|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

На Бердичівщині може з’явитись 1 ОТГ замість 4 (ВІДЕО)

Категория: Власть

alt

На Бердичівщині може виникнути одна, спільна для всіх сіл, об’єднана територіальна громада. Про це розповів голова Бердичівської районної ради Максим Самчик під час скликаної прес-конференції для ЗМІ.

«Я був, є і залишаюсь прихильником однієї громади. Якщо ми децентралізуємось, то треба робити це, на мій погляд, у рамках району. Не дарма у свій час працювали цілі інститути, які зробили ось такий от поділ. Район – це оптимальна така структура. І на мій погляд, краще всього було б зробити ще на початку реформи взагалі по-іншому. Є район, обирайте голову громади, голову виконкому і ради в одній особі прямим голосуванням, обирайте депутатів і все. Людина нестиме відповідальність. Не справляється – або висловили недовіру, або на наступних виборах люди обрали іншу особу. От і вся громада мала бути, на мій погляд», – каже Максим Самчик.

За розрахунками чоловіка, про які він розказав, штатна чисельність, додатково утворена при створенні громад, виросла на понад 80 одиниць. Тому, мовляв, в рамках району не досягли в управлінському штаті оптимізації. А це все люди, які мають отримати зарплату. Притому, що за існування повноцінного району штати скорочували, щоб економити бюджетні гроші.

Новий уряд, говорить Максим Самчик, уже наголошує на ключовому: спроможності існування громад.

«На фініші реформи питання вирішуватимуть таким чином, що існуватимуть тільки спроможні громади. В якому це вигляді буде – є різні варіанти. Перший стосується об’єднання районів, є така модель: буде Бердичівський район за участю чи в складі виборчого нашого округу плюс Любар, Чуднів. Що стосується ждругого варіанту – громад, є другий варіант, який вже оприлюднено. Це буде міська Бердичівська громада в складі тих громад, які є у районі. Отакі варіанти, можливі обидва», – розповідає голова райради.

З його слів, технічно є можливість об’єднатися в одну громаду. Є закон, який передбачає таке об’єднання. Якщо одна з 4-х утворених громад виступить ініціатором об’єднання, відбувається його процедура. 7 сільрад, які не увійшли в громади, можуть доєднатися до ОТГ.

Максим Самчик переконаний: Бердичівська РДА і районна рада нині є рудиментом, вони можуть бути ліквідовані після наступних виборів із внесенням змін до Конституції. Голови громад хотіли б залишити ОТГ у тому вигляді, який є зараз. Але, каже він, вже є конструктив серед голів громад і бажання вести переговори про можливість об’єднання. Щоправда про деталі цього чоловік поки воліє не розповідати.

«Ми є проблемним районом, бо не маємо своєї столиці. Це простіше в Ружині чи Чуднові, де є центри. Логічно, що якщо вони нічого не робитимуть чи буде примус, вони зможуть стати громадою району навколо свого центру. Ми ж знаходимось навколо міста. Жодна з 4-х громад, не їх керівництво зауважу, не бачить себе у складі міста. Моє завдання максимально сприяти процесу об’єднання в одну громаду Бердичівського району. Банки тут, відділення казначейства тут, все в Бердичеві. У нас в Бердичеві є свої об’єкти, починаючи з адміністративного приміщення і закінчуючи районною лікарнею», – говорить голова районної ради.

Про об’єднання в одну громаду Максим Самчик каже так: можна це зробити навіть без голів громад. Є, згідно законодавства, можливість третиною депутатів ініціювати об’єднання і більшістю проголосувати за нього. «Але ми маємо переконати і зробити це не в якийсь військовий спосіб, а цивілізовано з нашими громадами. Якщо ми зробимо це спільно і з розумом приймемо рішення – нас почують. Не треба буде затверджувати перспективний план. Якщо ми одностайно приймемо всі рішення і утворимо громаду, то на вибори у 2020 році район піде однією громадою», – пояснює він.

Чи захочуть жителі сіл у громадах повертатись в єдиний Бердичівський район? Відповісти однозначно важко, каже голова райради. Якщо говорити за район зараз, каже, він має ознаки покращення інфраструктури. Але, зазначає, на 90 % це зроблено за державні кошти.

«Якщо ми самі намагались би побудувати амбулаторію чи утеплити школу, відремонтувати дорогу, ми б цього не зробили. Ми є дотаційними, донедавна ми лише на відсотків 20-30 забезпечували все своїми надходженнями. Оця преференція, яку надано було громадам, її можна було б добре реалізувати на базі усього району. Я критикую реформу, її наче під замовлення зробили. Сьогодні дайте ці кошти у вигляді субвенцій району, то те саме було б зроблено. Я б як господар чи інший хто не будував би амбулаторію в Райгородку за 8 мільйонів, бо є приміщення амбулаторії, в яке вклади мільйон і буде прекрасна амбулаторія. Питання ефективності використання державних коштів доволі цікаве», – пояснює свою позиції голова районної ради.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков

Автор: Юлія Сінєльнікова

zhitomir.today



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбираю холодильник Indesit
Добавил LILUSA
Апрель 18, 2024

Обложка
Добавил CheBuratinio
Апрель 18, 2024

Магазин мебели
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ремонт Айфонів
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Форекс
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024