|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Правові позиції судів щодо можливості встановлення індивідуального автономного опалення у квартирі

Категория: Другое

alt

Згідно з пунктом 25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (зі змінами від 31.10.2011 року), відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

Відповідно до наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 «Про затвердження Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання» у редакції зі змінами, внесеними наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169 (далі - Порядок), яким передбачено надання дозволу на відключення від мереж централізованого опалення з ініціативи споживачів на будинок у цілому, а не на окремі квартири.

Розглянемо деякі питання, які запитують люди стосовно можливості підключення в квартирі автономного опалення.

1. Чи можливо, згідно з Порядком, зобов'язати міжвідомчу комісію видати дозвіл на відключення окремої квартири або визнати дії протиправними та зобов'язання вчинити дії?

Так, зазначена категорія справ підсудна адміністративним судам.

Згідно з пунктом 2.2 Порядку Комісія розглядає надані документи лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та відповідно до неї.

Окрім цього, згідно з пунктом 2.2.3 Порядку, якщо заявником є власник, наймач (орендар) окремого приміщення, Комісія має право не розглядати його заяву до прийняття рішення про відключення від мереж централізованого теплопостачання всього будинку.

Враховуючи зазначене вище, фактично всі правові позиції ВАСУ зводяться до таких висновків.

«Аналіз зазначених положень дає підстави для висновку, що рішення комісії про відмову у відключенні від системи центрального опалення повинно бути обґрунтовано наявністю хоча б однієї з вищенаведених підстав:відсутністю рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення, підтриманого всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку, або технічною неможливістю такого відключення.»

«Отже, колегія суддів зазначає, що оскільки в матеріалах справи відсутні докази отримання позивачем згоди всіх споживачів (мешканців) житлового будинку на відключення його від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, відсутня схема теплопостачання для забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання житлового дому, послуги теплопостачання отримуються у встановленому порядку, тому відповідачем обгрунтовано не надано позивачу дозволу на встановлення індивідуального опалювального приладу, що також узгоджується з положеннями частини другоїстатті 19 Конституції України

«Зважаючи на те, що судом апеляційної інстанції установлено відсутність рішення власників решти квартир житлового будинку АДРЕСА_1 про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення, суд касаційної інстанції погоджується з висновком цього суду про відсутність підстав для задоволення позову та правомірність відмови виконавчого комітету Балаклійської міської ради Харківської області у наданні дозволу ОСОБА_3 на відключення окремо його квартири від централізованого опалення та влаштування індивідуальної системи опалення».

«Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивачем не дотримано порядок відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання в частині необхідності отримання згоди всіх споживачів житлового будинку на відключення його від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.»

Таким чином, зобов'язати комісію надати дозвіл про відключення окремої квартири фактично неможливо.

2. Чи є дозвіл безумовним документом для видачі технічних умов?

На даний час є правова позиція Верховного Суду України, яка викладена в постанові від 26.09.2012 року (провадження № 6-95цс12), згідно з якою: «Якщо на момент відмови у видачі технічних умов на відключення квартири від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання були чинними вказані нормативно-правові акти (у тому числі Порядок), немає підстав для задоволення позову про зобов'язання видати технічні умови на відключення окремої квартири від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.»

Також є правові позиції ВССУ:

«Однак суди на зазначені вище положення закону та обставини справи уваги не звернули, дійшли до передчасного висновку про те, що за наявності такого рішення відповідач зобов'язаний видати позивачці технічні умови на відключення її квартири від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води».

«Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції, з'ясувавши обставини справи та давши належну оцінку зібраним доказам, дійшов обґрунтованого висновку про те, що рішенням міжвідомчої комісії позивачці наданолише перелік організацій, до яких їй слід звернутися для отримання технічних умов, що є саме по собі умовою, за наявності якої комісія дозволила відключити приміщення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, а тому немає і підстав для задоволення позову» (Ухвала ВССУ 2012 (336, 339 ЦПК) - 23671258).

Таким чином, дозвіл комісії не є безумовним документом для обов'язкової видачі технічних умов.

3. Відключення від внутрішньобудинкової системи опалення в ОСББ

Згідно із Законом України від 2 червня 2005 року № 2633-IV «Про теплопостачання» система автономного теплопостачання - внутрішньобудинкова система опалення, яка використовується для теплозабезпечення окремого багатоквартирного будинку.

Отже, враховуючи, що Порядок регулює відключення лише будинку від централізованого опалення, зазначений Порядок не регулює питання щодо отримання дозволу у разі знаходження квартири в будинку, обладнаному системою автономного теплопостачання (даховою котельною), який відключено від централізованого опалення. Поряд з цим, відповідний Порядок про відключення від системи автономного теплопостачання ОСББ відсутній.

На мій погляд, такий дозвіл та відповідні умови необхідно узгоджувати саме з ОСББ, а питання щодо відмови від надання такого дозволу вирішувати у кожному конкретному випадку в суді та в залежності від змісту статуту, рішень загальних зборів співвласників ОСББ та укладеного договору про надання комунальних послуг.

Поряд з цим, у разі самовільного відключення від внутрішньобудинкової системи опалення (дахової котельної) таке відключення також призводить, на думку судів, до порушення прав ОСББ та його співвласників, а тому суди застосовують до даних правовідносин фактично аналогічну правову позицію щодо необхідності сплачувати відповідні внески (платежі) на самозабезпечення в розмірах, установлених загальними зборами об'єднання (враховуючи вироблення, надання та отримання співвласником послуг з опалення). Однак у такому випадку відповідач не позбавлений можливості наполегливо доводити неотримання таких послуг, а Позивач не звільнений від доведення їх надання.

Таким підтвердженням є ухвала ВССУ 2014 (нов. розг. 336, 338 ЦПК) - 38119198.

Слід зазначити, що колегіальна судова практика з цього приводу не є багаточисленною, однак суди підтримуються ОСББ у таких спорах. Більше того, Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» з 01.07.2015 року має фактично іншу редакцію, а тому стабільної практики у найближчий час очікувати не варто.

4. Приведення в попередній стан системи централізованої системи опалення

Згідно з постановою ВСУ 2012 (цивільна) № 6-96цс12 від 26 вересня 2012 року: «У зв'язку із цим за змістом зазначених норм під час розгляду справ про зобов'язання привести систему централізованого опалення до попереднього стану судам необхідно з'ясувати та дати оцінку: способу відключення від мереж централізованого опалення (дотримання встановленого порядку); об'єкту відключення (весь багатоквартирний будинок чи квартира).»

Фактично цим рішенням суд встановив механізм для приведення системи централізованого опалення в квартирі, яка відключена самовільно, до попереднього стану.

Отже, існує достатньо велика вірогідність, що такий позов буде задоволений.

5. Чи повинен власник квартири сплачувати кошти за послуги опалення у разі самовільного демонтажу регістрів опалення та самовільного відключення від мережі централізованого опалення загального користування?

Згідно з пунктом 2.6 Порядку по закінченні робіт складається акт про відключення будинку від мереж ЦО і ГВП (додаток 4) і в десятиденний термін подається заявником до Комісії на затвердження. Після затвердження акта на черговому засіданні Комісії сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачання (п. 2.7 Порядку).

З цього питання є такі основні правові позиції ВССУ:

«Таким чином, єдиною підставою для зняття споживача з реєстраційного обліку і припинення відповідних нарахувань є акт про відключення, який має бути затверджений відповідною Комісією, а при відсутності затвердженого компетентним органом акта, відключення від системи централізованого опалення без дотримання відповідної процедури є самовільним.»

«За таких обставин, коли єдиною підставою для припинення відповідних нарахувань є акт про відключення, затверджений відповідною комісією, а проведене позивачем відключення від системи централізованого опалення без дотримання відповідної процедури є самовільним, то вимоги про ненарахування оплати за спожиту теплову енергію у зв'язку із закінченням строку дії договору є безпідставними.».

Таким чином, власник повинен сплачувати за послуги опалення, у разі самовільного відключення від мережі централізованого опалення, у тому числі у разі відсутності регістрів опалення в квартирі.

Разом з цим, єдиним виключенням є випадок, коли у власника житла є лист від теплопостачальної організації, що нарахування плати за теплову енергію не виконується, оскільки квартира відключена від централізованого опалення (в незалежності від способу відключення), а також ненарахування такої плати більш ніж 1 (один) повний опалювальний період. Таким прикладом може бути ухвала ВССУ від 13.05.2015 (336, 337 ЦПК) - 44243876.

Підсумовуючи, можна зазначити, що незважаючи на інститут права власності та непорушність його розпорядженням та користуванням, наші законодавці не цікавляться думкою людей, які їх обрали, і прийняли нормативно-правові акти, які значно обмежують право розпорядження приватним майном (квартирою) в частині встановлення індивідуального автономного опалення.

Автор: Ковальський Є.Р.
Матеріал сайту: http://berdpo.info/news/


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Комплектующие к с/х
производства

Добавил пігул
Апрель 19, 2024

нужен домофон
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Электронки
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024

Страховка онлайн
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024