|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Июнь 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Енергоефективність у звітуванні, але без роз’яснення.

Категория: Город
Нарешті тема енергозбереження докотилася до умів і наших бердичівських мужів. Якщо ще кілька років тому, традиційні проблеми з газопостачанням від нашої північної сусідки спричинили роздуми урядовців над тим, як же зменшити залежність від «російської голки», то тепер ТОП-тема гулятиме і у місцевих владних коридорах.

«Ви подивіться, зробили центр жінки - там у палатах тепло, а майже не палять, розумієте про що йде мова? Оце підхід! Я думаю якщо вже робити, то треба робити утеплення школи. Час міняється, зараз є сучасні матеріали. Це набагато кращий крок, ніж те яким шляхом ми хотіли йти», - натхненно мовив Василь Мазур перед жителями мікрорайону Червоної Гори під час звітування.

Тема енергозбереження на сьогодні надзвичайно актуальна і болюча водночас. Розвиток галузі  має потенціал для позитивного і тривалого впливу на економіку будь-якої країни світу. Експерти  говорять про формування навіть енергозберігаючого світогляду. У будь-якій європейській країні є громадська підтримка бережливого ставлення до енергоспоживання та енерговикористання.  Країни Європейського Союзу проводили свого часу інформаційні кампанії, які полягали в тому, що від скромного внеску кожного громадянина до загальної справи енергозбереження, зробленим на робочому місці чи вдома, зміцнюється й економічний стан цілої держави. Очевидно, що результативність таких дій відчутна і в межах багатотисячного міста. 

За твердженням Артура Праховника, експерта з питань енергозбереження Інституту енергозбереження та енергоменеджменту України, 40% вирішення проблеми енергозбереження лежить в площині управління, а 60% — у сфері використання нових технологій. Нашій країні, стверджує Праховник, слід радикально змінити підходи у сфері менеджменту і управління, планування і розподілу енергоресурсів та електроенергії по регіонах і підприємствах. Україні найближчим часом, говорить експерт, потрібно гармонізувати програми національного енергозбереження зі світовими тенденціями. Як стверджує Праховник, нам слід брати приклад з держав Євросоюзу — у цьому співтоваристві за рахунок зниження енергоємності економіки вивільняється 60 млрд євро, які направляються на вирішення питання працевлаштування. 

Україна залишається чемпіоном серед країн СНД з енерговитрат. Представники Європейського банку реконструкції та розвитку порадили Україні використовувати енергозберігаючі технології і навіть обіцяли фінансове сприяння. 

Ще у вересні 2011 року урядовцями було заявлено про п'ятирічку енергозбереження в Україні. Прем'єр Микола Азаров тоді доручив профільним міністерствам розробити план переоснащення комунальних об'єктів енергоощадним устаткуванням. Його кінцева мета, наголосив Микола Азаров, в тому, щоб українці менше витрачали на комірне.  В багатьох місцях України на офіційних сторінках міст сформовані елементарні поради для поліпшення ефективності енерговикористання в побутових умовах. Наприклад, в цьому напрямку активно працюють Камянець-Подільська міська рада та Острозька районна державна адміністрація на їхніх офіційних сторінках мешканці можуть дізнатися про корисне використання енергоресурсів у власних помешканнях. Справжня роз’яснювальна робота  серед населення завжди приносить результат. В Бердичеві ж з роз’ясненнями поки якось не складається. На новоствореній офіційній інтернет-сторінці міста жодного слова про енергоефективності нема. 

Ще на початку осені минулого року прем’єр Микола Азаров «турбувався» про проблему енергозбереження. Тоді він зауважив, що чиновники надто мало уваги приділяють цьому питанню. Прем’єр-міністр акцентує увагу на необхідності впровадження в Україні вітчизняних теплових насосних автономних станцій, які б могли забезпечувати українців і теплою водою і теплом. Дано було доручення Мінрегіонбуду, Мінфіну, представникам влади на місцях розробити п’ятирічний план, впродовж якого буде модернізовано комунальний сектор так, щоб зокрема, у першу чергу інновації змогли отримати об’єкти, які знаходяться дуже далеко від централізованого теплопостачання, і до яких доставка гарячої води і тепла коштує занадто дорого. Схоже певні висновки на місцях були зроблені принаймні очільник міста Бердичева Василь Мазур говорив про тепломережі та насоси: «Напрямок енергозбереження більш важливіший. Якщо сьогодні зробити деякі заходи по тепломережі, можна зекономити на заміні насоса, на утепленні – там серйозні кошти, а ці кошти направити на навчальний процес чи інші якісь цілі». 

Микола Янович, якого так часто у виступах з вдячністю згадує мер Бердичева попереджав, що «Уряду не потрібні справні цифри. Нам потрібне тепло в школах і лікарнях, порядок в житловому господарстві».  Наче відповідаючи голові виконавчої влади в державі Василь Мазур під час свого звітування про продовження заміни вікон у середніх навчальних закладах: «Я вже казав, що ми будемо продовжувати, у тому числі в школі №12, заміну вікон. Теплозбереження – це саме головне, що потрібно робити, тому що сьогодні це сама затратна стаття видатків. Краще зекономити гроші на теплі та енергоносіях. Директор тепломережі звичайно буде грусний якщо буде менше споживання. Думаю, тут треба вибирати, бо і тут і тут кошти, там населення, а там бюджетні». 

Звичайно, на сучасному етапі необхідним кроком є вибір енергоефективних енергозберігаючих технологій і техніки, матеріалів і конструкцій у сферах, де частка втрат енергоносіїв найбільша. Всі ми добре усвідомлюємо, що для досягнення економії енергії важливо використовувати сучасне ефективне тепло- і електрогенеруюче обладнання та системи обліку. Однак, не слід забувати і про те, що кожен з нас, за умови наявності мінімуму старань, може самостійно суттєво заощадити на теплі та електричній енергії. Зокрема, фахівці вважають, що до 40 % енергії в побуті можна зекономити простими і безкоштовними заходами, адже енергію треба не розпорошувати, а раціонально використовувати. 

Поради з енергозбереження в побуті*

Утепліть власне житло. Замініть вікна, утепліть двері та стіни - обігрівайте дім, а не навколишній простір). Це знизить ваше енергоспоживання. При цьому обсяги оплати за використання енергоресурсів зменшаться на 13-17%; 

Установіть тепловідбивні екрани - стіна за радіатором може нагріватися до 50°С. Закріпіть на стіні поза радіатором тепловідбивний екран з листа фольги, який буде відбивати тепло в приміщення та підвищить ефективність обігріву кімнати. Не заставляйте радіатор меблями та декоративними дерев'яними ґратками, адже тепле повітря має безперешкодно циркулювати кімнатою; 

Заощаджуйте енергію - купуйте побутові прилади з найменшим рівнем енергоспоживання. Так, холодильник класу «А» або «А+» споживає на 30 - 50% менше електричної енергії від загального споживання електроенергії холодильником класу «В»; 

Вимикайте всі електроприлади, які не використовуються, не залишайте їх у режимі очікування. Навіть у режимі очікування вони споживають енергію. Це допоможе вам зберегти близько 100 гривень на рік; 

Економте вдома воду. Пам'ятайте, що із крапаючого крану витікає 60 літрів води на добу, або 1800 - 1860 літрів на місяць, а це близько 10 грн. Установіть лічильники води, щоб простежити за витратами. Виїжджаючи, перекривайте крани з гарячою і холодною водою; 

Замініть, де можливо, лампи розжарювання енергозберігаючими компактними люмінесцентними лампами. Яскравість освітлення не погіршиться, але ви будете споживати в 4-5 разів менше електроенергії; 

Щільно закривайте на ніч вікно шторами з цупкої тканини; 

Встановіть метало- або склопластикові вікна. При встановленні склопластикових вікон теплові втрати з приміщень зменшуються на 25-35 %. Вони мають такий опір теплопередачі, як цегляна стіна завтовшки 50 см. 

Встановіть зовнішні жалюзі, виготовлені з пластику або легких металів, вони дозволять зменшити теплові втрати з приміщень на 8-15 % у зимовий період. Влітку вони дозволяють регулювати мікроклімат у приміщеннях завдяки зменшенню сонячного випромінювання. Ці жалюзі прості за конструкцією, міцні, надійні у користуванні, значно дешевші, ніж склопластикові вікна. 

Ефективне використання енергоносіїв у побуті не тільки зменшує витрати в бюджеті кожної родини, а й зберігає довкілля від забруднень. Чим раціональніше ми використовуємо тепло та електричну енергію, тим менше втрачається природних ресурсів. 

* Поради використано з Інтернет-сторінки Державного Агенства з енергоефективності та енергозбереження України


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Бизнес в США
Добавил dhzuhy
Июнь 5, 2024

Шукаю нове спортивне взуття та
одяг

Добавил Lopkut
Июнь 5, 2024

Обувь для спортзала
Добавил ZgonnikMarina
Июнь 5, 2024

Магазин матрасов
Добавил Florida
Июнь 5, 2024

Проволока для точной сварки
Добавил kirikibus23
Июнь 5, 2024