|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Музеї історії Бердичева відкрили музейну кімнату, присвячену бердичівським афганцям

Категория: Общество
http://www.trkvik.tv/images/upload/images/8522.image.jpgУ Бердичеві живих і загиблих героїв пам’ятають не лише на словах. Увагою й підтримкою намагаються оточити і ветеранів Великої Вітчизняної, і тих, хто виконував свій інтернаціональний обов’язок у різних країнах світу. До 21-ї річниці виводу радянських військ із республіки Афганістан у Музеї історії Бердичева відбулося відкриття кімнати з експозиціями, присвяченими бердичівським афганцям. Пам’ятати тих, хто назавжди залишився вірним присязі і не забув про воїнську честь, справа кожного, переконані бердичівляни, тому відкриття музейної кімнати вважають подією особливою для міста.

Василь Мазур, Бердичівський міський голова: “Музей потрібен і живим, і тим, хто навіки залишився в Афганістані. Музей потрібен батькам, а ще більше він необхідний тим, хто житиме у нашому місті й розбудовуватиме його — нашій молоді. Тільки на конкретних прикладах можна виховати достойну молодь, яка любитиме свою Батьківщину, а у разі необхідності боронитиме й захищатиме.”

Те, що на Житомирщині пам’ять про загиблих й живих воїнів-афганців свято бережуть, відзначають і у столиці. У кожному районі області відкрито пам’ятник тим, хто пройшов Афган. Голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький говорить словами генерала Громова: радянські війська на чужій землі робили все, що хотіли, ворог — все, що йому залишалось.

Сергій Червонописький, голова Української спілки ветеранів Афганістану: “Не вина солдатів у тому, що політики скоїли помилку, розв’язавши цю війну. Потім вони так само її зупинили. Не один з них не зустрічав нас на радянській землі — вони соромились... А солдати гідно виконали свій обов’язок і присягу.”

На відкриття до бердичівських афганців приїхали їхні брати й друзі з Житомира, Попільні, Андрушівки. Запросив їх Павло Мєнтов. Рідним для себе містом вважає Бердичів керівник обласної спілки ветеранів Афганістану. Побував він не на одному подібному відкритті, бачив десятки фільмів та мартирологів загиблих. Музейна кімната у Бердичеві, переконаний, буде однією з кращих у країні.

Павло Мєнтов, голова Житомирської обласної спілки ветеранів Афганістану: “Количество хороших людей можно определить по тому, какой процент был в Бердичеве и по тем, кто любит этот город и уважает его славные традиции. Бердичев — город с боевой славой, город с серьезной афганской историей. До 4-х раз ваши земляки были в Афгане. Тяжелая была война... Кровопролитная, непонятная... Но это — наша судьба. Мы ничем не отличаемся от штатских, разве что по нашим судьбам прошелся Афганистан.”

Шлях до музею можна визначити по фотографіям. Своєрідним покажчиком до нього слугує експозиція з понад 100 фото, на яких наші земляки зі зброєю в руках стоять в оточенні бойових побратимів. У кімнаті серед іншого розташовані кілька стендів: з них можна дізнатися про дислокацію військових частин контингенту радянських військ у різних районах та провінціях Афганістану. Один зі стендів розповідає про діяльність Бердичівського осередку ветеранів-афганців. На іншому розташовані фотографії загиблих бердичівлян. Поруч — особисті речі деяких з них. Дві діорами — “Блокпост” та “Тунель на перевалі Салунг” — музею подарували члени творчого об’єднання “Штик”. Розповідають, що роботи намагалися виконати з максимальною точністю, навіть, ті, хто пройшов афганськими стежинами, відзначили їхню небувалу схожість з оригіналами. Солдатські форми й детальна хроніка афганських подій, повідомлення про геройську смерть і характеристики солдатів й офіцерів... До формування експозицій долучилися десятки людей, яким болить те, що трапилося 20 з лишнім років тому. Одним із тих, хто зробив чималий внесок у створення музейної кімнати, став учасник бойових дій в Афганістані, депутат Бердичівської міської ради Віктор Колісниченко. Допоміг, каже, бо зобов’язаний, за те, що вистачило мужності боротися з ворогом дякує ветеранам Великої Вітчизняної. Саме їхній приклад надихав молодих солдат й офіцерів на подвиг й самопожертву.

Віктор Колісниченко, учасник бойових дій в Афганістані, депутат Бердичівської міської ради: “Ви, ветерани, були прикладом для нас, ви надихали нас, ми хотіли бути на вас схожими і докладали усіх зусиль, аби бути гідним нащадками. Та робота, що ми зробили і робимо — є нашим внеском із залишення пам’яті про ветеранів усіх війн. Для тих, хто буде жити у майбутньому.”

Автор: Олександр Єжель
Камера: Юрій Гавриш
Джерело: ТРК "ВІК"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Бильярдный зал
Добавил friza
Апрель 25, 2024

Складські стелажі
Добавил ostin92
Апрель 25, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024