|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Бердичеві буде сміттєпереробний завод

Категория: Город

У Бердичеві буде сміттєпереробний заводНезабаром у Бердичеві з’явиться сміттєпереробний завод. Будувати його взялося товариство «Полісся-Екосфера», яке нині опікується полігоном твердих побутових відходів. Офіційно звозити У Бердичеві буде сміттєпереробний завод сюди непотріб стали з 1954-го року, неофіційно – вже після закінчення війни, тож можна лише здогадуватись про справжні розміри накопиченого за цей час сміття. «Екосфера» перша після низки підприємств-попередників стала пресувати непотріб, іншого шляху впоратися з ним просто не було, розповідає засновник товариства Віктор Колісніченко.

Віктор Колісніченко, засновник ТОВ «Полісся-Екосфера»: “Звалище було завалено, особливо, коли стали ретельно вивозити його з міста. Не було куди складати, аж біля воріт лежало. Ще б трохи і довелося вивозити на Чуднівську трасу. Техніка була зламана, стали наймати у Скраглівці трактор, щоб він пробив шлях наверх. Потім докупили свою техніку і потроху навели на смітнику лад”.

Шари відходів пересипають землею і пресують, а віднедавна ще й гілля від решти непотребу почали відокремлювати. Це запобігає загорянню й уповільнює «ріст» сміттєвої гори, але щороку кількість відходів більшає. Тому у 2007-му вирішили скористатися досвідом російських друзів, каже Віктор Колісніченко, і побудувати у Бердичеві сміттєпереробний завод. Міська влада ініціативу підприємця підтримала і разом стали шукати земельну ділянку, яка б відповідала усім санітарним вимогам.

Віктор Колісніченко, засновник ТОВ «Полісся-Екосфера»: “В нас ділянка підійшла, бо знаходиться поряд зі звалищем далеко від міста. Витрати на транспортування мінімальні, бо все, що буде непридатне для переробки, буде вивозитися на смітник. Була проблема через відсутність електроенергії. Тут знаходилась стара лінія на 220 вольт для освітлення, ми протягнули 1 км високовольтної лінії, встановили свою підстанцію”.

З’явилась напруга – з’явились можливості для розвитку, все необхідне обладнання виготовляли у місті, а до самого будівництва приступили цього вересня. 80% робіт нині виконано, кажуть підрядники.

Олександр Кутвіцький, головний інженер ЗАТ “Агротонпром”: “Изготовили основные металлоконструкции, сейчас монтируем. В данный момент уже смонтировано два конвейера, сейчас идет монтаж третьего наклонного, который будет подавать основной поток мусора к перерабатывающим конвейерам».

Віктор Колісніченко, засновник ТОВ «Полісся-Екосфера»: “Зараз будуємо просту сортувальну лінію як перший крок заводу, вона дасть змогу розділяти сміття на макулатуру, різні види пластику та метал. Те, що не маємо змоги переробити, буде спресовано і відправлено на спеціалізовані заводи, а те, що зможемо переробляти, будемо переробляти”.

Попередньо вже витратили півмільйона гривень, також придбали машину, котра дрібнитиме гілля дерев. Отримані щіпки пресуватимуть у спеціальному котловані, там буде утворюватися біогаз, а з нього можна буде отримувати тепло- та електроенергію для потреб сміттєзвалища. Разом з будівництвом заводу «Екосфера» не забуває і про якісне прибирання відходів з міста. У поточному році підприємство придбало новий трактор, потужний та економічний сміттєвоз «Камаз» і спецмашину для вивозу сміття із приватного сектору загальною вартістю майже мільйон гривень.

Віктор Колісніченко, засновник ТОВ «Полісся-Екосфера»: “Традиційними методами, як з центральної частини міста, у приватному секторі вивезти сміття неможливо. Ми ставили контейнери, вони то руйнувалися, то пропадали, в нас нічого не виходило. Тому вирішили купити новий автомобіль. Нині в нас дуже багато замовлень на нього, гадаю, треба буде купувати ще одну машину, бо жителі навколишніх сіл теж хочуть, щоб до них їздила машина”.

Наступним кроком після сортувальної лінії буде встановлення піролізної установки з низькою та високими температурами. У першому випадку можна буде виділяти з гуми мазут і кокс, у другому – при температурі 1200 градусів спалювати відходи, що не піддаються переробці іншими шляхами.

Віктор Колісніченко, засновник ТОВ «Полісся-Екосфера»: “Пластик при звичайному горінні виділяє шкідливі речовини, а при високотемпературному піролізі він розкладається на нетоксичні складові. В ході операції виділятиметься тепло, яке теж можна буде використовувати або для виробництва, або для опалення”.

Кошти для піролізної установки залучатимуть від міжнародної інвестиційної кампанії, розповідає Віктор Колісніченко. Планується, що запрацює вона вже наступного літа. А от перший сміттєвоз відходів можна буде розсортувати на лінії ще у цьому році. Завдяки її запуску навантаження на полігон зменшиться на 20-40%. За рік завод перероблятиме близько 30 тисяч тонн сміття, це майже стільки, скільки його щороку утворюється в місті.

Автор: Інна Покотилюк
Камера: Віталій Сінєльніков
Джерело: ТРК "ВІК"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Охрана
Добавил simon
Май 23, 2024

Мне нужны прокси-серверы
Добавил Priluchnii
Май 23, 2024

Кондиционер и бойлер
Добавил kegras
Май 23, 2024

Чим окуляри ray ban
відрізняються від інших?

Добавил MURIKCO
Май 23, 2024

Любимый отдых
Добавил bandy
Май 23, 2024