|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Які види відносин між мешканцями будинків та монополістами передбачає новий закон про житлово-комунальні послуги

Категория: Общество
alt
Мешканці багатоквартирного будинку повинні обрати модель відносин із постачальником комунальних послуг. Компанія-монополіст не може їм відмовити.

9 листопада Верховна Рада прийняла законопроект "Про житлово-комунальні послуги".

Документ регулює всі можливі варіанти відносин у багатоквартирному будинку між споживачем комунальних послуг та їх постачальником.

Закон визначає дві моделі організації договірних відносин про надання комунальних послуг (індивідуальний договір та колективний договір) та дві категорії споживачів (індивідуальний споживач та колективний споживач).

Послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії надаються виключно на підставі індивідуальних договорів.

На кожну послугу може бути різна модель відносин, але на одну послугу має бути єдиний варіант для всіх мешканців. Співвласники багатоквартирного будинку мають самостійно вирішити і обрати один із варіантів укладення договору з виконавцем комунальних послуг.

alt

Варіант 1. Кожен співвласник самостійно укладає індивідуальний договір.

Цей варіант має два підвиди – коли виконавець послуги за індивідуальним договором відповідає за її якість на межі будинку, і коли безпосередньо в квартирі.

 Якщо виконавець відповідає за якість послуги в квартирі, то плата складається з:

- плати за  саму послугу (тепло-, водопостачання та гарячого водопостачання), тариф на яку затверджує НКРЕКП чи ОДА;

- плати за абонентське обслуговування, її розмір визначить Кабмін;

- плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, які забезпечують надання такої послуги, що визначається договором між виконавцем та співвласниками.

У цьому випадку ключовий момент полягає в наступному: якщо монополіст відповідає за якісну послугу в квартирі, то він і обслуговує внутрішньобудинкові мережі.

Якщо виконавець послуги відповідає за якість послуги на вході в будинок, то його плата складається з:

- плати за саму послугу (тепло-, водопостачання та гарячого водопостачання), тариф на яку затверджує Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг чи ОДА;

- плати за абонентське обслуговування.

Плата виконавцю за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку не сплачується. А ремонт та обслуговування внутрішньобудинкових систем співвласники здійснюють самостійно чи за допомогою того ж управителя.

Фактично, це модель, що є зараз. І законом цей варіант передбачено лише для будинків, співвласники яких не визначилися самостійно з моделлю надання комунальних послуг. Вона погана тим, що виконавець та управитель перекидають відповідальність за неякісну послугу один на одного, а споживачеві майже не реально знайти винного.

Варіант 2. Колективний договір укладається від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем, ОСББ або іншою уповноваженою співвласниками особою. Виконавець послуги відповідає за її якість на межі будинку. За наявності заборгованості за спожиті комунальні послуги виконавець звертається з претензією чи позовом до конкретного власника квартири-боржника.

Колективний договір про надання комунальної послуги – це новація цього закону, такої моделі ще немає. Він укладається між виконавцем послуги та особою, уповноваженою на це співвласниками, від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку. Такою уповноваженою особою може бути співвласник або управитель багатоквартирного будинку, уповноважений орган управління, правління житлово-будівельного кооперативу.

Плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку не сплачується. Немає, звісно, і плати за абонентське обслуговування. Ремонт та обслуговування внутрішньобудинкових систем співвласники здійснюють самостійно чи за допомогою того ж управителя.

Варіант 3. Колективний споживач. Ця модель відносин передбачає, що ОСББ або інша юридична особа об’єднує всіх співвласників такого будинку. Виконавець послуги відповідає за її якість на межі будинку.

При такій моделі відносин об’єднання співвласників багатоквартирного будинку діє від власного імені. Фактично, ОСББ купує послугу на вході в будинок і самостійно його розподіляє її між індивідуальними споживачами відповідно до домовленостей між співвласниками. Колективний споживач не сплачує виконавцю жодних додаткових платежів.

В кожному конкретному випадку вигоди різні.

Найпростіший спосіб – це індивідуальний договір з відповідальністю монополіста до квартири. Але за нього доведеться платити більше. Зараз люди звикли до індивідуальних договорів з відповідальністю за надання послуги до будинку. Якість послуг при цьому не забезпечується оскільки обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж займаються ЖЕКи.

З появою конкуренції на ринку управління перспектива буде за варіантом колективного договору. Цей варіант найкращий також і для ОСББ. Він має бути найдешевшим і найвигіднішим для споживачів – за неплатників відповідатиме монополіст.

На сьогодні найбільш незахищений варіант – колективний споживач, оскільки ОСББ самостійно доведеться мати справу з неплатниками.

Швидше за все, що в наступному році збережеться статус-кво. Можливо, лише деякі ОСББ чи управителі, яким довіряють мешканці, укладуть колективні договори.

Законом визначено, що модель повинні обрати саме співвласники, а монополіст не може їм відмовити. Усі типові договори та граничні розміри плат мають бути затверджені Кабміном протягом шести місяців.

                                                       Фото: 112 Україна

                                                                       
                                                      Тетяна Бойко, експерт РПР, координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА.
                                                       Автор: VoxConnector, спеціально для видання "Бердичівський погляд"
                                                       Матеріал сайту: http://berdpo.info/news/ukraina/
Написал: kobra (17 ноября 2017 22:17)
Прийняття нового закону про ЖКГ зараз хвилює усіх без виключення бердичівлян. Що Ви можете сказати з цього приводу?

Читайте:
http://www.berdichev.biz/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%96%d0%b4-%d0%b1%d0%b0%d1%82%d1%8c%d0%ba%d1%96%d0%b2%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%88%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b0-%d0%b7-%d1%82%d0%b0/
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (17 ноября 2017 22:55)
9 листопада цього року Верховна Рада проголосувала в другому читанні і в цілому законопроект №1581-д “Про житлово-комунальні послуги”, який було прийнято фактично в інтересах наших монополістів і який, як і раніше, нехтує інтересами та правами пересічних споживачів послуг. Також зауважу, тарифи на комунальні послуги – це тепло, вода, газ, електроенергія, їх не так вже й багато. Саме ці тарифи регулюються державою.

Експерти в цій галузі давно відзначали, що можна і потрібно було б вже в цьому, 2017 році, заморозити тарифи наших монополістів, наприклад, у рамках норми споживання цих комунальних ресурсів, зокрема за нормою споживання певного обсягу води, електроенергії, тепла тощо, а інвестиційні програми монополістів вирішувати за рахунок підвищення тарифів на наднормативне споживання.

Замість цього народні депутати нібито з благородною метою відділення послуг від витрат на обслуговування абонентів і мереж, ввели нові види платежів:

а) плату за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирних будинків;

б) плату за послугу, яка розраховується, виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на комунальну послугу й обсягу спожитих комунальних послуг;

в) плату за абонентське обслуговування (тепер це одна з форм оплати за тепло, водопостачання, каналізацію).

https://blogs.informator.news/spozhyvachiv-posluh-zhkh-znovu-hochut-obduryty-ta-obibraty/
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (17 ноября 2017 23:05)
Нардепами в даному законі України чітко й однозначно для споживачів передбачена пеня за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг у розмірі до 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення, тобто в разі несвоєчасної оплати сума боргу може збільшитися до 0,3% у місяць або до 3,6% у рік.

https://blogs.informator.news/spozhyvachiv-posluh-zhkh-znovu-hochut-obduryty-ta-obibraty/
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (18 ноября 2017 07:48)
Коли закон почне працювати?
Якщо президент підпише цей закон, то він набуває чинності з наступного дня за днем його опублікування. Проте введений в дію він буде через шість місяців від цієї дати, крім окремих норм, що будуть введені в дію з 1 січня 2019 року.
Що за норми? Йдеться про нарахування пені в розмірі 0,01% за кожний день у разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг, стягнення штрафу на користь споживачів за перевищення нормативних строків проведення аварійно-відновних робіт та запровадження професійної атестації управителів.

https://www.epravda.com.ua/publications/2017/11/14/631130


Веб портал ВРУ:
w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57371
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (7 декабря 2017 09:35)
Порошенко підписав закон про комунальні послуги. Що зміниться для українців?

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2358431-porosenko-pidpisav-zakon-pro-zitlovokomunalni-poslugi-so-zminitsa-dla-ukrainciv.html

Закон, зокрема, передбачає право споживача платити за ЖКП менше, якщо постачальники надають послуги поганої якості, надають їх у неповному обсязі або зовсім не надають. Окрім того, споживачі матимуть право не платити за ЖКП, якщо вони відсутні у приміщенні понад 30 календарних днів.
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (10 декабря 2017 11:09)
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про житлово-комунальні послуги...
http://www.golos.com.ua/article/296973
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (15 декабря 2017 22:59)
Протягом року потрібно буде переукласти договори на комунальні послуги

10 грудня вступив в силу Закон про житлово-комунальні послуги, який вводиться в дію після закінчення 6 місяців.



До 10 грудня 2018 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком повинні укласти нові договори з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії та природного газу) за кожним видом комунальної послуги відповідно до нового Закону.



Договір про надання комунальної послуги (управління будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами) укладається з виконавцем:



1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір);



2) від імені та за рахунок всіх співвласників багатоквартирного будинку керуючим або іншим уповноваженим співвласниками особою (колективний договір);



3) об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншої юридичної особи, яке об'єднує всіх співвласників такого будинку і в їх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.



Крім того, з 1 січня 2019 року:



– споживач отримає право на стягнення штрафу з керуючого, виконавців комунальних послуг за перевищення нормативних термінів проведення аварійно-відновлювальних робіт (розмір штрафу визначається договором про надання послуги);



– індивідуальний споживач буде зобов'язаний забезпечити своєчасну підготовку об'єктів, що знаходяться в його власності, до експлуатації в осінньо-зимовий період;



– колективний споживач в разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги почне платити пеню в розмірах, встановлених законом або договорами про надання житлово-комунальних послуг для споживачів, яких об'єднує такий колективний споживач;



– за прострочення оплати ж/к послуг споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за ж/к послуги. Пеня не нараховується при заборгованості по пільгах та субсидіях або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином;


– пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачеві в грошовій формі;


– вводиться атестація управителів багатоквартирними будинками (юр- або фізособа).

http://oda.zt.gov.ua/protyagom-roku-potribno-bude-pereuklasti-dogovori-na-komunalni-poslugi.html
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (22 декабря 2017 21:01)
Коммунальный ад: бердичевляне будут дважды платить за потери тепла и воды

http://www.berdichev.biz/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bc%d1%83%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%8b%d0%b9-%d0%b0%d0%b4-%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%b1%d1%83%d0%b4%d1%83%d1%82-%d0%b4/
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (8 января 2018 08:28)
Как будут прекращать поставку коммунальных услуг при задолженности в 2018 году: Закон Украины «О ЖКУ»

Закон Украины «О ЖКУ» предусматривает поквартирное прекращение поставок жилищно-коммунальных услуг в случае накопления задолженности по оплате ЖКУ.

Закон Украины «О ЖКУ» был принят 9 ноября 2017 года. В документе прописаны правила предоставления, оплаты и прекращения поставок жилищно-коммунальных услуг. Как стало известно Domik.ua , закон предусматривает право исполнителя коммунальной услуги ограничить или прекратить ее предоставление отдельным потребителям в многоквартирном доме. Эта норма действует не зависимо от выбранной модели организации договорных отношений. В сообщении на сайте teplo.gov.ua говорится, что даже при коллективном договоре предоставления ЖКУ разрешено прекращение поставок коммунальных услуг только конкретному должнику. Отключать жилищно-коммунальные услуги во всем многоквартирном доме исполнители услуг не будут.

Согласно закону, компания-поставщик услуги должна предупредить о возможном прекращении поставки ЖКУ за 30 дней до планируемой даты. Это позволит потребителю или погасить накопившуюся задолженность, или оспорить начисление долга. Если потребитель откажется от реструктуризации задолженности, исполнителю услуги разрешается прекратить поставку ЖКУ.

Закон Украины «О ЖКУ» был подписан Президентом Украины 5 декабря 2017 года . Документ вступит в силу через полгода после его публикации.



Ознакомиться детальней с нововведениями в сфере жилищно-коммунального хозяйства, которые прописаны в Законе Украины «О ЖКУ» и поделиться мнением о данном вопросе можно на форуме все о ЖКХ в Украине .

http://domik.ua/novosti/appleNewsPage-254619.html
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Комплектующие к с/х
производства

Добавил пігул
Апрель 19, 2024

нужен домофон
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Электронки
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024

Страховка онлайн
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024