|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Підняття тарифів на «комуналку»: як економлять бердичівляни

Категория: Общество

«Шокова терапія» цін в Україні, підвищення тарифів на комунальні послуги продовжують ударяти по вже спорожнілим кишеням населення. У таких умовах прості громадяни виживають, як можуть. Українці стали ще більше економити. Як це роблять у Бердичеві?

Опитування показує: середньоститистичні мешканці міста зазвичай економлять на їжі. На ринку та в супермаркетах покупці замислюються, дивлячись у заздалегідь складений список потрібних продуктів, уважно вивчають акційні пропозиції і зважують, що дешевше. Вчителька Анна ділиться секретами домашньої економії: «Ми майже виключили з раціону м’ясо. Дозволяємо його собі лише на свята. Більше налягаємо на крупи та макарони. Зазвичай ласуємо вітчизняними фруктами, в основному – яблуками. А заморські, ананаси, манго та авокадо, їсти – зась. Надто дорогі!» Мама маленької дитини Інна для свого хлопчика купує всі необхідні корисні продукти: овочі, фрукти і сирок, жінка економить тільки на собі: «Новий одяг останнім часом придбати не можу, доношую старі речі».

Вісімдесятирічна пенсіонерка Ніна зітхає: «Всі гроші забирають комунальні платежі та ліки. З продуктів мушу купувати дешеві: не натуральне вершкове масло, а його замінники. А ще для мого віку потрібні кефір та інші кисло-молочні продукти. Твердий сир у мене на столі – рідкість, а м’який їм двічі на тиждень. І то – найдешевший, про інше годі й мріяти». У родині Галини використовують ще один спосіб економії – зменшують порції. «Слушна нагода прибрати живіт», – іронізує дівчина. Домогосподарка Ольга – інвалід 2-ї групи, на її руках – мама 95-и років, обидві непрацюючі жінки значно скоротили свій раціон. «Багато коштів забирає аптека, мені постійно потрібні медикаменти. Стали менше споживати хліба і картоплі, а про солодощі зовсім позабули, – розповідає бердичівлянка. – Ми проживаємо в приватному будинку, субсидію не отримуємо, для опалення встановлений газовий котел, а за тепло треба платити багато. Отже, економимо, нині у приміщенні – плюс 9 градусів…»

І така ситуація – в оселях багатьох, заощаджують на опаленні і вдягають по два-три светри, аби не замерзнути. Але економія теж має свої розумні межі… Зазираємо до м’ясного павільону міського ринку, придивляємося і порівнюємо. Продавець Тамара розповідає про ціни на домашню продукцію: «Свинина коштує від 65 до 70 грн за 1 кг, шматочки м’яса для фаршу – 55 грн, сало – 25-40 грн, дві ніжки для холодця можна купити за 10 гривень». Наташа пропонує яловичину, яка дорожче: «Хоч і більше вартує, ніж свинина, але беруть ті, хто дотримується дієти. Лопатка коштує 85 грн за кілограм, шинка – 90 грн, язик – 120 грн. Для любителів нутрощів є нирки по 25 гривень». Останнім часом у країні виріс попит на м’ясо птиці, як найдешевше. На Бердичівському центральному ринку можна знайти різне. Варіанти курячого: філе за 69-71 грн, тушка «Наша Ряба» – 44 грн, а з Волині – до 42-х грн, гомілки є по 35 або ж 38 грн. Індиче філе коштує до 110 грн. Тушка домашньої курки обійдеться у 70 грн, качки – у 80 грн, а кролика – у 90 грн. Проте ціни скачуть через нестабільність курсу долара. Але опитування показало: українці поступово і впевнено стають вегетаріанцями: на м’ясо грошей багатьом не вистачає… 
Незабаром, ймовірно, подорожчає й вода. Споживачі хитрують-мудрують, щоб скоротити витрати рідини взагалі до мінімуму: відкривають кран так, аби витікала зовсім тоненька цівка товщиною із сірник. Як би там не було, але вода у багатоквартирних будинках непридатна для вживання, нею навіть вмиватися неприємно. Якість не відповідає екологічним нормам. Якщо поблизу немає криниці чи інших джерел, люди мусять купувати найнеобхіднішу для життя речовину. Оксана, продавець бювету «Тала вода», говорить: «На цьому наші клієнти не економлять. Воду продовжують брати, як і раніше. Без води борщу не звариш…» Продавець ларька «Кришталеве джерельце» Наталія додає: «Питну воду купують різні люди: і заможні, і з середнім достатком».

 

Маршрутка – місце, яке спонукає до спілкування, особливо якщо їдеш з одного кінця Бердичева в інший. Випадковим попутникам легше розповісти про життя-буття. Анна Леонтіївна – діабетик, проте не може дозволити собі купити фруктозу, навіть спеціальне печиво, а про інше й не мріє: «На одяг не дивлюся, останнім часом не змінюю гардероб». Є альтернатива – секонд хенд. Олена та її родина давно перейшли на такі магазини: і дешевше, і якісніше, ніж ринковий ширвжиток. Навіть люди забезпечені нерідко зазирають у торговельні заклади, де можна придбати речі, що були у використанні. Ще один попутник у маршрутці – Іван, який жартує: «Єдиний позитив у подорожчанні комуналки – через високі ціни на цигарки кинув палити!» До речі, подейкують, що незабаром обіцяють підняти оплату за проїзд у міському транспорті, тож багато хто почне займатися бігом на великі дистанції. А це, мабуть, непогано для тих, котрі вирішили вести здоровий спосіб життя.

Стрімке зростання цін вплинуло і на раціон домашніх улюбленців, хоча, виявляється, вони страждають від фінансових проблем менше господарів. «Власники тварин воліють економити на собі, а не на своїх вихованцях, – розповідає продавець-консультант зоомагазину Андрій, – Проте деякіперевели своїх чотириногих на більш дешевий корм, хтось – на натуральну їжу. Але найголовніше, що завжди потрібно кішкам, собакам та іншим тваринам, – це увага, любов і турбота, які не залежать від кризи».

А взагалі-то наш народ на вигадку хитрий і при можливості заощаджує на різному: люди замінюють лампи розжарювання енергозберігаючими, використовують пральні машини тільки з повним завантаженням, вимикають із розеток всі електроприлади після їх використання, меблі ремонтують власноруч, ванну приймають, наповнюючи наполовину, та не забувають виключити світло в кімнаті, де нікого немає… І на замітку: фахівці кажуть, що «збереженню тепла сприятиме перефарбування батарей у темний колір, зокрема, це підвищує тепловіддачу приблизно на 10%». Варто замислитися над маленькими хитрощами великої економії.
alt alt
alt

Матеріал сайту: http://berdpo.info/

 

 

 

 

 



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Скачать музыку в mp3
Добавил MillerM
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024

Песок в Харькове
Добавил Satyredil
Март 28, 2024

Одяг з Америки
Добавил ostin92
Март 28, 2024