|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Реструктуризація боргу: що це і навіщо необхідно

Категория: Бизнес

Реструктуризація боргу: що це і навіщо необхідно

Буває, що немає можливості розплатитися за позикою в термін, але і бігати від кредиторів не з руки. В такому випадку виходом з ситуації - з урахуванням інтересів всіх сторін - стає реструктуризація кредиту

Що таке реструктуризація кредиту

Реструктуризація кредиту - це, строго кажучи, будь-яка зміна умов по ньому. Однак зазвичай мається на увазі більш значні зміни, ніж просто пролонгація (продовження) терміну погашення. Найчастіше реструктуризація включає в себе набагато ширший набір заходів. Таких, наприклад, як:

  • пролонгація кредиту,
  • зміна графіка платежів по кредиту,
  • зміна сум виплат в межах того ж терміну,
  • надання платіжних канікул на певний термін,
  • можливість погашення частини кредиту негрошовими активами,
  • скасування або перенесення за часом штрафів і пені за порушення умов кредитного договору.

На практиці найчастіше реструктуризація застосовується до вже простроченим кредитом. Тобто до ситуації, виходити з якої досить складно, особливо якщо прострочених платежів утворилося кілька: на кожен починають накладатися штрафи, пеня.

Звичайна банківська практика така: якщо позичальник пропускає кілька платежів, він заноситься в чорний список, і з ним починають працювати фахівці з повернення запозичених коштів. Насамперед банк пропонує змінити умови кредитування і провести реструктуризацію боргу. З одного боку, звичайно вона тягне переплату, з іншого - дає час на те, щоб привести справи в порядок і знайти додаткові кошти.

Кожне рішення розглядається індивідуально. В результаті, наприклад, суму щомісячних платежів можуть скоротити за рахунок збільшення термінів погашення для зниження фінансового навантаження; списати частину боргу, надати відстрочку по оплаті, дозволить покрити борг часткою у власності і т.д. Заходи можуть застосовуватися окремо або в комплексі. Ініціювати проведення реструктуризації може будь-яка зі сторін.

Чим вигідна реструктуризація для позичальника

Реструктуризація кредиту вигідна клієнтові перш за все тому, що знімає з нього навантаження прямо зараз, виводить зі стресу і дозволяє спланувати свої подальші дії. При оформленні реструктуризації прострочена заборгованість за попереднім позикою анулюється і переноситься в тіло нового. Таким чином, своєчасне використання послуги пролонгації або реструктуризації звільняє клієнтів банку (або небанківської організації) від неприємних моментів, які супроводжують передачу боргу колекторам або відкриття виробництва виконавчою службою.

Чим вигідна реструктуризація для банку

Банку в будь-якому випадку краще отримати з позичальника хоч якісь гроші, нехай навіть пізніше, ніж не одержати нічого або продати борг колекторам за безцінь. Тому якщо позичальник йде на діалог з кредитором - зазвичай з ним домовляються.

Які бувають способи реструктуризації боргу

У числі інструментів реструктуризації заборгованості найбільш поширені:

  1. Консолідація - процес, при якому відбувається заміна кількох кредитів одним.
  2. Рефінансування - заміна існуючого боргового зобов'язання на нове на ринкових умовах.
  3. Банкрутство - офіційне визнання неплатоспроможності, яке юридично тягне досить м'які умови розрахунку по боргах.
  4. Обмін боргових зобов'язань компанії на пайові цінні папери. В результаті кредитор стає співвласником або повним власником підприємства.
  5. Мораторій на пред'явлення вимог до позичальника на певний строк.

Організацією INSOL (міжнародна федерація фахівців з неспроможності і фінансового оздоровлення) прописані "Принципи роботи в ситуаціях з кількома кредиторами", завдання яких - прискорити фінансову реструктуризацію і тим самим збільшити ймовірність успіху оздоровлення фінансово неспроможною компанії.

Ось ці принципи:

  • Співпраця всіх кредиторів, надання добровільного періоду мораторію позичальнику. Кредитори погоджуються не застосовувати будь-яких односторонніх дій.
  • Відмова кредиторів від будь-яких кроків по стягненню своїх вимог під час дії мораторію.
  • Відмова боржника від дій, що підривають його здатність до погашення боргу.
  • Створення Комітету кредиторів і запрошення незалежних експертів.
  • Обов'язок позичальника надати кредиторам необхідну інформацію про себе для оцінки його фінансового стану і вироблення пропозицій.
  • Відповідність закону пропозицій по реструктуризації заборгованості боржника.
  • Рівний доступ до інформації позичальника і конфіденційність.
  • Встановлення пріоритетного статусу будь-якого нового фінансування під час мораторію в порівнянні з іншими боргами позичальника.
Реструктуризація державного боргу

Неспроможним боржником може виявитися і держава - через непередбачених подій (природна або техногенна катастрофа, війна і т.д.), проблем з держуправлінням, неправильного фінансового планування. У такій ситуації потрібна реструктуризація держборгу - перегляд умов його обслуговування (процентної ставки, суми, термінів повернення та ін.).

У ряді випадків, щоб послабити борговий тягар, в рамках реструктуризації країна може піти на передачу майна, наприклад пакетів акцій підприємств, що належать державі, або прав на розробку родовищ, на експлуатацію об'єктів інфраструктури і т.д.

Як Україна в 2015-му реструктуризувала свій борг

У серпні 2015 року Україна в умовах війни і численних потрясінь, що послідували за Революцією Гiдностi, змогла реструктуризувати свій борг перед іноземними кредиторами. Було вирішено, що вони спишуть 20% українського боргу із загальної суми в більш ніж $19 млрд. Уряд домовився про реструктуризацію 13 з 14 випусків державних і гарантованих державою єврооблігацій, за винятком так званих "російських" євробондів на $3 млрд. Обмін 13 серій єврооблігацій, власники яких схвалили резолюцію, дозволив реструктуризувати зовнішній борг України на загальну суму $15 млрд, зменшити розмір боргу на 20% (або на $3 млрд) і уникнути протягом найближчих чотирьох років мільярдних платежів по основній сумі боргу.

Реструктуризація боргу по ЖКП

Якщо споживач має заборгованість за житлово-комунальні послуги (ЖКП) та відмовляється добровільно погасити її або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується в суді. При цьому процес проходить в "спрощеному" порядку (ст. 95 Цивільного процесуального кодексу) шляхом видачі судового наказу, без виклику боржника.

Якщо ж до суду ще не дійшла, боржник може скористатися правом на реструктуризацію заборгованості відповідно до Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію".

В такому випадку реструктуризація заборгованості розуміється як добровільні виплати боргів за ЖКП (за утримання житла та комунальних послуг: водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергію, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), рівномірно розподілені на певний термін. Порядок ліквідації заборгованості за житлово-комунальні послуги та квартплату регулюється Законом України № 554-IV.

Для цього буде потрібно укласти з підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг - договори про реструктуризацію, згідно з якими буде проводитися щомісячне рівномірне погашення заборгованості та своєчасна сплата поточних платежів за комуналку.

Загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних рахунків і реструктуризацію заборгованості, не повинна перевищувати 25% сукупного доходу всіх членів сім'ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги - 20%. Заборгованість за ЖКП реструктуризується на термін до 60 місяців в залежності від суми боргу та рівня доходів громадян на дату оформлення розстрочки. Якщо сімейного бюджету не вистачає на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору може продовжується до повного її погашення. Крім того, після підписання договору про реструктуризацію можна оформити державну субсидію на оплату ЖКП.

Денис Лавникевич



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024

Не знаю где записаться на
курсы немецкого языка

Добавил Sergey1826
Апрель 24, 2024

iPhone 15
Добавил Abida
Апрель 24, 2024

Выбор авто
Добавил Liaі
Апрель 24, 2024