|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Громадяни Бердичева та району стали на захист української мови та незалежності

Категория:

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулась акція протесту «Захисти незалежну Україну! Захисти українську мову! Захисти своє майбутнє!». Організаторами заходу стали Бердичівський осередок Міжнародного товариства прав людини та політичні сили об’єднаної опозиції.

5-го червня цього року Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект «Про засади державної мовної політики», який викликав хвилю протестів по всій Україні. Бердичівляни, які вважають себе патріотами, також сказали своє «Ні!» цьому документу.

Галина Гриценко, голова Бердичівського осередку Міжнародного товариства прав людини: «Положення цього документу передбачають офіційне опублікування актів вищих органів державної влади українською та російською мовами одночасно, ним встановлене підґрунтя для двомовності. В усіх початкових та середніх загальноосвітніх закладах встановлюється обов’язкове вивчення так званої мови регіонального спілкування. А в державних і комунальних загальноосвітніх закладах навчання заплановане виключно регіональними мовами, окрім предмету «українська мова».

Даний закон спрямований на знищення усього, до чого Україна йшла довгі роки, задля чого боролися та гинули покоління співвітчизників, лунало на зібранні.

Петро Костюк, голова міської організації Всеукраїнського товариства «Просвіта»: «Небезпека цього законопроекту полягає саме в тих десяти відсотках. Тоді, приміром, у наших бердичівських школах знайдуть 10% батьків, які хочуть, щоб певний предмет викладався російською мовою – і будуть викладати. То Валуєвський циркуляр та Емський указ 19-го століття – ніщо порівняно з тим, щоб нам сьогодні готує Верховна Рада».

Тамара Бабійчук, кандидат педагогічних наук, викладач української мови та літератури: «Це антиконституційний закон, закон, спрямований на знищення України як незалежної держави та перетворення нашої Вітчизни на російську колонію. Це ганебний закон, спрямований на розкол України, який відкриває шлях до конфліктів та громадянської війни. Томи ми, законослухняні громадяни України, які люблять її, маємо одностайно сказати «Ні» цьому закону. Ми за єдину Україну, за мир і злагоду у ній».

Свій лист підтримки бердичівлянам, які стали на захист рідної мови, надіслав народний депутат України Павло Жебрівський. В жодній державі, де існують дві офіційні мови, немає єдності, зазначили присутні. А це рано чи пізно призведе до федералізації країни або її розколу. Тож досить українцям бути терплячими і толерантними у питаннях, які стосуються власних інтересів, закликали учасники акції протесту.

Олексій Побережний, голова міської організації ВО «Свобода»: «Мова – це основоположний інтерес держави, так само як прапор, герб, гімн та історія. Якщо ми дозволяємо топтати наші основоположні принципи, то гріш нам ціна. Хоче підтвердити свої слова біографією Пророка, біля чийого пам’ятника ми зараз стоїмо. Тарас Шевченко ніколи не був толерантним. За це його не любив ніхто, крім українців, які виставили йому пам’ятники по всій Україні. Українці не повинні бути толерантними у тих питаннях, де йдеться про незалежність».

Бердичівські партійці, освітяни, духовенство, журналісти, які підтримали акцію протесту, неодноразово висловлювали думку, що законопроект «Про засади державної мовної політики» загрожує не лише існуванню української мови, а й незалежності Батьківщини.

Леонід Козінчук, голова Бердичівської міськрайонної організації Національної спілки журналістів України: «Чому у такий благодатний день ми повинні збиратися тут замість того, щоб займатися корисними справами, і захищати те, що повинне бути саме собою? Мова – це душа народу і нація без мови, наче тіло без душі. Вочевидь, це добре розуміють наші вороги, які хочуть відібрати в нас мову».

Тетяна Свірідова, голова районної організації НРУ: «Сьогодні ми демонструємо усім, що ми є вища влада в Україні, що ми народ, ми, громадяни міст і сіл України, і наше слово – це слово в захист незалежності. Разом ми маємо донести це до влади».

Наприкінці акції протесту її учасники заслухали та одностайно прийняли звернення до Президента України і депутатів усіх рівнів.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков
Телеканал "ВІК"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Уроки эстрадного вокала
Добавил Yorm
Май 22, 2024

Стройка, ремонт дома
Добавил Liaі
Май 22, 2024

Я вирішив оновити свій
гардероб

Добавил Kolommo
Май 22, 2024

Морозильная камера, какую
купить?

Добавил Viola12
Май 22, 2024

Условия займа быстрых денег в
Moneyveo?

Добавил Surgars
Май 22, 2024