповідає вимогам ч. 2 ст. 135 ЗУ «Про запобігання корупції» та ст. 59 прим. ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме самостійно публічно не оголосила про наявність у неї конфлікту інтересів до та під час підготовки і голосування про обрання її головою районної ради», – повідомив суддя Олександр Яковлєв.

Разом із Софією Томашевською голосувало 19 депутатів. Порушення законодавства у своїх діях вона не вбачає, посилаючись на конституційне право голосу як депутат.

«Я, як депутат Бердичівської районної ради, мала право голосувати. І не вбачаю у своїх діях абсолютно ніякого злочину. Мені важливо сьогодні, щоби люди усвідомили, що відбувається насправді, що та інформація, яка подавалася у Facebook чи в окремих газетах, будемо казати, м'яко кажучи, не зовсім об'єктивна. Я сьогодні відкрита, із задоволенням бачила засоби масової інформації на засіданні суду, щоб люди могли дати оцінку моїм діям як депутата Бердичівської районної ради», – повідомила Софія Томашевська.

Суддя на судовому засіданні зазначає: серед майже сотні сторінок доказової бази справи все ж є доказ порушення конфлікту інтересів Софією Томашевською.

«Єдиний наявний доказ на підтвердження конфлікту інтересів – це незавірена копія листа із Національного агентства запобігання корупції на адресу Української асоціації районних та обласних рад. Там написано, що якщо депутат висуває свою кандидатуру або хтось її висуває, то цей депутат має приватний інтерес і зобов'язаний повідомити про це іншим», – говорить суддя.

Олександр Яковлєв каже: у цьому листі написано, що будь-яка участь у голосуванні в такому випадку є вчиненням дій в умовах конфлікту інтересів, за що передбачена відповідальність Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Аби уникнути будь-яких питань і правових розбіжностей в позиціях сторін процесу, суддя вирішив зробити запит до НАЗК з проханням пояснити, чи дійсно у даній справі є конфлікт інтересів. Можливо, лист є лише позицією державного органу стосовно того, що особа не має права брати участі в голосуванні, коли її кандидатуру виставлено на голову районної ради. Відповідь має бути з мокрою печаткою.

Активісти говорять: їхня кінцева мета – щоб голову районної ради оштрафували за порушення закону. Заради цього, кажуть, готові їздити на суди.

«Ці люди приходять постійно на всі засідання, це можна промоніторити з усіх судових засіданнях, які відбуваються. Це системна одна і та ж категорія людей», каже Софія Томашевська.

«Це не тільки, що це одне село. Тут звідусіль люди приїжджали, це не купка людей, це представники від кожної сільської ради», – кажуть активісти.

Судове слухання про адмінпорушення головою районної ради відкладено приблизно на місяць. Зі слів правозахисників Софії Томашевської, у разі рішення суду не на її користь максимум, що їй загрожує – штраф.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков

Автор: Юлія Сінєльнікова

Матеріал zhitomir.today

Переглянути відео:

Написал: kobra (24 апреля 2018 06:19)
Голова Бердичівської районної ради Софія Томашевська уникла відповідальності
Дата: Квітень 23, 2018в: Новини Бердичева
20 квітня 2018 року Бердичівський міськрайонний суд закрив провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності голови Бердичівської районної ради за ч. 1 ст. 172-7 КУпАП та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів, вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів) у зв’язку із відсутністю в її діях складу адміністративних правопорушень.

В судовому засіданні було встановлено, що згідно з протоколами, які надійшли до суду, особа, перебуваючи на посаді депутата Бердичівської районної ради, на момент участі в розгляді, підготовці, затвердженні та прийнятті рішення Бердичівською районною радою публічно не оголосила під час засідання ради про наявність у неї реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів: голосувала «За» при вирішенні питань «Щодо завершення висування кандидатур на посаду голови районної ради», «Включення до бюлетенів для таємного голосування по виборах голови Бердичівської районної ради 08 серпня 2017 року», де вона сама була кандидатом на посаду голови, безпосередньо приймала участь у таємному голосуванні та голосувала «За», щодо затвердження результатів голосування, відповідно до яких її було обрано головою Бердичівської районної ради, чим вчинила адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, передбачені частинами 1, 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Особа, яка притягувалась до адміністративної відповідальності, вину у вчинені правопорушень заперечила, пояснила, що з жовтня 2014 року вона була депутатом районної ради. Дійсно, мало місце голосування в районній раді з приводу обрання голови. Були представники засобів масової інформації, все відбувалось публічно. ЇЇ кандидатуру запропонував один з депутатів ради. Відбулось обговорення, в подальшому – голосування. Реалізуючи своє право, передбачене Конституцією, а також свій обов’язок як депутата, вона брала участь у голосуванні. За результатами голосування її було обрано головою районної ради. Навіть без її голосу, 18 голосів депутатів вистачило б для обрання її головою. Ні перед, ні під час голосування вона не оголошувала про наявність у неї конфлікту інтересів та заперечила наявність у неї реального конфлікту інтересів.

Відповідно до протоколів про адміністративне правопорушення особа, щоб не бути притягнутою до адміністративної відповідальності, мала право голосувати під час сесії 08 серпня 2017 року лише за умови, що перед цим повідомить про наявність у неї реального конфлікту інтересів, а брати участь у подальшому голосуванні, не будучи при цьому притягненою до адміністративної відповідальності, взагалі не мала права.
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (24 апреля 2018 06:21)
Однак, такі положення протоколів прямо суперечать Конституції України, так як створюють умову та перешкоду для реалізації громадянином свого права бути обраним вільно, тобто взагалі без будь-яких умов, обмежень та перешкод. Згідно з ч. 3 ст. 8 Конституції України норми Конституції України є нормами прямої дії, а тому у справі підлягають застосуванню саме норми ч. 1 ст. 38 Конституції.

Крім того, в травні 2017 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ надіслав лист “Щодо притягнення до адміністративної відповідальності за окремі правопорушення, пов’язані з корупцією” (вих. 223-943/0/4-17 від 22.05.17), у якому звернув увагу суддів першої та апеляційної інстанцій, в тому числі, на те, що наявність у правопорушника факту приватного інтересу не є достатньою підставою для визнання існування умов реального конфлікту інтересів, і крім наявності приватного інтересу, в сукупності також обов’язково має бути наявність факту суперечності між приватним інтересом і службовими чи представницькими повноваженнями із зазначенням того, в чому саме ця суперечність знаходить свій вияв або вплив на прийняття рішення; наявність повноважень на прийняття рішення; наявність факту реального впливу суперечності між приватним та службовим чи представницьким інтересом на об’єктивність або неупередженість рішення (зокрема у листі висловлена позиція, що право депутата бути обраним на посаду у складі ради є реалізацією ним представницьких повноважень депутата, а не здійсненням його приватного інтересу і з обранням особи депутатом органу місцевого самоврядування такій особі разом з комплексом інших прав та повноважень делегується і представницьке право бути обраним до складу органів такої ради). Без наявності хоча б одного з фактів із цієї сукупності реальний конфлікті інтересів не виникає. Встановлення цих фактів має бути відображено в протоколі про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, та, відповідно в постанові суду.

В свою чергу, працівниками поліції на підтвердження винуватості особи, яка притягувалась до адміністративної відповідальності, були надані лише докази, які вказують на наявність приватного інтересу у неї, при одночасному ненаданні доказів на підтвердження інших фактів, які в своїй сукупності мали б підтверджувати наявність умов реального конфлікту інтересів у інкримінованому діянні.

Отже, судом було прийнято рішення про закриття провадження в справі у зв’язку із відсутністю складу адміністративних правопорушень.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Житомирської області через Бердичівський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня її винесення.

З повним текстом рішення можна буде ознайомитися найближчим часом на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Прес-секретар Бердичівського міськрайонного суду

З сайту: https://www.berdichev.biz/голова-бердичівської-районної-ради-с/
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Продажа волос - это выгодно?
Добавил lollyanipoppy
Апрель 16, 2024

Футболки з рок групами
Добавил friza
Апрель 15, 2024

Заказать мотоцикл
Добавил friza
Апрель 15, 2024

Зубы
Добавил dundich
Апрель 15, 2024

Порадьте книги на тему Другої
світової війни

Добавил CheBuratinio
Апрель 15, 2024