|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Служба у резерві

Категория: Армия

alt

Службу у військовому резерві в Збройних Силах України впроваджено з 2006 року.

Резервісти Збройних Сил України у добровільному порядку укладали контракт з командирами військових частин, проходили підготовку на зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань, тренувань.

З початку кризової ситуації резервісти були завчасно викликані до бойових військових частин на навчальні збори, з наступним їх призовом під час мобілізації, та направлені у складі своїх штатних підрозділів у райони бойового призначення.

За оцінками командирів саме такі добровольці ставали основою підрозділів, швидко опановували військову техніку.

В особливий період одним із пріоритетних напрямів розвитку служби в резерві стало комплектуваннярезервістами організаційного ядра рот охорони та загонів оборони військових комісаріатів (укладено більше 2 000 контрактів на проходження служби у військовому резерві) з метою створення нової системи територіальної оборони держави, переважно за рахунок добровольців.

Крім участі у навчальних зборах, резервісти підрозділів територіальної оборони здійснюють підготовку у добровільному безоплатному порядку, в тому числі у вихідні дні, вечірні часи.

У 2015 році для забезпечення планової заміни військовослужбовців, які прослужили по мобілізації один рік, проведено три нових черги часткової мобілізації, при одночасному звільненні тих, хто вже вислужили встановлені строки.

Розуміємо, як важливо не допустити втрати для Збройних Сил підготовлених військовослужбовців, які звільняються з військової служби і брали безпосередню участь у бойових діях, зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів, після їх звільнення.

Тому одним із важливих завдань сьогодення, визначених Президентом України для Збройних Сил України, є створення військового оперативного резерву першої черги. У березні 2015 року прийнятий Закон, який встановлює обов’язкове зарахування в оперативний резерв військовослужбовців, які звільняються, як зі строкової служби, так і тих, хто був призваний по мобілізації. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу.

Що дозволить при необхідності проведення чергової ротації або загальної мобілізації сформувати підрозділи з підготовлених, що вже пройшли бойове злагодження, військовослужбовців.

Виклик резервістів військового оперативного резерву першої черги на військову службу під час мобілізації здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначається — одна доба.

Військові частини, за рахунок доукомплектування ними, будуть готові у стислі терміни до виконання завдань без додаткового проведення бойового злагодження.

Призначення військовозобов’язаного до військового оперативного резерву не є перепоною щодо залучення його до проходження військової служби за контрактом. Навпаки, Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців як пріоритетну для укладання з ними контрактів та комплектування ними військових частин, установ Збройних Сил України.

Дана норма, якою ми відходимо від принципу виключного добровільного комплектування військового резерву, діє тільки на особливий період. По його закінченню, всім резервістам оперативного резерву буде запропоновано в добровільному порядку укласти контракт на подальше проходження служби в резерві.

Генеральним штабом Збройних Сил України вже підготовлено законопроект, який передбачає забезпечення резервістів соціальним пакетом, аналогічним тому, який мають військовослужбовці за контрактом, у тому числі: безкоштовне медичне забезпечення резервістів у військово-медичних установах, пільгове отримання ними вищої освіти, врахування служби в резерві при обчисленні пенсії.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ПОРЯДОК ЇЇ ПРОХОДЖЕННЯ

Резервісти Збройних Сил України — це громадяни України, які у добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формуваннях на підставі контракту.

Резервісти проходять службу шляхом залучення на навчальні збори у військових частинах під час практичних заходів бойової підготовки.

Основним завданням військового резерву є підвищення та підтримання військової навченості громадян з метою виконання завдань по захисту держави на професійному рівні.

Громадяни України, незалежно від статі та віросповідання, можуть виконувати військовий обов’язок шляхом проходження у добровільному порядку служби у військовому резерві.

Службу у військовому резерві проходять громадяни України, придатні до військової служби за станом здоров’я, які не досягли граничного віку перебування у запасі здатні з урахуванням місця проживання (перебування), професійних і моральних якостей до проходження служби у військовому резерві.

Чоловіки та жінки, які не проходили військову службу, також можуть проходити службу у військовому резерві. Резервістами вони стають одразу після укладення контракту на проходження служби у військовому резерві.

Громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.

Вікові обмеження для солдат та офіцерів резерву

Громадяни України мають такі вікові обмеження щодо набуття статусу кандидата в резервісти та проходження служби в резерві:

  • рядовий склад — до 60 років;
  • сержантський, старшинський склад — до 60 років;
  • особи молодшого офіцерського складу — до 60 років;
  • особи старшого офіцерського складу у військових званнях майор (капітан 3 рангу), підполковник (капітан 2 рангу) — до 60 років;
  • полковник (капітан 1 рангу) — до 60 років.

Резервіст проходить службу у військовому резерві на підставі контракту, який укладає з державою в особі командира військової частини.

Перший контракт з резервістами укладається строком на 3-5 років.

Після закінчення строку дії першого контракту строк служби у військовому резерві може бути щоразу продовжений на 3-5 років до досягнення громадянином граничного віку перебування у військовому резерві.

Обладнання та екіпіровка резервістів

Військова форма одягу, предмети особистої екіпіровки резервістів аналогічні передбаченим для військовослужбовців.

Підготовка резервістів

Резервіст проходить підготовку у своєму підрозділі на посаді згідно з контрактом та залучається до участі в усіх найбільш значущих заходах бойової підготовки (бойові стрільби, тактичні навчання і т. ін.). При цьому терміни проведення зборів командир військової частини заздалегідь узгоджує з резервістом та його роботодавцем.

Відмінності від військовозобов’язаних

Резервіст проходить службу в резерві у добровільному порядку на підставі укладеного з ним контракту.

Резервістам щорічно виплачується грошова винагорода у відповідності із військовим званням за результатами виконання програми підготовки. Також резервістам відшкодовують компенсацію за проїзд до місця проходження зборів та у зворотному напрямку і здійснюють виплату добових (відповідно до військових звань).

Резервісту гарантується

Збереження робочого місця на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві.

З питань проходження служби Ви можете звернутися до найближчого військкомату.

Матеріал сайту: http://berdichev-rda.gov.ua/



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024