|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Замінять старі мережі на сучасні, не допустять забруднення водосховища з інших територій – буде чиста вода у Бердичеві

Категория: Город

Замінять старі мережі на сучасні, не допустять забруднення водосховища з інших територій – буде чиста вода у Бердичеві

Проблема забезпечення Бердичева водою існувала ще за радянських часів: наявних артезіанських свердловин, запасів води у підземному горизонті було недостатньо, поверхневі води з річки Гнилоп’ять очищались на доволі примітивній станції знезалізнення. Цей фактор впливав на перспективи розвитку самого міста, промислового і житлового будівництва. Вода подавалася за графіком – по декілька годин вранці і ввечері. Аби розв’язати це стратегічне й життєвонеобхідне питання, на початку двохтисячних років розпочалось будівництво сучасної фільтрувальної станції – для очистки річкової води, потужністю 12 тис. кубометрів на добу. Бердичів став єдиним містом в Україні, в якому стартувало зведення такого дороговартісного, але такого знакового об’єкта, згідно Державної програми «Питна вода». У 2002 року виготовили нову проектну документацію – розпочалися будівельні роботи. У ході реалізації проекту вдалося залучити кошти не лише міського, але й державного та обласного бюджетів. Із цією метою доводилося переконувати урядовців усіх рівнів у нагальності питання фільтрувальної станції, об’єкт відвідували численні високопосадовці і, як результат, із року в рік виділялося фінансування на будову.

У 2012 році була введена в експлуатацію І черга фільтрувальної станції, а у 2016-му об’єкт вивели на повну проектну потужність. Одним з елементів очистки води на станції стало використання гіпохлориду натрію замість традиційного хлору. Дана технологія поширена у багатьох європейських країнах як більш сучасна і безпечна. Цим шляхом почали йти вже й в ряді інших міст України. У цілому на будівництво фільтрувальної станції було використано 32,2 млн. грн.: із них 22,3 млн. грн. – з державного бюджету; 1,4 млн. грн. з – обласного та 8,5 млн. грн. – із міського бюджету.

Але воду важливо не лише очистити – її необхідно транспортувати належної якості і без втрат. Насамперед, задля цього у місті замінили два магістральні водогони (дюкери): у жовтні 2014-го – під річкою Гнилоп’ять у бік Червоної Гори (довжина біля 200 м, діаметр 500 мм) та у вересні 2017-го – біля греблі у районі Кляштору (довжина 30 м, діаметр 500 мм). Це унеможливило потрапляння неочищеної води до водогону і, відповідно, витікання із нього.

Окрім того, за останні роки приділялась значна увага й іншим об’єктам водопостачання та водовідведення. Першим кроком виступила заміна насосного обладнання на усіх каналізаційних насосних станціях, у т. ч. на головній КНС. А найзнаковішою подією у цьому напрямку стало відновлення у 2016 році каналізування мікрорайонів Меблевої фабрики і Рафінадного заводу. Була збудована нова КНС на ІІ пров. Червоному, відновлено роботу КНС на Меблевій фабриці, побудовано (у т. ч. проведено під залізницею) самотічний та напірний колектори. Таким чином у Бердичеві вирішили проблему, що дісталася місту у спадок від збанкрутілих підприємств, які довели до повної руйнації каналізаційну мережу, що, у свою чергу, могло привести до екологічної катастрофи. Вартість робіт становила майже 3 млн. грн. Одночасно прийнято у жахливому стані КНС колишніх військових містечок, промислових підприємств (Меблева фабрика, Комбікормовий завод і т. д.). Також постійно проводилася заміна аварійних трубопроводів і запірної арматури та будівництво нових водогінних і каналізаційних мереж. Всього на 15 вулицях протяжністю майже 4 км. відремонтували 8 артезіанських свердловин, 5 підвищувальних насосних станцій.

Але враховуючи те, що мережі у місті в основному були побудовані у 2-й половині 19 сторіччя, сьогодні гостро стоїть питання їх заміни на сучасні. А це надзвичайно великі кошти. Тому першим кроком має виступити повна заміна мереж на більш ніж 40 вулицях (27 км) із найбільшою зношеністю водогінних труб та запірної арматури й енергоспоживаючого обладнання на насосних станціях. На це необхідно більше 60 млн. грн., і вже ведеться робота із залучення як державних коштів, так і коштів міжнародних фінансових інституцій. Перші напрацювання у даному напрямку вселяють оптимістичні надії на позитивний результат. Також відповідний державний орган має вжити заходи щодо недопущення потрапляння до водосховища, де здійснюється водозабір, забрудненої води з територій, що знаходяться вище по течії річки Гнилоп’ять (села Бистрик, Хажин, Бродецьке тощо).

У місті переконані: враховуючи вже проведені значні обсяги робіт, лише такий комплексний підхід, за підтримки держави, дасть результат у вигляді чистої води у кранах бердичівлян.

Автор: Олександр Єжель

Камера: Дмитро Піньківський

ТРК ВІК

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбираю холодильник Indesit
Добавил LILUSA
Апрель 18, 2024

Обложка
Добавил CheBuratinio
Апрель 18, 2024

Магазин мебели
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ремонт Айфонів
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Форекс
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024