|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Бердичеві у розпалі ялинкові базари

Категория: Общество

У Бердичеві у розпалі ялинкові базариВідтоді, як у 17-му столітті Петро I за західним прикладом наказав святкувати Новий рік на початку січня, а не вересня, ялинка стала головним деревом цього свята. До того часу її функції у слов’ян виконували дуб і вишня. А першими прикрасили ялинку давньогерманські племена, котрі вірили, що в цьому дереві є дух, який охороняє усе живе в лісі. Щоб задобрити божество, люди вішали на ялинку мисливські трофеї. Сучасники декорують її іншими речами, та під Новий рік так само носяться з колючими деревцями.

Останні два тижні прилегла до кооперативного ринку територія перетворилась на ялинково-сосновий ярмарок. Живі та штучні, великі і маленькі, пишні і не дуже — усіх їх пильно роздивляються люди. Ціни на деревця коливаються в межах від 25 до 200 гривень. Щодо висоти ялинки, тут городяни дотримуються правила золотої середини, розповідають продавці.

Ганна, продавець ялинок: «Ялинки беруть в основному до 2 метрів, пишні. Більшої висоти беруть для дитячих садків та шкіл. З1-го теж будемо торгувати, адже ще деякі люди ходять і шукають ялинку».

Як правило, торгівля починається після 20-го грудня, напередодні католицького Різдва. А от масовим попитом ялинки користуються за 5-6 днів до Нового року, і не лише ялинки.

Валентин, продавець ялинок: «В основному беруть сосну, бо довше стоїть. Криза на нас не впливає, купівля нормальна. А ялинки виписуємо у лісництві».

На підтвердження своїх слів Валентин демонструє клеймо — своєрідний знак якості та паспорт ялинки, що його ставлять у лісництві. Відсутність такого знаку на стовбурі дерева свідчить, що його зрубали незаконно.

Поруч із цілими деревами популярністю користуються міні-ялинки, виготовлені з гілочок та прикрученими на них шишками. Коштує така краса 25 гривень. А декому до вподоби пишне колюче гілля.

Хоч настрій потроху стає святковим, і ялинки люди купують, продавці не зовсім задоволені: у Бердичеві торгувати, кажуть, фактично нема де. Звертаються до влади з проханням допомогти.

Ганна, продавець ялинок: «Одне прохання до нашої міської ради: на наступний рік виділити нам місце для торгівлі ялинками. А то торгувати нема є, ходять податківці, міліціонери, ганяють нас. Мовляв, спеціальне місце треба».

Останнім часом не вщухають дискусії щодо того, чи доцільно заради лічених святкових днів рубати живу ялинку. Виробники знайшли альтернативу — ялинки із синтетичних матеріалів. Їх на базарі не багато, вартують від 200 до 600 гривень. Штучними бувають і ялинки і сосни, зовнішній вигляд багатьох майже ідентичний живим деревам. Тільки перші більш практичні, кажуть продавці. Вистачає на кілька років, хвоя не обсипається, смола не проступає. А специфічний ялинковий запах можна створити за допомогою ароматизаторів, спреїв та ефірних олій. Знаючи усе це, покупці діляться на тих, хто «за» штучні атрибути, і «проти» них.

Для ялинки необхідне вбрання. Свого часу ним слугували справжні фрукти, особливо яблука. Винахідниками першої у світі скляної кульки стали німці. В один з років 18-го століття був неврожай яблук, і аби не зрадити традиції та не позбавити новорічну ялинку прикрас, у країні виготовили кульки зі скла. На теренах Радянського Союзу ялинкові прикраси з’явилися після Першої Світової Війни, коли стали відкриватися підприємства з їх виготовлення. Нині на зміну скляним іграшкам приходять пластикові, тож перших на ринку майже немає. А ті, що є, коштують щонайменше 3 гривні. Натомість є кульки різних розмірів та кольорів, фігурні прикраси та багато іншого. Іграшки коштують від 70 копійок до 8 гривень за штуку. Охочих придбати цікавинку вдосталь, кажуть торговці.

Ольга, продавець ялинкових прикрас: «найчастіше купують кульки, дідів Морозів та тваринок. Хтось купує десять, а хтось і більше».

Донедавна співаючий Дід Мороз був рідкістю. Тепер ці іграшки теж урізноманітнились. Дідугани вітають з Новим роком, грають на барабанах та саксафонах.

Чимало на ринку і тигрячої атрибутики: м’які іграшки, магніти, сувеніри. А от скляних ялинкових іграшок із зображенням символу прийдешнього року знати не вдалось. Такі речі, за словами продавців, якщо були, то в малій кількості, і їх уже розібрали.

Автор: Інна Покотилюк
Камера: Віталій Сінєльніков
Джерело: ТРК "ВІК"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Комплектующие к с/х
производства

Добавил пігул
Апрель 19, 2024

нужен домофон
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Электронки
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024

Страховка онлайн
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024