|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Коростеню – 1302 роки. Гості свята ознайомилися із визначними місцями древнього міста.

Категория: Культура
   Місто Коростень відзначало свій День народження – 1302 роки. Дізнатися про його багатовікову історію та визначні місця отримала змогу й наша знімальна група. Знайомство з містом розпочалося із сесійної зали міськвиконкому, де з вуст гостей, які прибули на свято, лунали привітання на адресу коростенців та мера Володимира Москаленка.

Від нашого міста зі словами поздоровлення виступив заступник міського голови Бердичева Іван Демусь.

Іван Демусь заступник Бердичівського міського голови : «Між Бердичевом і Коростенем завжди були теплі та дружні стосунки, тому це свято – нагода засвідчити свою повагу до коростенців, до всіх, хто сумлінною працею та послідовним вирішенням насущних проблем прикрашає своє місто і робить його комфортним для проживання.»

Володимир Москаленко ознайомив присутніх із досягненнями коростенців та подякував за добрі слова.

Володимир Москаленко Коростенський міський голова : «Хочу побажати всім присутнім та вашим родинам тепла, благополуччя, доброго здоров’я..., щоб ми жили і співпрацювали...»

На центральній вулиці Коростеня, Грушевського, свою продукцію представляли місцеві виробники. Гуртки технічно-художньої майстерності презентували виставку виробів декоративно-прикладного мистецтва. Поруч вихованці художньої школи та Центру дитячої творчості брали участь у конкурсі малюнків на асфальті. Гарний настрій глядачам дарували міліціонери Державної служби охорони.

Місцевий краєзнавчий музей виставляв роботи майстра народної творчості Миколи Климовича. На розсуд глядачів були представлені його різьбярські композиції та картини, виконані з художньо обробленої соломки. У Центральному парку ім. Островського гості ознайомилися з пам’ятками древнього древлянського міста. Саме тут, у річці Уж, знаходиться купальня княгині Ольги. У свій час княгиня помстилася древлянам за страту свого чоловіка князя Ігоря, який неодноразово збирав з них данину. За вказівкою Ольги місто було спалене вщент. Обороняв древлян князь Мал. На знак пошани до свого героїчного пращуру коростенці на кошти місцевих підприємців збудували пам’ятник.

Віднині запрацює у Парку бювет питної води. Освячували його почесні гості свята архієпископи Овруцький і Коростенський Віссаріон та Львівський і Галицький Августин. На них та на інших запрошених чекала ще ціла низка заходів, присвячених Дню міста. Серед них було й відвідування військово-історичного комплексу «Скеля».

Цей унікальний об’єкт, що розташований прямо в гранітній скелі, був побудований на протязі 35-37-го років 20-го століття під керівництвом радянського генерала Карбишева та служив основою Коростенського укріпрайону.

   Володимир Вигівський 1-й заступник Коростенського міського голови : «Ми не маємо повної інформації щодо призначення цього пункту. Тут важко щось сказати, бо Коростень знаходився в 60-ти км. від старого кордону і будувати цей об’єкт для оборонних цілей, мабуть не було б доцільним...»

Після війни ця споруда не використовувалася, лише у 80-х роках її реконструювали та переобладнали під виносний командний пункт Коростенського міськвиконкому. «Бункер» у змозі витримати навіть ядерний удар : півтора метри бетону, 18 метрів самої скелі й до 20-ти метрів пісково-глиняного насипу. Комунікації до сьогоднішнього дня залишилися незмінними та справно працюють від того часу, як їх проклали.

   Володимир Вигівський 1-й заступник Коростенського міського голови «...ми не можемо до кінця розібратися з інженерними комунікаціями... Ми не знаємо, куди діваються стоки, хоча всі санузли працюють нормально. І це є для нас загадкою.»

За даними німецьких архівів, комплекс складається з трьох рівнів. Поки що більш-менш розвіданим є другий. Тут розташована установка для очищення повітря та утворення його надлишкового тиску. На цьому ж рівні знаходиться джерело водопостачання об’єкту – колодязь, який видовбаний у граніті. Його глибина 14 метрів, рівень води постійний.

Володимир Вигівський 1-й заступник Коростенського міського голови : «Аналіз показує, що це джерельна вода, вода 1-го класу, яка в Україні вже зникає... Характерно те, що рівень її в колодязі нижче, ніж у річці. Ця вода є проточною.»

   У коридорі, що на другому рівні, розташовані бічні кімнати, в яких сьогодні виставляються експонати ВВВ. Місцеві ентузіасти приносять до музею мінометні міни, гільзи, танкові снаряди, ручні протитанкові гранати, шоломи та навіть нагрудні знаки офіцерів СС. Зберігся і фрагмент кулеметної амбразури, з якої вівся вогонь бійцями Радянської армії.

Окремо представлені моделі танків, гаубиць та іншої військової техніки. Серед літаків є винищувачі, штурмовики, розвідники та бомбардувальники як сучасні, так і часів ВВ. Поруч знаходяться моделі німецьких та радянських бронетранспортерів, гаубиць, важких танків та самохідних гармат. Чималу кількість зразків для перегляду надали члени Бердичівського клубу історичних мініатюр «Штик».

   Олег Савенко голова клубу історичних мініатюр «Штик» (м. Бердичів) : «Музей представляет...интерес с точки зрения военно-исторической информации и как архитектурное сооружение... Тут можно почерпнуть много интересной информации. Сами стены, сам антураж настраивает посетителей на... проникновение в историю...»

І сам комплекс, і виставлені у ньому експонати не залишили бердичівлян байдужими.

Олег Савенко голова клубу історичних мініатюр «Штик»

(м.Бердичів) : «Как у посетителя, впечатления очень сильные... Видно, что люди, которые этим занимаются, патриоты своего города...»

   Те, що місто взяло об’єкт на свій баланс і тепер щороку виділяє кошти для реставраційно-ремонтних робіт, дає свої результати : за словами працівників цього унікального комплексу, кількість бажаючих ознайомитися з ним із року в рік значно збільшується.

 

 
Автор: Олександр Єжель

Камера: Юрій Гавриш

 

 

Матеріал взято з ТРК "ВІК"

 


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024