|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Напевно, перший суд над головою ОСББ в Україні пройшов у Бердичеві: якщо в державі не буде змін, він стане не останнім

Категория: Город

alt

Юлія Лотоцька вже чотири роки є головою одного з ОСББ у Бердичеві. Проте після перевірки управлінням держпраці в Житомирській області жінка опинилася на лаві підсудних. Причина – її працівник відмовився від авансу й отримував зарплатню раз на місяць. До того ж у ході перевірки склали постанову про штраф на ОСББ за несвоєчасну виплату компенсації за невикористану відпустку при звільненні. Пані Юлія каже: ОСББ повинно мати за місяць 7 800 грн., з яких 4 тисячі – компенсація за субсидії. Однак на той час ОСББ не отримувало від держави цих грошей понад три місяці. Тому коштів для виплат не було. Від працівника вона отримала письмове погодження почекати із грішми. Своєї вини жінка не бачить.

"Це не порушення, це крик душі й недопрацювання в державі, що субсидія не вертається своєчасно", – говорить Юлія Лотоцька.

Разом з іншими головами ОСББ вона приходить до суду. Люди кажуть: через затримку державою компенсацій по субсидіях не сьогодні-завтра кожен очільник ОСББ в Україні може опинитися на лаві підсудних, як їхня колега.

"Треба вносити зміни до закону "Про ОСББ", де вказати, що, коли ми несемо витрати на утримання будинку, прибудинкової території і при цьому наймаємо людей, щоб це не була зарплата на загальних підставах, а як винагорода, окрема схема оподаткування має бути. Це ж не важко зробити", – каже Петро Шинкаренко, голова ОСББ у Бердичеві.

"Схвилювало те, що управління праці під час перевірки має до нас вимоги як до підприємців. Ми не проти, хай перевіряють нас, приходять, у нас є ще й своя ревізійна комісія, у нас є закони про ОСББ, там чітко вказано, що ми – не підприємницьке товариство", – каже пані Юлія.

Пані Наталя є головою ОСББ майже рік. Суд над її колегою, каже, це тільки початок. Принаймні, якщо держава затримуватиме кошти за субсидії. В її ОСББ 60 % грошових надходжень – сума субсидії, 40 % – живі гроші від загальних внесків мешканців. Їхній будинок перебуває в аварійному стані. Своїми силами люди рятуються від постійних потопів з каналізації. Уже й замінили труби в каналізаційних колодязях, але проблема не зникла.

"Заходимо в підвал, там іде каналізація з-під фундаменту. Відкриваємо центральні колодязі водоканалу, а вони забиті. І все це "добро" топить наш будинок. Мені гроші витратити на зарплату, чи на аварійні ситуації, чи на плановий ремонт будинку? Останні кошти нам були відшкодовані за січень, за лютий же не відшкодовано ні пільг, ні субсидій", – говорить голова ОСББ у Бердичеві Наталія Медвідь.

В управлінні праці і соцзахисту населення кажуть: кошти на оплату заборгованості по субсидіях надходять з державного бюджету згідно із субвенціями на місцевий рівень. Як тільки вони приходять у Бердичів – на рахунках не затримуються. Для ОСББ тут пропонують варіант розрахунку за схемами, тобто не живими коштами, а взаємозаліками.

"ОСББ має написати лист на управління праці та фінвідділ з проханням провести кошти схемами – не живими грошима. Тоді ці кошти можуть перерахувати за тепло, електрику і не чекати, поки державний бюджет виділить субвенцію", – зазначає Оксана Прокуратор, заступник начальника міського управління праці і соціального захисту населення.

Суд, розглянувши справу проти голови ОСББ, вирішив обмежитися поки що попередженням жінки. Таким рішенням голови ОСББ задоволені. Однак уже планують звернутися до місцевого народного депутата Олександра Ревеги, щоб той вніс їхні пропозиції на розгляд у відповідний комітет, а далі – у Верховну Раду.

"ОСББ існує за рахунок внесків громадян. А внески громадян – з їхніх доходів, які вже оподатковані Єдиним соцвнеском, податком на прибуток, військовим збором. Коли ми витрачаємо ці гроші на благоустрій, знову сплачуємо податки", – каже Петро Шинкаренко.

Правозахисники зазначають: законодавство не звільняє ОСББ від відповідальності, зокрема і стосовно сплати штрафних санкцій за порушення трудового законодавства. Навіть попри неприбутковість ОСББ. Тож від цілком законних перевірок не застрахований ніхто. Проте захищатися все ж радять.

"У даному випадку голові ОСББ треба оскаржувати винесене стосовно ОСББ рішення. Але, навіть якщо воно набуде чинності, стягувати дані кошти треба з державного бюджету, бо за бездіяльності державних органів ОСББ було завдано збитків", – каже Олександр Гуменюк, адвокат.

Порадою адвоката скористається і Юлія Лотоцька. Жінка позиватиметься до суду, щоб скасувати постанову про штраф.

Автор: Юлія Сінєльнікова

zhitomir.today

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Диабет.
Добавил sordly86
Март 29, 2024

Купить вкусный бенто торт
Добавил Vafla
Март 29, 2024

Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024