|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

ВАСИЛЬ МАЗУР – КЕРІВНИКАМ СЛУЖБ «СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ» ЩОДО КОРОНАВІРУСУ: «Є ПОВНОВАЖЕННЯ – МАЄ БУТИ ПЕРСОНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ»

Категория: Власть

alt

У зв’язку з фіксацією в Україні випадків захворювання на коронавірус у Бердичеві відбулося розширене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На меті мали заслухати керівників фахівців-керівників відповідних служб, окреслити необхідні завдання та затвердити кінцеве рішення.

Станом на 4.03.2020 р. у 34 країнах світу зареєстровано 93 160 підтверджених лабораторно випадків захворювання на коронавірус, із них 3 198 – летальних, інформувала директорка КНП «Бердичівська міська лікарня» Лариса Бабікова. При цьому одужало 50 690 осіб, що, на думку медиків, дозволяє говорити про зменшення кількості важких хворих та превалювання середнього й легкого ступенів.

Спільно з місцевим відділенням ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України, продовжила Лариса Бабікова, лікарнею розроблено алгоритм дій як у випадку одиничних поступлень осіб із підозрою на коронавірус, так і у випадку поступлень масових. Як виглядає алгоритм… Особа може самостійно звернутися до свого сімейного лікаря – той дізнається, чи відвідувала вона інші країни, і якщо є підозра на коронавірус, пацієнт має бути госпіталізований. Визначені дві бази для госпіталізації: для дорослих це Перша міська лікарня м. Житомира, для дітей – обласна клінічна дитяча лікарня. Якщо епіданамнез свідчить про те, що людина не перебувала у зонах ризику, але має ознаки вірусної інфекції, її можуть госпіталізувати до інфекційного відділення Бердичівської міської лікарні. У відділенні екстреної допомоги виділено два автомобілі, призначені для транспортування таких пацієнтів. Машина під’їжджає до інфекційного відділення – до окремого боксу з окремим входом з вулиці. Медпрацівники у засобах індивідуального захисту зможуть визначити температуру та зібрати анамнез, пацієнт у цей час знаходитиметься у боксі під наглядом фахівців. Окрім того, з’ясовуються контактні особи та приймається рішення щодо доцільності їхньої госпіталізації.

За зверненням медиків, місто виділило на закупівлю необхідних засобів та медикаментів 300,0 тис. грн. Чи достатньо цієї суми (для початку хоча б на 10 днів), цікавило міського голову. Що потрібно зробити, можливо, змінити, яких заходів вжити, аби зменшити ризики, дізнавався Василь Мазур. Часто трапляється таке, що працівник з явними ознаками хвороби відмовляється йти додому – як у такому випадку чинити керівникам? Чи є можливість викликати медпрацівників? Коштів наразі вистачає, запевнила Лариса Бабікова: засоби індивідуального захисту на суму 195,0 тис. грн. вже отримали, отримали також респіратори і термометри, наразі чекають на щитки. Запас медикаментів є. Керівники підприємств, установ та організацій повинні моніторити стан здоров’я працівників, підкреслила, у випадку появи ознак хвороби – відправляти до сімейного лікаря. Керівник у праві не допустити таку людину до роботи: вона має бути ізольована від здорових членів колективу. Можливість викликати до хворого співробітника медиків є, констатувала керівниця міської лікарні.
alt alt
alt alt
alt alt
alt alt

У випадку появи у місті коронавірусу очолювана ним служба має весь спектр фахівців – епідеміологів, лаборантів тощо, запевнив, у свою чергу, завідувач Бердичівським міжрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Олександр Запаренюк. На днях, інформував, до них мають доставити 30 тест-систем, відділ забезпечений усіма витратними матеріалами. Наказом ВООЗ коронавірус віднесено до особливо небезпечних інфекцій. З метою уникнення зараження вірусом ВООЗ розпорядилася, з-поміж іншого, поширювати тематичні пам’ятки серед населення. У МОЗ України розробили спеціальні стандарти медичної допомоги, Центром громадського здоров’я поширюється відповідний алгоритм дій. У відділі ДУ ЖОЛЦ пропонують затвердити комплексний план заходів.

І знову серія уточнюючих запитань від міського голови: у чому суть плану, чи має бути обмежене проведення масових заходів, чим повинні бути «озброєні» школи, дитсадки, медзаклади, заклади культури, транспорт? Тут важливо «не перегнути», зауважив Василь Мазур, аби не паралізувати життя міста. Суть заходів, зі слів Олександра Запаренюка, полягає у ранньому виявленні хвороби, ізоляції, обсервації контактних осіб. Поодиноких випадків захворювання на коронавірус, можливо, уникнути і не вдасться, зауважив, але вони не повинні набути масовості. Завідувач відділом рекомендував посилити режим поточної дезінфекції на у всіх підприємствах, установах, організаціях. Має бути організовано поточне прибирання з застосуванням деззасобів, у медичних закладах – використання бактерицидних ламп. Ну і так – обмежити масові заходи. На певний час потрібно відмінити поїздки школярів за кордон, заходи міжнародного рівня.

Щодо шкіл та дитячих садочків, вирішили наступне: заходи там можна проводити лише за участі постійних відвідувачів – педагогів та дітей. Допуск батьків, бабусь із дідусями тощо – тимчасово заборонити. Посилять контроль медперсоналу, вчителів, вихователів, керівників за станом дітей: у випадку виявлення ознак хвороби батькам буде запропоновано забрати дитину додому. Навіть при відсутності температури – досить кашлю чи нежиті.

З пропозицією заборонити допуск до шкіл та дитсадків сторонніх осіб погодився і представник Бердичівського райуправління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області. Його рекомендації та пропозиції:

  • проводити активну роз’яснювальну роботу серед населення;
  • визначити місце та відповідальну особу для проведення дезінфекції міських, приміських та міжміських автобусів (відповідними потужностями володіють відділ ЖОЛЦ та районна лікарня ветеринарної медицини, у наявності є генератор холодного туману. Надати територію для дезінфекції погодилися в АТП-11837);
  • щоденно застосовувати деззасоби у дитсадках, школах, закладах культури та у місцях масового скупчення людей. Під останнім розуміється громадський транспорт, супермаркети, ринки, нічні клуби, ресторани, вокзали, управління праці, сім’ї та соцзахисту населення тощо.

З ініціативою зобов’язати керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності організувати постійну дезінфекцію, виступив заступник міського голови Сергій Онофрійчук. Контроль за дотриманням здійснюватиме спеціальна комісія. Окрім того, місто розгляне пропозицію представника Держпродспоживслужби щодо можливого придбання генератора холодного туману.

На відпрацювання рекомендацій для населення щодо дій з недопущення захворюваності на коронавірус звернув увагу Василь Мазур. Так, чимало інформації шириться нині соціальними мережами, погодився, але далеко не всі є просунутими користувачами: через мережу вірус не підхопиш, а от у транспорті чи в магазині – можеш, тож спеціально розроблені пам’ятки з телефонами керівників усіх причетних служб на додаток повинні бути мало не всюди. Міський голова вчергове наголосив: якщо у лікарні є потреба у коштах – міська влада має знати. Відмови у цьому не буде: краще зекономити на чомусь іншому, але людей потрібно захистити.

Здавалося б, обговорення можна було закінчувати: до запропонованого проєкту рішення внесли всі озвучені пропозиції, зауваження та рекомендації. Але тут слово взяв представник МРВ ДСНС України у Житомирській області Андрій Бєглий. Котрий запропонував змоделювати ситуацію, немов коронавірус уже в Бердичеві. Хто конкретно дезінфікуватиме автобуси, чи забезпечені такі фахівці усім необхідним? І тут з’ясувалося, що одна справа обробити за місяць кілька приміщень, інша – щодня десятки автобусів. Виявилося, що існуючих запасів, скоріш за все, не вистачить, що фахівці відділу ЖОЛЦ цим не займаються. А хто займається? Тиша у відповідь…

Наступне питання від ДСНС: у людини, припустимо, підтвердили діагноз. Чи потрібно обробляти її помешкання? Людина до того відвідувала різні заклади – що робити із тими? Хто, власне, повинен здійснювати обробку? Чим? Чому стільки питань? Та тому, що, можливо, звернуться до ДСНС – а там на сьогодні, виявляється, ані необхідних засобів, ані необхідного обладнання.

Міський голова вимушений був повернути усіх до початку розмови. Виходить, що державні структури, в яких, начебто, декларують, що готові, насправді не готові, уточнив? І засобів на щоденну дезінфекцію об’єктів у місті не вистачає? Але ж є керівники служб, що відповідають за сектор безпеки у місті, є відповідна вертикаль, і керівники мають працювати з нею, нагадав Василь Мазур. Не здатні це зробити – нехай заявляють прямо.

Сергій Онофрійчук процитував рішення обласної комісії з питань ТЕБ та НС, і серед іншого наступне:

  • ДУ ЖОЛЦ спільно з управлінням охорони здоров’я ОДА повинні провести розрахунки щодо потреби у засобах індивідуального захисту та дезінфікуючих речовин, надати розрахунки та підтверджуючі документи департаменту фінансів, організувати додаткові навчання з питань дотримання протиепідемічного режиму, біологічної безпеки та біологічного захисту;
  • Майже те саме зобов’язані зробити у службі ДСНС;
  • Окремо ЖОЛЦ рекомендовано визначити необхідну кількість засобів для проведення дезінфекції у місцях масового скупчення людей, у громадському транспорті, закладах освіти та соцзахисту.

Чи зроблено вищеозначене відповідними структурами у Бердичеві? У відповідь – щось дуже невиразне… А раз так, значить є потреба зустрітися у «закритому» режимі з першими особами усіх причетних до ситуації, що може скластися, служб, зробив висновок Василь Мазур. За участі представників СБУ та прокуратури. Нехай перші засвідчать, що готові вжити усіх необхідних заходів у даній ситуації. Є повноваження, є відповідальність – значить повинні забезпечити те, що зобов’язані. Якщо треба – нехай порушують питання перед вищестоящим керівництвом. Нехай діють за вертикаллю, а казати, мовляв, не можемо чи немає – так не вийде.

Мова йде про відповідальність керівників у Бердичеві, продовжив міський голова: до посадовця надійшов сигнал – мусить бути реакція. Немає реакції – мусить бути відповідальність. Персональна. Через те Василь Мазур запропонував озвучити керівникам свої мобільні телефони: зателефонує людина – потрібно буде оперативно локалізувати проблему. Місту це буде корисно. А то, зауважив, схоже, що кожен хоче обіймати керівну посаду, володіти певним статусом, а коли діло доходить до відповідальності, починаються якісь незрозумілі рухи.

Міська влада Бердичева готова виділяти кошти у разі потреби, готова співпрацювати, готова зробити все, що в її можливостях та повноваженнях, зазначив Василь Мазур, але водночас у місті працюють фахівці, нагадує, і їхня роль – не лише спостерігати та видавати наряди. Він прагне, аби органи місцевого самоврядування та державні структури у цій ситуації спрацювали як одне ціле, пояснює міський голова, і у цьому зацікавлені всі – і мешканці міста, і керівництво області, і голова Уряду, і Президент України.

Місто повинно бути разом не лише у святах, переконаний Василь Мазур. Щодо всіх згаданих структур, підкреслив, то у них немає дилетантів, немає новачків. Тож і права на помилки теж немає. І повинна бути відповідальність, повинно вчинятися по-людськи, по-державному.

! Одним із пунктів рішення комісії є припинення проведення масових заходів із 6-го березня до кінця місяця.

! Отримати необхідну інформацію щодо шляхів передавання та захисту від коронавірусу можна, пройшовши за посиланнями:

  • https://moz.gov.ua/article/news/rekomendacii-dlja-gromadjan-schodo-koronavirusu-2019-ncov
  • https://phc.org.ua/news/noviy-koronavirus-shlyakhi-peredavannya-i-varianti-zakhistu
  • https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/koronavirusna-infekciya-covid-19

! Мобільні телефони відповідальних посадових осіб:

  • Директорка КНП «Бердичівська міська лікарня» Лариса Миколаївна Бабікова – (097) 283 99 58;
  • Начальник Бердичівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській обл. Валерій Миколайович Биков – (050) 158 63 45;
  • Завідувач Бердичівським міжрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Олександр Ілліч Запаренюк – (097) 953 62 85;
  • Бердичівський міський голова Василь Костянтинович Мазур – (067) 409 13 73;
  • Заступник Бердичівського міського голови Сергій Петрович Онофрійчук – (067) 409 13 70;
  • Заступниця Бердичівського міського голови Валентина Василівна Адаменко – (067) 412 55 59.

! Повний текст протоколу засідання комісії оприлюднено на Офіційному сайті Бердичівської міської ради у рубриці «Оголошення».

Матеріал berdychiv.com.ua



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбираю холодильник Indesit
Добавил LILUSA
Апрель 18, 2024

Обложка
Добавил CheBuratinio
Апрель 18, 2024

Магазин мебели
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ремонт Айфонів
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Форекс
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024