|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Василь Мазур бердичівським підприємцям: «…потрібно перейнятися ситуацією і платити заробітну плату офіційно і на належному рівні»

Категория:

Бердичівських підприємців скликав до приміщення виконкому Василь Мазур. Там само зібралися фахівці з праці та фінансів, а також представники контролюючих органів, як місцеві, так і з Житомира. Зустріч Бердичівський міський голова окреслив як робочу, на ній мали обговорити питання міського бюджету та джерел і способів його наповнення. Про що саме, власне, ведеться, стало зрозумілим з виступу начальниці міського фінуправління Алли Пацатої. Вона нагадала присутнім про структуру бюджету та про те, що за його кошти у місті живуть численні заклади, установи й організації. Ресурсів на реальне фінансування видатків вистачає відсотків на 80, а то й менше, доповіла посадовець, незабезпеченність асигнування на зарплату по бюджетним установам Бердичева складає 22 млн. грн. Аби профінансувати те, що запланували, потрібно збільшувати дохідну частину бюджету, джерела наповнення якого різко скоротилися.

Алла Пацата, начальник міського фінансового управління: «Деякі суб’єкти господарювання провадять виплату заробітної плати нижче законодавчо встановленого рівня. Тим самим вони мінімізують виплату заробітної плати та, відповідно, сплату податку з доходів фізичних осіб. За даними бердичівської податкової, у Бердичеві налічується 96 суб’єктів господарювання – юридичних осіб та 94 – фізичних осіб. Загальна сума витрат до мінімальної заробітної виплати в місяць становить 264 тис грн., сплати по податку з доходів фізичних осіб – 36 тис. Тобто, виконати розрахунковий обсяг доходів, доведений Міністерством фінансів, буде важко вже в першому півріччі цього року.»

Так склалося, що нині від сплати податку з доходів фізичних осіб залежить мало не все життя соціальної сфери Бердичева, констатувала заступниця Василя Мазура Таміла Павлішина. Тривалий час у місті підтримувався сприятливий клімат для створення бізнесу, нагадала вона. Влада йшла назустріч підприємцям навіть тоді, коли це оберталося незначними економічними втратами.

Таміла Павлішина, заступник Бердичівського міського голови: «З 2003-го року тривалий час не змінювалися податки і збори. З 2008-го року діяли ставки єдиного податку, що були встановлені диференційовано від виду діяльності. 5 років, починаючи з 2002-го, не переглядалися ставки для розрахунку орендної плати за комунальне майно, також не переглядалися ставки під час кризи. Діяла нормативна грошова оцінка для розрахунку плати за землю. Протягом року Бердичів став першим в області з виділення земельних ділянок для розвитку інфраструктури.»

І що у результаті? А те, що рівень заробітної плати по Бердичеву на сьогодні найменший серед міст Житомирщини. Тож посадовцям залишається лише сподіватися на свідомість підприємців і на розуміння ними ситуації.

Виплата заробітної плати, і не лише мінімальної , а взагалі, є стратегією держави щодо підприємств будь-якої форми власності та для фізичних осіб, які використовують найману працю, підкреслила у своєму виступі головний податківець Бердичева Анжела Бевза, виплата зарплати нижче встановленого рівня – мало що ознака нецивілізованого бізнесу, то ще й порушення закону.

Анжела Бевза, начальник Бердичівської ОДПІ: «Хотілося б донести до керівників, що заробітна плата, яку ви виплачуєте нижче встановленого мінімуму чи на рівні мінімальної, відобразиться на майбутньому ваших працівників. Вже сьогодні вони не можуть тримати іпотеку в банкові та пристойної пенсії. Здебільшого все це стосується молоді. Вона ще цього не розуміє, але в майбутньому це негативно відобразиться саме на ній.»

Про те, що в їхній службі всіляко йдуть назустріч і роботодавцям, і тим, хто шукає роботу, запевнила заступник начальника міського Центру зайнятості Світлана Сірацька. Стажування, кошти на заснування власного бізнесу та дотації на працевлаштування для безробітних – все це пропонує центр.

87 правопорушень в юридичних осіб відносно півтори тисячі працівників та 48 порушень у приватних підприємців щодо 59 працівників. Співвідношення цих цифр, а також невиплата зарплати та її виплата раз на місяць – все викликає стурбованість начальника відділу інспекції з питань праці у Житомирській області.

Інна Молодковець, нач. відділу інспекції з питань праці у Житомирській обл.: «У вас у Бердичеві зменшилася кількість перевірок. Частково у деяких випадках зменшилась кількість правопорушень. В 2012 нами складено 40 актів, винесено вам 39 приписів і за невиконання вимог трудового законодавства передано до суду 34 протоколи. 16 матеріалів із вищеназваних ми передали на фізичних осіб-підприємців.»

Середній та малий бізнес цілком усвідомлює, що клімат, який йому створили у Бердичеві, м’який та приємний для існування, запевнив учасників зустрічі голова міської Асоціації роботодавців Микола Флюр. Місцеві ж підприємці, одразу зауважив він, відповіли на це місту суттєвим зменшенням заборгованості з заробітної плати.

Микола Флюр, голова Асоціації роботодавців Бердичева: «Так, дійсно є питання по тому, що середня заробітна плата не відповідає тій дійсності, що є. Але… Якщо говорити прямо і відверто по заробітній платі, то вона виплачується не «у конвертах», а так, як повинно бути. Можна було б робити, як в інших містах: сплатили бюджетні платежі, але «фізична» заробітна плата залишилася при цьому невиплаченою. Як наслідок, з’являються прокурорські перевірки. Всього цього немає у нас у Бердичеві. Але водночас маю питання до інспекції з праці. Колись відрахування від заробітної плати становили 12%, сьогодні вони становлять 57,2%. Жодне підприємство у світі не витримує 34%, а у нас 57,2 і ми при цьому існуємо і живемо.»

У Бердичеві існує чітко відпрацьована система життєдіяльності, підсумував зустріч міський голова. Для того, аби вона працювала, потрібні кошти, тому підприємці мають перейнятися ситуацією, що склалася, і споглянути на неї не як керівники, а як бердичівляни, зазначив Василь Мазур.

Василь Мазур, Бердичівський міський голова: «Ще у минулому році була зовсім інша структура бюджету, були зовсім інші податки. На сьогодні податок, фактично залишився один – це офіційна заробітна плата, яка формує левову частку бюджету. Вона повинна бути на рівні з тією, що демонструють інші міста, а то і бути вищою. Адже ми відрізняємося від Коростеня, від Новограда-Волинського. Там не має такої кількості спортивних закладів і закладів позашкілля. Зарплата має виплачуватися офіційно і на належному рівні. І коли у нас у місті 167 суб’єктів підприємницької діяльності виплачують зарплату на рівні або нижче мінімальної, то це, на мій погляд, не зовсім нормально.»

Бердичівський міський голова нагадав присутнім про ставлення до міста держави, яка щороку підгодовує Бердичів серйозними коштами. Ось і цьогоріч, додав Василь Мазур, місто розраховує отримати від неї на свій розвиток близько 30-ти млн.. грн..

Василь Мазур, Бердичівський міський голова: «Є поточна діяльність міста, а є перспектива розвитку, тобто, з державного бюджету вкладаються кошти, у ключовому питанні необхідні місту. Але ви ж розумієте: коли не виконуватиметься міський бюджет, міські програми, тобто, не забезпечуватиметься поточне життя міста, то ставити питання про надходження коштів з державного бюджету буде просто некоректним. А взагалі-то і шанс на їхнє отримання буде не реальним.»

Бердичів має свій особливий підхід до спілкування з державою, звернувся до бізнесменів Василь Мазур, і це є важливим надбанням. Пустити його на вітер – справа кількох спроб та чи вдасться потім відродити розгублене?

 

Автор: Олександр Єжель

Камера: Андрій Пеньківський

Телеканал "ВІК"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Уроки эстрадного вокала
Добавил Yorm
Май 22, 2024

Стройка, ремонт дома
Добавил Liaі
Май 22, 2024

Я вирішив оновити свій
гардероб

Добавил Kolommo
Май 22, 2024

Морозильная камера, какую
купить?

Добавил Viola12
Май 22, 2024

Условия займа быстрых денег в
Moneyveo?

Добавил Surgars
Май 22, 2024