|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Що чекає на бердичівських школярів цьогоріч (ВІДЕО)

Категория: Общество

alt

Навчальний рік розпочався, чого чекати школярам і їхнім батькам у Бердичеві? Про новації від міністерства освіти України і їхнє втілення у місті розповіла начальник управління освіти в Бердичеві Світлана Басюк.

З її слів, 1 вересня навчання розпочали 36 перших класів, – це 1030 дітей. Сформовано 15 десятих класів, – це 398 школярів. В загальній же мережі закладів освіти створено 327 класів і це 8 937 учнів.

«Відповідно до законодавства, є дві форми здобуття освіти: інституційна і індивідуальна. До першої відноситься денна форма або вечірня, заочна, дистанційна та мережева. До другої форми відноситься екстернат, педагогічний патронаж і сімейне чи домашнє виховання. Усе залежить від бажання батьків і дітей. Кожен рік у Бердичеві є діти, які здобувають загальну середню освіту або базову освіту шляхом екстернату. Якщо є певні обставини для здобуття тієї чи іншої форми освіти, то приймається рішення керівником закладу про отримання такої освіти. Причому законом передбачено: це не залежить від місця проживання», – розповідає Світлана Басюк.

Цьогоріч, каже начальник бердичівського управління освіти, за рекомендаціями міністерства освіти шкільна форма не вимагається від учнів. У Бердичеві, зазначає вона, здебільшого давно немає такої вимоги. Головне, щоб дитина мала естетичний і охайний вигляд.

«Щодо харчування і готування страв на вибір… Ми не можемо зробити страви на вибір, бо чітко на кожну дитину іде розподіл коштів. У нас обмежені кошти. Тому поки-що такого меню у їдальнях не буде», – каже вона.

Світлана Басюк розповідає: освітня мережа у місті сформована. Для зарахування дітей до шкіл батьки звертались безпосередньо у навчальні заклади, обирали їх не тільки за місцем проживання, але інколи і для зручності, щоб з роботи дитину забирати.

«Жодного нарікання щодо зарахування. У першу чергу зараховуються учні з мікрорайону звичайно. Не перший рік гостро стоїть питання про проведення профілактичних щеплень і що без них діти не будуть прийматись у навчальні заклади. Якщо немає щеплень, з якихось причин батьки не мали можливості за станом здоров’я своєчасно зробити ці щеплення дитині, порушений календар щеплень, то вони звертаються до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК), де робиться висновок. З такими висновками батьки приходили, якщо там зазначається, що дитина здорова, відвідувати навчальний заклад можна, хоч щеплення проведені не в повному обсязі, але їх дозволяється провести під час навчання, дитину зараховували до лав учнів. Такі випадки є, батьки з розумінням відносяться до цього серйозного питання. Якщо є такий висновок ЛКК, то підстав не взяти дитину до навчального закладу немає», – зазначає Світлана Басюк.

Мережева форма навчання теж може з’явитись у школах Бердичева. Щоправда не одразу.

«Це така форма навчання, коли до проведення занять долучатимуть або вищі навчальні заклади, або інститути, або лабораторії з серйозним обладнанням, що може забезпечити гарне і цікаве навчання учням. Це новинка, яку ще треба більш детально вивчити: питання оплати праці, яким чином її проводити, як складати розклад. Питання цікаве, наразі розглядається, будемо вивчати можливості такого здобуття освіти. Це має бути і побажання батьків», – говорить начальник міського управлінняосвіти.

Відтепер інформація про підсумкове оцінювання результатів навчання є конфіденційною і обговорюється лише під час індивідуальних зустрічей учителя з учнем та його батьками або під час консультації з фахівцями, які беруть участь у розробленні його індивідуальної траєкторії розвитку. Але є одне АЛЕ.

«Поки маю такий методичний лист тільки для 2 класу, для решти ще таких немає», – каже пані Світлана.

В школах Бердичева, каже вона, давно немає дощок пошани, відмінників навчання. Нині вони заборонені. А є натомість дошки, які показують учнів-переможців різних конкурсів, змагань, олімпіад, якими пишаються у навчальних закладах.

«Повного фінансування, повних меж забезпечення на всі потреби, які тільки вимагали наші навчальні заклади, звичайно, у нас немає. Дитина іде у садочок, займається, це і різні гурткові роботи, дидактичні заняття, пластилін, олівці – цілий день гарні заняття. Їх треба чимось творити. А на пустому місці без нічого це неможливо. Але на це не передбачаються кошти, батьки мають з розумінням це сприйняти. Цьогоріч багато коштів містом було виділено з бюджету на капітальні ремонти дахів, спортзалів деяких садочків і шкіл. Але хочу сказати: на всі, як колись ми прораховували, треба просто колосальні кошти, щоб все зробити від А до Я. Втім, до батьківської допомоги потрібно підходити індивідуально: якщо є можливість – будемо вдячні, але якщо сім’я має певні складнощі – питань не повинно виникати до таких родин», – говорить Світлана Басюк.

Деякі зміни можуть з’явитись і у складанні ЗНО. Але освітяни ще самі не знають, чого чекати їхнім учням, навчальний рік тільки розпочався.

Що ж до проїзду школярів у громадському транспорті, то все залишається без змін.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков

Автор: Юлія Сінєльнікова

zhitomir.today

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Хочу купить форсунки Hunter MP
Rotator

Добавил Sergey1826
Апрель 23, 2024

Страхування
Добавил ostin92
Апрель 23, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 23, 2024

Террасная доска
Добавил ostin92
Апрель 22, 2024

Дайте пораду алкоголізм
Добавил sasha1988
Апрель 22, 2024