|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Переплата по субсидії: щедрий дарунок від держави, чи чергова афера на державному рівні?

Категория: Экономика

altОстаннім часом бердичівляни шукають та не знаходять відповіді на актуальні та, здається, прості запитання щодо користування субсидією. Зокрема щодо переплат та виникнення чималих сум під час отримання субсидій, які комунальники зараховують як гроші, що абоненти мали б використовувати на власний розсуд. Відсутність пояснень від постачальників комунальних послуг спантеличили чимало людей. Багато городян вирішили одразу заплатити гроші навіть за ті послуги, за які держава платить з бюджету. Для того, щоб розвіяти чутки та відділити правду від вигадок і навіть, на наш погляд, інсинуацій, ми в телефонному режимі звернулись до Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА, де отримали детальні роз’яснення фахівців на питання, які хвилюють тисячі мешканців міста та району. До вашої уваги публікуємо відповіді фахівців і сподіваємось на продовження діалогу з читачами:

- Чи потрібно сплачувати обов’язковий платіж в разі того, що постачальник комунальних послуг встановив факт переплати за послуги з постачання газу, води, електроенергії, плати за обслуговування будинку та прибудинкових територій, після отримання абонентом субсидії на комунальні послуги?

Згідно з пунктом 15 «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (зі змінами та доповненнями) (далі – «Положення»), громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг. Разом з тим, сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником, як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Тобто, якщо у вас є переплата (в квитанції перед сумою стоїть мінус), Ви маєте право не платити за комунальну послугу. Електронна система автоматично перенесе суму переплати в оплату за наступний місяць. Але обов'язковий платіж не сплачується тільки тоді, коли є економія по газу, тобто ви споживаєте газу в кубах менше, ніж належить за нормою по субсидії.

-Чи дійсно, як запевняють у деяких управліннях соцзахисту, що нараховані переплати є так би мовити віртуальними грішми, які держава може за своїм бажанням забрати і тоді отримувач субсидії стане багатотисячним боржником комунальникам?

Відповідно до пункту 15 «Положення» субсидія є безповоротною і будь-яке стягнення коштів субсидії з рахунків громадян в житлово-комунальних організаціях діючим «Положенням» не передбачено.

- А якщо людина, яка отримує субсидію, не використала в межах норми певну комунальну послугу (обсяги газу, води, електроенергії), то чи вплине це на розмір отримуваної громадянином субсидії? Чи з’явиться підставазменшити кошти, які сплачує держава за надані комунальні послуги у вигляді субсидії?

Відповідно до пункту 4 «Положення» субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Сума субсидії, перерахованої на рахунки житлово-комунальних організацій і не використана громадянами внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником, як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Проведення перерахунку розміру субсидії з урахуванням фактичного споживання житлово-комунальних послуг діючим Положенням не передбачено.

- Якщо після отримання субсидії один з членів сім’ї виїхав на інше місце проживання або навпаки – був зареєстрований у цьому приміщенні, де проживає отримувач субсидії, про що зроблено відповідні відмітки у документах, чи може це вплинути на розмір субсидії і чи потрібно надавати про такі обставини інформацію управлінню соціального захисту населення?

Пунктом 7 «Положення» передбачено, що субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

Кількість зазначених осіб визначається на початок місяця, в якому надійшло звернення за призначенням субсидії, а у разі повторного призначення субсидії на наступний період – на початок місяця, з якого призначається субсидія.

Відповідно до пункту 14 «Положення», громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, передбачених підпунктом 5 пункту 5 цього «Положення», шляхом подання відповідних документів.

У випадку, коли субсидія призначалась з урахуванням лише фактично проживаючих, із числа зареєстрованих осіб, отримувач субсидії зобов’язаний інформувати орган соціального захисту населення про повернення особи, яка зареєстрована, але не проживала у житловому приміщенні на час призначення субсидії.

Також слід зазначити, що в 2015 році понад 5 мільйонів українських сімей вже отримали субсидії на оплату послуг ЖКГ. Так як в багатьох є переплата, то над цим питанням задумалися в Кабміні. У Мінсоцполітики кажуть, що накопичені гроші поки залишаться на рахунках споживачів.

"У цьому і є принцип того, щоб людину зацікавити економно споживати енергетичні ресурси. Чим менше витрачаєш - тим більше зекономлених коштів можеш використовувати в майбутньому", - розповідає начальник департаменту субсидій Віталій Музиченко.

Другий варіант, який розглядають в уряді - монетизація. Це означає, що держава може віддати людям накопичені суми переплат готівкою. Але в Мінсоцполітики відразу визнають - такий варіант малоймовірний.

Третій варіант лякає українців найбільше. Мінсоцполітики не виключає, що переплати можуть просто анулювати - списати всі накопичені суми до держбюджету.

"У зв'язку з тим, що це власні гроші державного бюджету України, що виділяються людям на покриття послуг, і в разі їх економії, у важкий для України час, можливо, варто розглянути як варіант – повернення їх до державного бюджету України. Але тоді втрачається у людей мотивація, щоб економити ", - міркує міністр соцполітики Павло Розенко.

Остаточне рішення в Кабміні приймуть після закінчення опалювального сезону, коли проаналізують всю інформацію.

І постає відкритим питання: субсидія – це, дійсно, щедрий дарунок від держави, чи чергова афера на державному рівні?

Ковальський Євгеній

Матеріал сайту berdpo.info



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024

Песок в Харькове
Добавил Satyredil
Март 28, 2024

Одяг з Америки
Добавил ostin92
Март 28, 2024

Спорт и все для спорта
Добавил MillerM
Март 28, 2024