|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Июнь 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Музей історії Бердичева та його працівники зустріли професійне свято

Категория:

18-го травня вже 35 років поспіль, за ухвалою Генеральної конференції міжнародної ради музеїв, відзначається День музеїв. Свято вшановується у всьому світі, і Бердичів у цьому плані теж не виняток. Адже на багатьох підприємствах міста, в організаціях, закладах освіти створено музейні кімнати.

«Очолює» перелік цих скарбниць історично-культурної спадщини Музей історії Бердичева, який пройшов довгий і цікавий шлях свого утворення.

Наталія Захарчук, лектор-екскурсовод музею історії м. Бердичева: «Двічі ідея створення музею виникала у 19-му столітті. Перший раз – на початку 20-х років, коли на території колишнього конфіскованого монастиря було відкрито історико-культурний заповідник з дуже цікавими експонатами. В той час проводилась націоналізація поміщицьких маєтків і були гарні колекції ікон, картин, прапори польських легіонів, колекції гобеленів. У часи Вітчизняної війни частину експонатів було вивезено, частина пропала. Але вже у 44-му музей відновили. Проте у 50-х роках видали указ про укомплектування обласних музеїв за рахунок містечкових, тож усі експонат бердичівського музею вивезли до Житомира».

Кілька десятиліть музею у Бердичеві не було, а ідея його повторного створення виникла у 82-му році.

Наталія Захарчук, лектор-екскурсовод музею історії м. Бердичева: «За таку копітку справу взялася історик із 20-річним стажем, вчитель першої школи та директор чотирнадцятої Онисія Блажкун. Саме вона 2 роки і колектив її однодумців збирали експонати. Починали фактично з нуля, навіть приміщення не було. Речі просто зносили до виділеної у виконкомі кімнати. А коли експонатів назбиралося десятки, сотні, тисячі, у приміщенні п’ятої школи відкрили музей історії. Трапилось це у жовтні 1984-го року».

В організації роботи та облаштуванні музею Онисії Блажкун допомагали бердичівляни Анатолій Мачинський та Григорій Положевець. З часом експонатів у закладі побільшало, так що постало питання про нове приміщення. Дев’ять років тому, у 2003-му, за ініціативи та підтримки міського голови Василя Мазура, музей було переведено на територію фортеці, де він розташовується донині. Загальна площа закладу майже 2 тисячі квадратних метрів, у ньому є 8 виставкових зал.

Наталія Лєвашова, директор музею історії м. Бердичева: «В музеї накопичено 10 тисяч примірників основного фонду і 3 тисячі допоміжного. Бібліотечний фонд музею складає 1250 примірників. Щороку наш заклад відвідує 25-30 тисяч відвідувачів. Проводяться тематичні екскурсії, зустрічі з письменниками, ветеранами, а також витівки, які супроводжуються концертними номерами. Завдяки підтримці міської влади, співпраці з громадськими організаціями, творчими об’єднаннями і просто мешканцями наш музей є одним із кращих в області».

Музей, кажуть екскурсоводи, наче машина часу, за допомогою якої відвідувачі переносяться у минуле. Забажав – і опинився в традиційній українській хаті, уквітчаній рушниками, під чиїми вікнами усміхається соняшник. А захотів – перенісся у часи Трипілля, або відвідав бердичівський порцеляновий завод 19-го століття. Окремі зали музею присвячено героям та переможцям Великої Вітчизняної війни, а також видатним землякам. У 2010-му році в приміщенні відкрилися дві нові зали. Одна з них присвячена розумному, доброму, вічному – освіті міста, а інша розповідає про подвиги наших земляків у Афганській війні. Наповнювати ці кімнати допомагали самі педагоги та воїни-інтернаціоналісти.

Щодо експонатів, то кожен з них по-своєму унікальний і потрапив до закладу своєю неповторною стежкою. Чимало речей опинились у музеї завдяки мешканцям міста. Наприклад, цей турецький орден у 89-му передала дружина бердичівського військового. Таку відзнаку у середині 19-го століття заснував султан Абд ал Маджит, нею за самовідданість, завзяття та вірність нагороджували духівництво, військових і громадянських осіб (турецьких підданих та іноземців). Але орден - не єдина цікавинка музею.

Лариса Коломієць, лектор-екскурсовод музею історії м. Бердичева: «Ми маємо цікаву картину відомого російського художника Арона Буха, уродженця Бердичева, який потім з родиною переїхав до Москви і прожив там усе життя. Його ще називають російським Ван Гогом».

Пишається заклад і колекцією робіт нашого земляка, самобутнього митця, майстра народної творчості Сергія Танадайчука.

Лариса Коломієць, лектор-екскурсовод музею історії м. Бердичева: «В своїх розмальовках, які виконані на різноманітних матеріалах, автор зображає теми, які найбільше його хвилювали. Його витинанки не лише вирізані з паперу, а й яскраво розмальовані. А колекції дитячих іграшок теж дуже цікаві».

Разом із Міжнародним днем музеїв 18-го травня своє професійне свято відзначають і самі працівники – хранителі нашої історії та культури, які щодня ознайомлюють громадян з високим мистецтвом і досягненнями людства.

Наталія Лєвашова, директор музею історії м. Бердичева: «Хочу привітати усіх зі святом, побажати щастя, здоров’я, наснаги, добробуту в кожну оселю. Хай усім щастить, а також запрошую відвідати наш музей».

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков
Телеканал "ВІК"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Цікавлюсь ЕКЗ в Україні
Добавил bpyhehu
Июнь 15, 2024

Где менять айпи?
Добавил Priluchnii
Июнь 13, 2024

Мережа якісного ремонту
техніки

Добавил defne
Июнь 12, 2024

магазин электроники
Добавил defne
Июнь 12, 2024

стройматериалы
Добавил Алинка
Июнь 11, 2024