|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Ігор ШУМИЛО: „При вболівальниках гравець розцвітає, немов квітка!”

Категория:

Сьогодні розмовлятимемо із найкращим бомбардиром ФК „Бердичів” Ігорем Шумилом: про бердичівський футбол, юнацький, футбол взагалі, про стан справ у Чемпіонаті Житомирщини і про стосунки гравців та клубу із вболівальниками. Нападника вдалося зустріти під час матчу Першої Ліги Чемпіонату України серед юнаків між ДЮСШ Бердичева і КДЮСШ „Енергетик” із Нетішина (Хмельницька область). Ігор сам був приємно здивований від такої пропозиції і з зацікавленням першим, як і на полі, пішов в атаку, ставлячи питання за питанням. Так-що мої власні „домашні заготовки” виявилися спочатку марними.

Ігор Шумило – Що за сайт? Наш бердичівський? Це Ви з прапором нас підтримуєте? Справді, класно. І на іграх „Динамо” його видно...
Криця – Ну, деякі із 96-го їздять, підтримують київський клуб.
І.Ш. – Та невже?! На останньому домашньому, у Лізі Чемпіонів, проти...
К. – „Стяуа”.
І.Ш. – Так, „Стяуа”. Дивлюся: „Бердичів”! Приємно, знаєш, що й казати. І тут: виходиш на поле, і ніби мурашки по тілу, приємніше грати, і зовсім інше ставлення до гри. Адже для чого гра, для кого ми граємо?! Для вболівальників! Вони, ми – гравці – одне ціле. І так має бути... В тому році такого не було. А тут виходиш і така підтримка. І скільки Вас?
К. – Ну, чоловік двадцять.
І.Ш. – Зараз двадцять, наступного року сорок. Будете розвиватися. Аби команда грала. Я мрію, щоб увесь цей стадіон був заповнений. Я малим сюди як приходив, пам’ятаю, то так і було... Підтримуєте і палите ці свої...
К. – Фаєри.
І.Ш. – Фаєр (сміється, прим. автора). Так, гарно виглядає. Але щоб стадіон був забитий, що потрібно? Гра! Якщо кожен буде викладатися, віддавати грі душу, то й вболівальник буде. А якщо просто виходити на поле і відбувати номер, як-небудь відбігати, то що? Прийде хтось, якщо матиме вільний час, махне рукою і наступного разу піде краще пива в бар випити. І все. А якщо команда грає, то ходять дивитися на футбол, на гравців. Тоді й люди йдуть на матч, як на свято! Чекають на домашній матч з нетерпінням. І відпочивають, відволікаються від своєї буденності, різних проблем. І гравці цим переймаються, тоді гравець розцвітає, немов квітка! І демонструє фантастичну гру, і йому це подобається. Вже зовсім інша гра, ніж за пустих трибун.
К. – А наша підтримка, фан-сектору, відчувається?
І.Ш. – Я ж кажу – надзвичайно! Виходиш, і навіть мурашки по шкірі йдуть. Відчувається якесь хвилювання. Раніше такого не було. Але це добре. Так і має бути. Гравці, вболівальники – єдине ціле. Це – футбол!
К. – Які враження від гри підростаючого покоління?
І.Ш. – Хороші. Хлопці перспективні. В майбутньому чоловік 5-6 гратимуть на високому рівні, в тому числі і в професійному футболі. Хлопців 90-го року народження треба вже підпускати до головної команди. Я б на місці тренерів уже так і вчинив би, але їм видніше. Поки юні не довіряють, можливо, відповідальність за результат. А хлопчаки 92-го року – взагалі молодці. Якщо й далі так гратимуть, то на них чекатиме велике майбутнє. Хочеться, дуже хочеться відродити колишню славу. Але що тут головне? Подолати бар’єр – перехід із юнацького футболу у дорослий. Якщо пройдеш його – матимеш майбутнє. Це важливий етап.
К. – А кого б уже із тих, хто зараз на полі (саме тривала гра юнаків 90-го року народження, прим. автора), підпускав би до команди?
І.Ш. – Ярослава, не пам’ятаю прізвища (Ярослав Блавацький, прим. автора). Теж дуже перспективний. Але якщо не дати йому грати, то він таким перспективним і може залишитися. Головне що? Дати людині шанс, змогу себе проявити. І тоді він буде кігті рвати, але себе покаже. Ну, а якщо не заграє, то виходить не бути йому футболістом. Але не надавши шанс, ми не знатимемо, що він із себе представляє. Головне навіть не талант, а бажання грати. Талант так і може залишитися талантом. А якщо хочеш грати по-справжньому, то працювати потрібно вдень і вночі. Постійно. На тренуваннях, до і після них. Важливо також займатися індивідуально.
І на зборах, якщо тебе запросили, треба пахати, щоб в очах горів вогонь, і показати себе не на голову, а на дві вище за тих гравців, що грають уже в цій команді. Тоді тебе можуть запросити. А якщо ти приїхав просто побігати, потренуватися, то тренер скаже, що у них таких посередніх гравців теж, хоч греблю гати, і поїдеш ні з чим.
К. –Ти вихованець бердичівського футболу?
І.Ш. – Так, перший тренер – Борис Борисович Клочков. Прекрасний тренер і людина.
К. – В яких командах встиг пограти?
І.Ш. – До армії тут, у Бердичеві.
К. – За „Прогрес”?
І.Ш. – Та взагалі-то я за нього, здається, і не грав. „Шкіряник”, була така команда. Там грав. Потім півроку за „Бофіку”. Теж була така команда. Звідти забрали мене у СКА (Київ). Разом з нами на стадіоні СКА тренувалися Яремчук, Бессонов, Дем’яненко, Цвейба, на трибунах завжди спостерігали за нашими діями Буряк, Блохін. Уявляєш! Я ж на них виріс! Бачив лише по телевізору, а тут, як ось із тобою, – поряд! А яке бажання було працювати, показати себе з найкращого боку!
Далі „Полісся” (Житомир), „Ністру” (Молдова). До речі там зараз грає син тренера Лисюка – Антон.
К. – Так. Антон Лисюк в цьому сезоні ще встиг і в Чемпіонаті Житомирщини два голи покласти. Не знаєш, як він там?
І.Ш. – Чудово! Прекрасно стартував. Один з найкращих!
К. – А голом уже встиг відзначитися?
І.Ш. – Так, здається, проти „Зімбру”, якщо не помиляюся. Цікава історія. Я теж стартував і перший гол забив якраз у ворота „Зімбру”.
К. – Скажи, будь-ласка: ти, Грошев, зараз Лисюк грали чи грають у „Ністру”. У бердичівлян якісь особливі стосунки із цим клубом?
І.Ш. – Мій варіант із „Ністру” виник так. Я, Грошев (він зараз у „Кривбасі”, ти ж знаєш) грали за „Полісся”! У нас була товариська зустріч із „Ністру”. А потім вони звернулися із пропозицією пограти. А в мене якраз із Авдишем. Зая Авдиш. Чув про такого?
К. – Звичайно. Власник, тренер „Полісся”. На ньому цей клуб і тримався.
І.Ш. – Так, увесь у футболі. Але така людина. У нас з ним виникли деякі не непорозуміння, а так – різні погляди. І тут якраз „Ністру” підвернулося. Я був на контракті у „Поліссі”, а в Молдові грав на правах оренди. І так катався: півроку в Молдові, пів – у Житомирі, і знову. Й ще цікава історія. Контракт у Житомирі закінчився, і тільки за звітом „Спорт-Экспресса” чи „Советского спорта” мене вичислили, коли я забив „Зімбру”.
А закінчив грати за хмельницьке „Поділля”, у Другій Лізі. Потім повернувся у Бердичів. Їздив грати за Комсомольське Вінницької області (селище в 15 км від Бердичева, прим. автора). Виграли Кубок Вінниччини. Тоді там грали, крім мене, Яневич та багато інших бердичівлян, які завершили професійну кар’єру.
К. – Який гол, матч найбільш пам’ятні?
І.Ш. – Всі голи. Головне, щоб команда вигравала, а не те, хто заб’є. А якщо вдається вдало завершити комбінацію – приємно. Але на цьому місці може опинитися будь-хто із гравців. Головне, щоб команда грала і здобувала перемоги.
К. – 16 м’ячів по ходу Чемпіонату – це твій рекорд чи було більше?
І.Ш. – Уже 16? А їх ще й хтось рахує? В цьому сезоні вдало граємо. На жаль, відстаємо від „Хіммашу” постійно на два пункти. Та й керівництво поставило завдання. Скільки йому вже бути Чемпіоном („Хіммаш” тричі поспіль в останні роки вигравав Чемпіонат Житомирщини, прим. автора)? Бердичів був Чемпіоном ще у Радянському Союзі.
К. – Так, востаннє у 1988 році.
І.Ш. – І „Хіммаш”, як на зло, виграє всі матчі. У них тільки одна поразка, від нас, і жодної нічиєї. Взагалі цього сезону успішно граємо із коростенцями: двічі виграли у ФК „Коростень”, виграли у „Хіммашу”. Наступну зустріч проведемо з Малином. Якщо все буде гаразд і виграємо у них й здобудемо за два тижні тут три очки із „Хіммашем”, то випереджатимемо їх на одне. А далі головне без осічок допливти, як кажуть, до фінішу. Хочеться зробити вболівальникам подарунок. Довести справу до логічного кінця. Ми віримо в це!
К. – Десь працюєш чи футбол – єдине, чим заробляєш на життя?
І.Ш. – Тренер ДЮСШ. Треную хлопчаків 97-го року народження. Проблема – поля. От оренда цього поля – 30 гривень в годину.
К. – Так ніби писали, що стадіон „Прогрес” уже передали місту, у комунальну власність?
І.Ш. – Та там ще не все зрозуміло. А грати на ньому постійно не будеш. А крім цього поряд є тільки „тирса” у 10-ій школі і „рєзіна”. Пам’ятаю себе малим, то у нас на Рафінадному (колишній Цукрорафінадний завод, а також однойменний мікрорайон у Бердичеві, прим. автора) було кілька полів, в тому числі і тирсових, в кожної групи була своя роздягальня. А зараз? Поля – це проблема юнацького футболу! Нема, де грати, де зростати майбутнім гравцям. Але це питання має колись вирішитися...
К. – Повернемося до Чемпіонату. Вінницькі гравці, що виступають за ФК „Бердичів”, переймаються проблемами клубу, бердичівським патріотизмом?
І.Ш. – Звичайно. Розумієш, в основному хлопці молоді, а тому й намагаються чогось досягти. Плідно працюють і на тренуваннях й індивідуально: до і після них.
К. – Зараз у Чемпіонаті Житомирщини двотижнева перерва. Вона не зашкодить гравцям?
І.Ш. – Ні, тому що майже всі гравці задіяні також і у інших клубах, мають ігрову практику. А ігрова практика – це один з найважливіших чинників успіху у футболі. Я от, наприклад, із ще деякими бердичівлянами виступав вчора за Козятин у першості Вінниччини. Із рахунком 3:0 ми обіграли Калинівку. Частина гравців ФК „Бердичів” виступала також вчора на першість Вінниччини за Тульчин. Якщо не помиляюся, вони 2:3 поступилися Бару. Частина постійно грають, в тому числі брали участь у фінальному турнірі Аматорської Ліги, за ФК „Нива-Світанок” (Вінниця). Мене теж запрошують виступати за цей клуб. Але так виходить, що їх матчі співпадають із заняттями із моїми вихованцями з ДЮСШ. А тут я вже перевагу надаю дітям. Хочеться передати їм свої знання, навчити футбольної грамоти.
К. – Як працюється із тренером Слободенюком Володимиром Миколайовичем?
І.Ш. – Миколайович ганяє нас добре, розслаблятися не дає. І з гумою бігаємо, і з піском. Тренуємося щодня о 17.00. Збираємося після роботи і знову до праці – тепер футбольної. Хочеться ж стати врешті-решт Чемпіонами! От дивись. Чемпіоном Вінницької області був, Хмельницької був, а Житомирщини – ні. Нісенітниця якась. Та й Бердичів зачекався великої перемоги.
К. – А в Молдові які досягнення мав?
І.Ш. – Срібний призер Чемпіонату Молдови. Неодноразово грав у фіналі Кубку, але постійно програвали в серії пенальті, ніби закляв хтось. А вже після мене „Ністру” виграв довгоочікуваний Кубок. Ось там в Молдові й награвся від душі. 10 команд, 4 кола, Кубок. Одним словом, насичене життя було. Та й умови, поля там чудові.
К. – А що скажеш про минулу гру з „Легіоном”, про ті епізоди, коли суддя не зарахував два голи? Наприклад, в одному було зафіксоване пасивне положення поза грою.
І.Ш. – То я заліз. Але ж я був далеко від м’яча!
К. – І рухався в сторону своїх воріт.
І.Ш. – І це теж.
К. – В той же день Ліверпуль у Прем’єр-Лізі забив якраз подібний гол і жодних зупинок у грі не було.
І.Ш. – Та це все наші судді. Бояться. Можливо, перестраховуються.
К. – А що скажеш про Берестова з Мирополя, за суддівства якого жоден із матчів бердичівлян не обходиться без бійки?
І.Ш. – Все залежить від судді. Він повинен бути сильним, спокійним, послідовним. А якщо він на полі не помічає явних порушень або навпаки дає картки ні за що, дозволяє грубі висловлювання на свою адресу, то це обурює і передається гравцям, вболівальникам. Ладу тоді не буде. Суддя повинен бути Тарзаном на футбольному полі – щоб його боялися і поважали одночасно!
К. – Які улюблені гравці, команди?
І.Ш. – Гравці – Ван Бастен, Платіні, Марадона. Моя думка: раніше зірки світового футболу були яскраво вираженими. Це були великі особистості. І на футбольному полі, і поза ним. А зараз якось не так. Чи рівень футболу вирівнявся... Але нині ніхто не може порівнятися із тими, минулими зірками.
К. – На тоталізаторі граєш, робиш ставки?
І.Ш. – Ні. У „Ністру” вся команда грала, то й я з хлопцями заходив. Але не грав.
К. – Кілька слів про сім’ю.
І.Ш. – Дружина Наташа. Донечка Анастасія, 2,5 рочки. От тільки-що, ти ж бачив, відвів її додому спатки. Обідня пора, вже треба, та й втомилася. З бабусею не хотіла, тільки зі мною.
К. – Як проводиш вільний час? Хобі?
І.Ш. – Хобі (задумавшись, прим. автора)? Люблю шити м’ячі! Що важливо для таких ось хлопчаків (вказує на вихованців ДЮСШ, прим. автора)? Щоб було чим позайматися, чим поганяти у футбол. Не важливо – який він. Важливо – чим! От і даю їм таку можливість. Вдихаю у шкіряну кулю нове життя. І це дуже заспокоює, є час для різних роздумів. Та ти й сам, мабуть, знаєш!
К. – Звичайно. Теж не раз доводилося шити м’ячі.
І.Ш. – От бачиш... А он і мої вихованці (вказує на двох хлопців, що жонглюють м’ячем за воротами, прим. автора). Той нижчий, 96-го року народження, ходив до мене на тренування минулого року. А цей виший, 97-го року, тренується зараз. Дуже перспективний.
К. – Можливо, тобі відомо про те, чи буде ФК „Бердичів” заявлятися у Аматорську чи навіть, ходять чутки, у Другу Лігу?
І.Ш. – Нічого не можу відповісти й нічого не знаю. Спочатку маємо завершити цей сезон. А далі буде видно. Скажуть. Потрібні значні фінанси, а нас, гравців, у ці питання не посвячують... Розумієш, потрібні люди, які б любили футбол, рідне місто, як-от Ви, ми, і вкладали у нього великі кошти. Для цього треба, щоб гравці працювали лише у клубі і тільки в ньому отримували зарплату. Потрібна матеріальна база: поля, спортивні майданчики, відповідний стадіон і догляд за ним. Для цього потрібно крутитися 24 години на добу. А хіба це поле? Не рівне, м’яч скаче, постійно слідкуєш, щоб він від тебе не втік. А коли травичка рівнесенька, як і має бути, то тоді зовсім інші швидкості, інша гра, можна втілювати в життя різні комбінації. Але я вірю, що все це буде...
А зараз скажи, як Ви організувалися: живете в цьому місті, любите його, футбол і вирішили підтримувати клуб? Матеріальна сторона? Працюєте?
К. – Так, працюємо, дехто навчається. І безмежно любимо футбол. Все - за власною ініціативою. А ті ж прапори, стрічки, фаєри, сайт, виїзди – це теж гроші. Але ось у Коростень, наприклад, вже клуб організував поїздку.
І.Ш. – А що від нас – гравців, клубу – потрібно, чим Вам можемо допомогти?
К. – Ну, по-перше, було б непогано, якби клуб організовував виїзди. Наприклад, в Житомир доїхати – не проблема. А от такі дальні виїзди, як Коростень, Малин – тут вже більше турбот і витрат. Але перший крок клубу у цьому напрямку вже є.
По-друге, аби на фаєри нормально реагували представники правопорядку. А то ж пам’ятаєш, який цирк був: на одного вболівальника приїхала рота „Барсу” в повному обмундируванні і з автоматами. Вицупили одного, пов’язали, і хлопець дві доби відсидів.
І.Ш. – Так, пам’ятаю. Але керівництво клубу тоді всіх на ноги підняло! Такого більше не повториться.
К. – І найголовніше, щоб Ви – гравці – реагували на нашу підтримку, в тому числі і по закінченню матчу. Після гри з „Легіоном” лише деякі нам віддячили. І то, ми про це попередили воротаря – Сергія Іськова. А після поєдинку із ФК „Коростень” на День Незалежності і День Міста ніхто з Вашої сторони і голови не повернув у наш бік. Неприємно було трохи.
І.Ш. – Обіцяю, що все зміниться. Вболівальники, гравці – єдине ціле. І мета у нас – одна. Потрібно тісніше взаємодіяти, прислуховуватися один до одного. Було б непогано, можливо, після завершення сезону, наприклад, клубу провести якусь зустріч із вболівальниками...
К. – Згоден, це було б чудово... На матч із „Металургом” настрій бойовий?
І.Ш. – Аякже! Все має бути гаразд.
К. – Дякую за цікаву розмову. Було приємно познайомитися і поспілкуватися.
І.Ш. – Мені теж. До зустрічі.

Криця, fcberdychiv.pp.net.ua



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Хочу купить форсунки Hunter MP
Rotator

Добавил Sergey1826
Апрель 23, 2024

Страхування
Добавил ostin92
Апрель 23, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 23, 2024

Террасная доска
Добавил ostin92
Апрель 22, 2024

Дайте пораду алкоголізм
Добавил sasha1988
Апрель 22, 2024