|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

«Поправки Лозового» у Бердичеві: чого чекати людям? (ВІДЕО)

Категория: Общество

alt

Із березня набирають чинності зміни до Кримінально-процесуального Кодексу України, або як їх називають в народі – «поправки Андрія Лозового». Про них говоримо із суддею Бердичівського міськрайонного суду Олександром Дубцовим. Він розповідає: у ЗМІ дані поправки зараз мало не тема номер один. І лякають вони багатьох людей. Втім, переконує, для пересічних бердичівлян поправки в законодавстві змінять не багато. Стосуються вони порядку проведення процесуальних дій в рамках заведених кримінальних проваджень. Дещо зміниться тепер робота правоохоронних органів та судів.

«Всі клопотання в рамках кримінального провадження від слідчого, прокурора будуть розглядатися не за місцем знаходження конкретного правоохоронного органу, а за місцем реєстрації його як юридичної особи. Тобто це – Житомир, Корольовський районний суд. Зрозуміло, що коли вся область з’їдеться туди зі своїми клопотаннями, то може виникнути певний колапс», – каже суддя.

На суд у Житомирі тепер буде неабияке навантаження, вважає Олександр Дубцов, На його думку, для нормальної роботи судів все ж є вихід. Це проект змін до «поправок Лозового». Або ж реєстрація відділків поліції як юридичних осіб.

Згідно із змінами у Кримінально-процесуальному кодексі, тепер до суду по справам кримінального характеру може звертатись більше людей.

«Якщо раніше в рамках кримінального провадження до суду чи до слідчого могли звертатися тільки сторони кримінального провадження – сторона обвинувачення чи сторона захисту, то нині такою особою визнано будь-яку іншу особу, яка має зацікавленість у вирішенні даного кримінального провадження, права якої зачіпаються»,говорить Олександр Дубцов.

Поправки також скорочують терміни ведення справ кримінального характеру правоохоронцями. Процедуру продовження їх строків ускладнено.

«Там, де не встановлено особу, яка скоїла злочин, – це 12 місяців щодо злочинів невеликої або середньої тяжкості. 18 місяців – граничний строк для тяжкого або особливо тяжкого злочину. По завершенні цих строків кримінальне провадження має бути закрите. І відповідно після оголошення підозри особі зі злочинів – це загальний строк 2 місяці, який може продовжуватись до 12 місяців», коментує суддя.

Як правник-практик, суддя не дає оцінки змінам у законодавстві. Але бачить у них позитив – максимальне забезпечення прав усіх сторін і скорочення строків перебування особи під слідством. Але є провадження, де потрібно провести ряд експертиз, багато слідчих дій. Тоді постає питання: чи справлятимуться органи досудового слідства у скорочені терміни роботи?

«Одне діло написати в законі, що ви зобов’язані завершити в такі-то строкові межі, а з іншої сторони – забезпечити органи правоохоронної системи можливістю здійснити це фізично. Тобто, це матеріальна база, кадри», – говорить Олександр Дубцов.

Ну і найцікавіше у поправках: чи потрібно людям у разі смерті родичів бігти до суду, щоб отримати дозвіл на поховання?

«Людям не потрібно іти в суд, туди піде слідчий чи прокурор, але не у всіх провадженнях, – у випадку, коли є потреба судмедекспертизи. Вона буде призначатися через суд», – говорить Олександр Дубцов.

Такі дозволи надаватимуть тепер у Житомирі, але є наказ від низки міністерств упродовж 3-х діб видати померлу людину родичам.

Суддя пояснює: коли особа помирає в силу природніх причин і про це є висновок лікаря – спеціальна експертиза не потрібна. А отже поховання проходить як зазвичай.

Що ж до «поправок Лозового» загалом, говорить пан Олександр, робота суду у Бердичеві може полегшитись. Хоча на практиці це стане зрозуміло лише з часом.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков

Автор: Юлія Сінєльнікова

Матеріал zhitomir.today

Переглянути відео:

Написал: kobra (19 марта 2018 18:11)
Репортаж з Бердичівського моргу: там все спокійно
17 бер. 2018

Вже пройшло кілька місяців, як центральні, так і місцеві ЗМІ писали, говорили і показували байку про Армагедон, який має настати після 15 березня, – офіційний вступ в дію поправок до законодавства, які прийняли нещодавно у Верховній Раді.

Окрім інших нововведень, прийнятими поправками, які подав до Законопроекту депутат від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, була й така, що змінювала порядок проведення судово-медичних експертиз з тілами померлих українців.

Як на мене, то цю поправку внесли з суто лінгвістичних міркувань, адже в словосполученні «судово-медична експертиза» слово «суд» було, а ось у практиці її виконання установа «суд» ніякої участі не брала.
Раніше слідчий поліції писав постанову про проведення судово-медичної експертизи за якихось сумнівів у природній смерті громадянина, а нині цю ж саму постанову має виносити вже суддя. До речі, суддя не того суду, на території дії якого знаходиться суд, а того суду, на території якого зареєстрована юридична особа відділу поліції. В нашому випадку – це Корольовський суд міста Житомира, і займе ця процедура кілька днів.
В ефірі і на шпальтах газет намалювали тисячі апокаліптичних сценаріїв про невидані з моргу трупи чи навпаки про неприйняття їх туди і кількаденні або й тижневі зберігання трупів в будинках чи дорогих спеціальних холодильних камерах
Читайте далі...
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (19 марта 2018 18:12)
І ось настало 16 березня, і я вирішив особисто побачити ці сценарії наяву. Біля паталогоанатомічного відділення, яке знаходиться на території Бердичівської міської лікарні, мене зустріла тиша. Двері зачинені, а на стукіт та дзвінок ніхто не відповідав. «Невже морг просто закрили, щоб уникнути всіх тих анонсованих неподобств», - промайнула в голові думка. «Але ні, потрібно розібратись, такого ж бути не може», - опонував їй здоровий глузд.
В приймальні головного лікаря розповіли, що це відділення їм не підпорядковується, там є лише їм підпорядковане гістологічне відділення, де роблять обов’язкові розтини тих людей, які померли в лікарні. Завідуюча цим відділенням запевнила журналіста, що в ні їхній роботі, ні в якихось паперових справах ніяких змін після 15 березня не сталось. Зміни стосуються іншої організації – бюро судово-медичної експертизи, яке підпорядковуються напряму Житомиру та знаходиться з іншої сторони цієї ж будівлі.
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (19 марта 2018 18:20)
В своєму робочому кабінеті саме знаходився в цей час завідуючий Бердичівським міжрайонним відділенням цієї установи Вадим Михайлович Науменко, який люб’язно погодився розповісти про нововведення.
Виявляється, що це не таке вже й нововведення. Такий процедурний порядок оформлення документів вже існував колись раніше, потім його змінили, а тепер, по суті, знову до нього повернулись.
Але щоб уникнути якихось непорозумінь, напередодні часу «Х» в Житомирі ще раз зустрілись представники судової гілки влади, прокуратури, поліції та керівництво судово-медичної експертизи області. Вони узгодили всі моменти, які виникають внаслідок вступу в дію поправок до законодавчих та нормативних документів, та донесли цю узгоджену позицію до безпосередніх учасників та виконавців цього сумного процесу.


Так, на сьогодні (16 березня, в п’ятницю, зранку трупи у морг не поступали, тому процес їх оформлення завідуючий не показував мені на прикладі, а лише розповідав), як і раніше, коли до моргу надходить тіло небіжчика, спеціалістами відділення робиться розтин та його опис. Потім тіло зашивають, одягають та видають родичам для поховання. А вже потім, якщо у слідчого поліції виникають якісь сумніви або ж з інших причин, відкривається кримінальне провадження, слідчий їде до суду (до речі, зараз вирішується питання, щоб це міг робити Бердичівський суд) та отримує від суду постанову про проведення судово-медичної експертизи. Потім з цією постановою іде у відділення, де йому на основі опису, зробленому при розтині, виписують акт судово-медичної експертизи. Крапка.
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: kobra (19 марта 2018 18:22)
Можливо, ніхто б в країні і не дізнався про якісь зміни в процесуальних тонкощах, якби якийсь хитрий політтехнолог не порадив опонентам «Радикальної партії», що на цьому можна зробити чималий антирейтинг партії через поправку її представника. Напевно, десь хтось там угорі дав команду «фас», і «обурення» українців вихлюпнулось в розмови дома і в школі, в потягах та автобусах, раз у раз підігріваючись на численних ток-шоу. А тепер представте, що нас чекатиме ближче до виборів?.. Можливо, єдиними, кого не торкнуться політичні баталії, і будуть «клієнти» установ, про які йшлось у цій статті.

Репортаж з Бердичівського моргу: там все спокійно
17 бер. 2018 Олександр Доманський

https://rio-berdychiv.info/novini/politika/item/11603-reportazh-z-berdychivskoho-morhu-tam-vse-spokiino.html
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
iPhone 15
Добавил Abida
Апрель 24, 2024

Выбор авто
Добавил Liaі
Апрель 24, 2024

Хочу купить форсунки Hunter MP
Rotator

Добавил Sergey1826
Апрель 23, 2024

Страхування
Добавил ostin92
Апрель 23, 2024

Террасная доска
Добавил ostin92
Апрель 22, 2024