|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

З серпня 2022 року пацієнти почнуть отримувати електронні рецепти на антибіотики, - МОЗ

Категория: Медицина

alt

Пацієнти отримуватимуть електронний рецепт для придбання за власні кошти уже з серпня 2022 року. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.

 

Регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

Нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря. Якщо ви вже маєте декларацію, то під час наступного візиту до лікаря переконайтеся, що всі ваші дані внесені до системи коректно.

«На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет», – прокоментувала заступник Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме: обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ. Це важлива частина реформи, оскільки саме з використанням інструментів електронної системи охорони здоровʼя можна забезпечити безпечне та якісне надання медичної допомоги та відстежувати дані про призначення та споживання рецептурних препаратів в Україні.

Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

Матеріал kmu.gov.ua

Написал: kobra (3 августа 2022 06:53)
Як пацієнту отримати рецепт на антибіотик?

1) Звернутися на прийом до лікаря. Зауважимо, що це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.

2) Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.

3) Якщо заклад не працює з ЕСОЗ – лікар випише пацієнту паперовий рецепт.

4) Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред’явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

Виключення буде діяти тільки для тих аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Ще одне виключення поширюється на закупки антибіотиків волонтерськими та благодійними організаціями. Так, на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери як і нині можуть закуповувати антибіотики у дистрибюторів без рецепта.

https://berdychiv-rada.gov.ua/2022/08/%d0%b7-1-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%bf%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b1%d1%96%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bc%d1%83/
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Комплектующие к с/х
производства

Добавил 2Z518r
Апрель 20, 2024

нужен домофон
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Электронки
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024

Страховка онлайн
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024