|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

В Бердичеві зафіксовано вірус африканської чуми: в місті – карантин, продаж м’яса заборонений

Категория: Происшествия
В Бердичеві зафіксовано вірус африканської чуми: в місті – карантин, продаж м’яса заборонений

Шокуюча новина змусила сьогодні терміново скликати надзвичайну протиепізоотичну комісію в міськвиконкомі – в межах Бердичева на підприємстві виправної колонії №70 було виявлено вогнище захворювання тварин на африканську чуму. Підтвердженням цього стали отримані відповідні аналізи з Києва, куди взяті проби були надіслані одразу вчора.

Участь у зібранні надзвичайної комісії, окрім її членів, взяв і Микола Міщенко – в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління держпродспоживслужби в Житомирській області. Ситуація, яка склалася у місті, непроста, тому попередньо було з фахівцями опрацьовано заходи, які потрібно виконувати у зв’язку з виявленням цієї хвороби на території Бердичева.

Микола Міщенко зазначив, що ситуація дійсно неординарна і взагалі на території України вона надзвичайно складна. З початку 2018 року вже зареєстровано в країні більш ніж 50 випадків захворювання свиней на африканську чуму, а тепер в цей список потрапило і наше місто. В області це вже 5 випадок захворювання, причому як серед диких свиней, так і тварин домашнього господарства.

На вищевказаному підприємстві ж загинуло 10 голів. Були відібрані зразки для біопроб, які досліджував Науково-дослівний інститут Києва. Отриманий експертний висновок підтвердив наявність ДНК вірусу африканської чуми у зразках всіх трьох взятих тварин. Микола Міщенко одразу поставив завдання, котрі повинні бути прийняті на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії. Це знищення всього наявного поголів’я на даному підприємстві безкровним методом і утилізація його на території цього ж підприємства. Далі має проводитися дезінфекція і дератизація, визначається зона захисту згідно діючої інструкції, яка має бути не менше 3 км від вогнища захворювання. Все поголів’я свиней, яке утримують власники с/г підприємств має бути забите на підприємстві, визначеному комісією. Нині спеціальна група проводить облік поголів’я тварин, робить подвірний обхід і виявляє, скільки тварин утримується в зоні захисту. Виплата за тварин, яких будуть забивати на визначеному підприємстві, буде здійснюватися за їхній рахунок, тобто фактично буде закуповуватися поголів’я тварин. Виправній колонії, на якій будуть знищувати тварин, згідно рішення міської влади, можуть відшкодувати знищені поголів’я за складеним актом. Таке рішення приймається на місцевому рівні. В 3-кілометровій зоні захисту заборонена реалізація м’яса непромислового походження. Тобто, до продажу на ринку забороняється домашнє м’ясо, отримане шляхом власноручного забивання тварин. М’ясо ж, яке надходить з промислових підприємств, запаковане та має сертифікати, до продажу допускається.

Інструкція передбачає встановлення ще однієї зони (до 10 км) від встановленої 3-кілометрової – це зона спостереження. Було визначено межі цієї зони у 5 кілометрів від зони захисту. Працівники держпродспоживслужби візьмуть на облік все поголів’я у цій зоні. Переміщення тварин у цій зоні буде заборонено без дозволу інспектора. Всі тварини мають бути на обліку і їх щоденно повинні клінічно обстежувати. В подальшому в зоні має здійснюватися відловлювання бродячих тварин, проведення дератизації, адже збудник переноситься усім, включаючи одяг та взуття, комах і гризунів… Якщо буде проведено повністю весь комплекс заходів, то через 40 днів карантинні обмеження знімаються. Оскільки вогнище захворювання було виявлено на підприємстві закритого типу, то за межами Бердичева немає доцільності ставити ветеринарно-поліцейські пости. В закладі є відомча охорона, яка може за рекомендаціями при виїзді облаштувати дезкилимки, дезбар’єри, а засоби дезінфекції будуть надані у повному обсязі.

Надзвичайна протиепізоотична комісія протягом тривалого часу обговорювала план заходів, детально вивчаючи кожен пункт, аби ефективно провести усі заходи, не допустити розповсюдження і поширення вірусу африканської чуми та вчасно зняти карантинні обмеження. План цих заходів ми розмістимо згодом на сайті, коли вони будуть до кінця опрацьовані. Проте одразу ж начальник Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Валерій Биков зазначив, що люди на дане захворювання не хворіють, лише всі види свиней, тому загрози для бердичівлян африканська чума не несе. Що ж до тварин, то продаж домашнього м’яса та продукції зі свинини в павільйонах Бердичева, як вже було вказано, забороняється. Так само під заборону підпадає продаж живих тварин в місцях їхнього стихійного скупчення і цей пункт включає не лише свиней, а й королів, курей. Натомість на молоко та курячі яйця та м’ясо заборона не діятиме.

Оскільки визначені зона захисту у 3 км та зона спостереження у + ще 5 км, то згідно карти міста під ці зони велика частина Бердичева. Це і центр міста, і район Корніловки й інші, що знаходяться на вищевказаній відстані від виправної колонії.

Нині після засідання протиепізоотичної комісії в посиленому режимі будуть проводитися усі визначені заходи, знищуватимуться поголів’я на підприємстві та у зоні захисту. Міська влада сподівається, що згідно наміченого плану усі необхідні дії будуть виконані за наданих 40 днів карантинного режиму і ситуація в Бердичеві стабілізується.

Матеріал rio-berdychiv.info
IMG 6938 IMG 6939
IMG 6940 IMG 6941
IMG 6942 IMG 6943
IMG 6944 IMG 6946
IMG 6947 IMG 6948
IMG 6949 IMG 6950
IMG 6951 IMG 6952

Переглянути відео:

Написал: kobra (18 апреля 2018 21:03)
Африканська чума свиней, інакше африканська гарячка — вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Хоч для людини африканська чума свиней безпечна, проте вона дуже швидко поширюється серед тварин.

На жаль, ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 10 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють.

У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин із зоною, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем радіусом не менше 3 км, але не більше 10 км і зоною нагляду – територією радіусом до 10 км від зовнішніх меж зони захисту. Усіх тварин забивають. Трупи, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують гарячим 3 % розчином їдкого натра, 2 % розчином формальдегіда.

На відстані 10 кілометрів від небезпечного пункту все поголів’я свиней знищують, а м’ясо переробляють на консерви.

Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніш, ніж через рік після відміни карантину.

Так що бердичівляни не скоро зможуть вирощувати у своїх господарствах домашніх свиней.

https://www.berdichev.biz/в-бердичеві-чума/#
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (18 апреля 2018 21:31)
Спершу комісія думала заборонити торгівлю будь-яким м’ясом і живими тваринами у місті. Втім, згодом вирішили: проблема стосується тільки свинини і свиней. Це м’ясо можна продавати тільки підприємствам із відповідними документами і маркуванням, а не пересічним громадянам. За цим слідкуватимуть зокрема і правоохоронні органи. Штраф за продаж свинини у непризначеному для цього місці – близько 120 грн. Заборонено продавати і живих свиней.
Зі слів присутніх на комісії, у м’ясному павільйоні Бердичева на біду вже «зреагували». Кажуть, сало зранку коштувало близько 150 грн.

Читайте та див.відео:
http://zhitomir.today/news/accident/shashliki_vidminyayutsya_u_berdichevi_afrikanska_chuma_video-id25429.html
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (22 апреля 2018 07:08)
Торгувати живими тваринами, окрім свиней, дозволили на Чуднівській, 137 т Додано: 20 квіт. 2018, 16:02

Враховуючи звернення директора кооперативного ринку та побажання продавців, рішенням виконкому, яке погоджено із Держпродспоживслужбою, дозволили із 20 квітня (на час дії у місті карантину) тимчасову торгівлю живими тваринами, окрім свиней, за умов дотримання санітарно-ветеринарних вимог. Торгівельний майданчик відведено на Чуднівській, 137.

Визначились із режимом роботи так званого «тваринного ринку», відомого у народі раніше як «свинячий базар». На Чуднівській, 137 працюватимуть щоденно (окрім понеділка), із 6.30 до 14.00 год.


http://www.trkvik.tv/posts/torhuvaty-zhyvymy-tvarynamy-okrim-svynei-dozvolyly-na-chudnivskii-137
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбираю холодильник Indesit
Добавил LILUSA
Апрель 18, 2024

Обложка
Добавил CheBuratinio
Апрель 18, 2024

Магазин мебели
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ремонт Айфонів
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Форекс
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024