|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Рішення про відміну безкоштовного харчування учнів 1–4 класів не торкнеться малозабезпечених родин

Категория: Власть

Харчування дітей

Одним з останніх рішень виконавчого комітету стало рішення про відміну безоплатного харчування учнів 1–4 класів.

Начальниця управління освіти і науки Валентина Адаменко інформує: згідно постанов КМУ (№ 856, № 1591, № 116) і спільного наказу МОН та МОЗ України (№ 242/329) до 2016 року всіх учнів 1–4 класів державних та комунальних навчальних закладів безкоштовним харчуванням у школах забезпечувала держава. Школярів годували за рахунок цільової освітньої субвенції та незалежно від фінансового стану їхніх родин. Із січня 2016 забезпечення дітей молодшого шкільного віку гарячими обідами повністю лягло на міський бюджет. Відповідно до нових постанов та законів у державному бюджеті, видатки на це більше не передбачалися.

На сьогоднішній день, продовжує Валентина Адаменко, у закладах освіти Бердичівської міської територіальної громади навчається 3 895 учнів 1-4 класів. Для організації безкоштовного харчування такої кількості дітей на рік з міського бюджету потребується близько 18,8 млн. грн. Із них 13,1 млн. грн. – на закупівлю продуктів харчування; 4,5 млн. грн. – на заробітну платню для 47 працівників шкільних харчоблоків. Окрім того, 0,7 млн. грн. мали би спрямувати на оплату рахунків за електроенергію, а ще майже півмільйона довелося б сплатити за воду. І цифри ці – не остаточні, звертає увагу начальниця управління, адже тарифи за комунальні послуги мають тенденцію до постійного зростання. Також у відповідності до збільшення державних соціальних стандартів та гарантій збільшуватиметься і розмір мінімальної зарплати для кухарів.

Окремо зупинилася Валентина Адаменко і на нових нормах шкільного харчування, прописаних у Санітарному регламенті для закладів середньої освіти. У цьому документі та додатках до нього визначені ті продукти, які слід використовувати для харчування дітей молодшого шкільного віку. Серед них є безглютенова молочна продукція, кукурудзяна олія, ацидофільне молоко, напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю тощо. Для приготування гарнірів Санітарний регламент рекомендує надати перевагу бобовим замість картоплі, круп та макаронних виробів. Навіть взимку слід використовувати свіжі овочі. Можна й квашені – магазинні замість заготовлених самостійно. За твердженням начальниці управління, на закупівлю рекомендованих видів продуктів харчування коштів з міського бюджету просто не вистачить.

Ще однією проблемою є смакові вподобання школярів. Згідно Санітарного регламенту, значний відсоток у чотиритижневому шкільному меню мають становити продукти, які до душі далеко не всім дітям: печінка, сушені фрукти, кисломолочний сир, морська риба. Зменшені норми солі (0,12 г на 100 г продукції) можуть призвести до того, що страви здаватимуться прісними. Навряд чи школярі будуть у захваті і від несолодких чаю та какао, резюмує Валентина Адаменко.

Наразі фінансування закладів освіти (повне утримання дитсадків та закладів позашкільної освіти, сплата комунальних послуг у садках та школах, виплата зарплати усім працівникам, окрім вчителів) обходиться місту у 160,4 млн. грн. на рік, і становить 80% від усього міського бюджету. Збільшити цю суму за рахунок скорочення видатків на житлово-комунальне господарство чи охорону здоров’я, переконана Валентина Адаменко, буде неправильно і несправедливо.

Зі слів начальниці управління, саме ці причини і спонукали членів виконавчого комітету запобігти нераціональному витрачанню коштів, відмовившись від безкоштовного харчування учнів молодшої ланки. Однак ця ситуація, наголошує, ніяк не вплине на малозабезпечені верстви населення.

Так безкоштовно харчуватися у школах і надалі будуть такі категорії учнів 1–4 класів:

– Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

– Діти із сімей, які зареєстровані в органах соціального захисту населення і отримують державну соціальну допомогу, відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;

– Діти з інвалідністю, діти з особливими освітніми потребами, які виховуються в інклюзивних групах;

– Діти із числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

– Діти, батьки яких загинули під час участі в антитерористичній операції або під час виконання службових обов’язків.

Безкоштовне харчування усім цим категоріям, крім останньої, гарантує п. 3 ст. 56 Закону України “Про освіту”, зазначає Валентина Адаменко. Діти ж, чиї батьки загинули під час участі в АТО/ООС, користуватимуться пільгою, яку для них встановила міська влада: вони отримуватимуть у школах не лише безоплатні сніданки, а й обіди під час перебування у групах продовженого дня.

Окрім того, діти, які не мають пільг, можуть харчуватися у шкільних їдальнях на платній основі. Коштуватиме такий сніданок 18 грн. 74 коп.

Матеріал berdychiv-rada.gov.ua

Написал: kobra (4 сентября 2021 07:10)
Оновлене харчування у школах

Відтепер у їдальнях близько 75% продуктів повинні бути рослинного походження: овочі, салати, злакові та фрукти. При цьому, картоплю можна пропонувати не більше 2 – 3 разів на тиждень. Кондитерські вироби, снеки, солодкі соки та газовані напої, а також м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва тепер у школах продавати заборонено.


https://pravdatutnews.com/lviv/2021/09/03/8037-taryfy-na-gaz-ta-elektroenergiyu-novovvedennya-u-veresni-video
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Диабет.
Добавил sordly86
Март 29, 2024

Купить вкусный бенто торт
Добавил Vafla
Март 29, 2024

Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024