|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Податкова соціальна пільга після 01 вересня 2015 р.

Категория: Экономика

 

 

Податкова соціальна пільга – це можливість платника податків зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати. Звучить складно, однак насправді пільга виступає у вигляді своєрідного неоподатковуваного мінімуму. Простіше кажучи, сума пільги віднімається з доходу, і тільки після цього він обкладається податком на доходи фізичних осіб.

Відповідно до положень Податкового Кодексу України,  в 2015 році податкова пільга становить 50 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Оскільки на 1 січня 2015 прожитковий мінімум дорівнював 1218 гривням, сума податкової пільги протягом усього року – 609 гривень.

На 3 і 4 квартали 2015 року розмір соціальної пільги залишився незмінним.

Претендувати на податкову пільгу може кожна  працююча людина, яка платить прибутковий податок, при дотриманні наступних умов:
а) податкова пільга застосовується тільки до зарплати і не може бути використана по відношенню до доходів, отриманих самозайнятими особами від підприємницької або іншої незалежної професійної діяльності (нотаріуси, адвокати і так далі).

б) податкова пільга застосовується до нарахованої місячної зарплати, якщо її розмір не перевищує певну кодексом суму, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму (з чинним для працездатних осіб на 1 січня звітного податкового року), помноженому на 1,4 та округленої до 10 гривень. Розмір обмеження зарплати визначається щорічно (виходячи з прожиткового мінімуму на 1 січня) і не змінюється протягом року. У 2015-му сума обмеження становить 1 710 гривень. Таким чином, в нинішньому році податковою пільгою можуть користуватися люди, чия місячна зарплата виявиться менше 1 тисячі 710 гривень.

в) податкова соціальна пільга починає застосовуватися з дня отримання працедавцем заяви платника і документів, що підтверджують право на неї. Цей момент не стосується держслужбовців, яким не треба подавати заяву. Від них потрібні лише підтверджуючі документи. Наприклад, людина працює на підприємстві з 6 травня 2015 року, а заяву про застосування загальної податкової пільги подав 6 жовтня. Значить, пільга почне застосовуватися тільки з жовтневої зарплати. При цьому перерахунок податку за попередні періоди законодавством не передбачений.

г) пільга не може застосовуватися до зарплати, яку людина отримує одночасно з виплатами з бюджету у вигляді стипендії, грошового чи майнового забезпечення учня, студента, аспіранта, ординатора, ад’юнкта, військовослужбовця.
Крім того, є обов’язкова умова: податкова соціальна пільга може надаватися тільки на одному місці роботи. Таким чином, якщо людина трудиться в декількох місцях, він сам може вибрати, де йому вигідніше скористатися пільгою і подати заяву.
Як податкова пільга допомагає економити гроші

Сума пільги щомісяця вираховується з зарплати, а потім нараховується податок на доходи фізичних осіб.

Наприклад, зарплата у людини становить 1600 гривень. Це в межах встановлених обмежень, значить, він має право на пільгу. Податком обкладається заробіток, з якого вже втримали єдиний соціальний внесок – 3,6 відсотка.

Підрахуємо суму соціального внеску:

1600 гривень х 3,6 відсотка (єдиний соціальний внесок) = 57 гривень 60 копійок.

Віднімемо її із зарплати:

1600 гривень – 57 гривень 60 копійок = 1542 гривні 40 копійок.

Тепер визначимо суму податку (який становить 15 відсотків) без застосування пільги:

1542 гривні 40 копійок х 15% = 231 гривня 36 копійок.

Таким чином, після вирахування єдиного соціального внеску та податку людина отримала б на руки 1311 гривень 4 копійки. Але це без урахування податкової пільги.

А тепер порахуємо податок з урахуванням пільги. Спочатку віднімемо її із зарплати, з якої вже втримали соціальний збір:

1542 гривні 40 копійок – 609 гривень = 933 гривні 40 копійок.

Розрахуємо податок у розмірі 15 відсотків:

933 гривні 40 копійок х 15% = 140 гривень 1 копійка.

Виходить, з урахуванням податкової пільги працівник отримуватиме на руки 1 402 гривні 39 копійок, що на 91 гривню більше, ніж без застосування пільги.
Кому покладається пільга у збільшеному розмірі

Деяким категоріям податкова пільга надається в більшому розмірі, ніж зазвичай. В першу чергу – сім’ям з дітьми, чорнобильцям, студентам, одиноким матерям і батькам, вдовам і вдівцям, батькам, які утримують дитину-інваліда, а також деяким ветеранам війни.
При цьому тому, хто має дві і більше підстави для отримання податкової пільги, покладається тільки одна пільга – більшого розміру.
Хто має право на збільшену податкову пільгу
Кому надається пільга у розмірі 150 відсотків (913 гривень 50 копійок у 2015 році)

Особам, які належать до першої та другої чорнобильським категоріям.

Учням, студентам, аспірантам, ординаторам, ад’юнктам.

Інвалідам I і II груп (у тому числі інвалідам з дитинства).

Особам, яким була присуджено довічну стипендію як громадянам, постраждалим від переслідувань за свою правозахисну діяльність (включаючи журналістів).

Учасникам бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Крім того, на кожну дитину віком до 18 років 150-відсоткова пільга надається таким особам:

одиноким матерям або батькам, вдовам або вдівцям, опікунам та піклувальникам;

особам, які утримують дитину-інваліда (на кожну таку дитину).

Кому надається пільга у розмірі 200 відсотків (1218 гривень у 2015 році)

Героям України, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, повним кавалерам ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особам, нагородженим чотирма і більше медалями «За відвагу».

Учасникам бойових дій в ході Другої світової війни, а також особам, які в цей час працювали в тилу, інвалідам I і II груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ».

Колишнім в’язням концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни, особам, визнаним репресованими чи реабілітованими.

Особам, насильно вивезеним з СРСР під час Другої світової війни на територію держав, які перебували у стані війни з СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками.

Особам, які перебували на території блокадного Ленінграда з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Як надається податкова пільга сім’ям з дітьми

Відзначимо, що Податковий кодекс дає сім’ям з дітьми (в тому числі з дітьми-інвалідами) більш широкі можливості по отриманню пільги.

По-перше, вона надається обом батькам.

По-друге, для одного з них граничний розмір зарплати, що дає право на пільгу, збільшується залежно від кількості дітей. При цьому враховуються тільки діти до 18-річного віку. Припустимо, в сім’ї двоє дітей. Для одного з батьків сума обмеження складе не 1710, а вже 3 420 гривень (за 1710 гривень на кожну дитину). А ось другий батько зможе користуватися податковою пільгою тільки на загальних підставах: якщо його зарплата не перевищує 1 710 гривень.

По-третє, батькам, у яких двоє і більше дітей до 18 років, податкова пільга надається на кожну дитину. Наприклад, для матері двох дітей складе не 609 гривень, а 1 218 гривень, трьох дітей – 1 827 гривень і так далі.

Розглянемо на прикладі родини з двома дітьми. Для одного з батьків сума обмеження по зарплаті встановлюється в межах звичайної норми – 1 тисячі 710 гривень. А для другого – відповідно до кількості дітей, за 1 710 гривень на кожного. Тобто 3420 гривень.

Виходить, один з батьків зможе скористатися «дитячої» податковою пільгою, якщо його зарплата буде менше 3 тисяч 420 гривень, а другий – якщо його заробіток не перевищує звичайний межа – 1710 гривень.

Припустимо, батько заробляє 3000 гривень на місяць, а мати – 1500 гривень. У такому випадку використовувати право на підвищення граничного розміру зарплати для застосування пільги залежно від кількості дітей вигідніше батькові. І він зможе розраховувати на підвищену пільгу як батько двох дітей.

Пільга надається на кожну дитину. У нього двоє дітей, отже, сума пільги складе:

609 гривень х 2 дітей = 1218 гривень.

Перш ніж розрахувати податок, із зарплати батька віднімуть єдиний соціальний внесок у розмірі 3,6 відсотка – 108 гривень:

3000 гривень – 108 гривень = 2892 гривні.

А потім вирахують суму соціальних пільг:

2892 гривні – 1218 гривень = 1674 гривні.

Таким чином, в якості податку батько заплатить:

1674 гривні х 15% = 251 гривню 10 копійок.

Без пільг йому довелося б внести 433 гривні 80 копійок.

Оскільки зарплата матері (1500 гривень) нижче звичайного обмеження (1710 гривень), вона теж зможе користуватися пільгою на двох дітей. І сума пільги також складе 1218 гривень. Але при більш високій зарплаті (наприклад, у розмірі 2 тисяч гривень) їй пільга не покладалася б.

Перелік документів, які необхідно подати роботодавцю, зазначений у Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженому Кабінетом міністрів. Так, у вищевказаному прикладі батьки, які мають двох дітей або більше віком до 18 років, крім заяви про застосування пільги, повинні подати копію свідоцтва про народження дітей або документ, що підтверджує встановлення батьківства.

 

 

alt

 

Написал: Елена 2 (21 ноября 2015 21:09)
На податкову соціальну пільгу мають право один з працюючих батьків, який уклалав договір з навчальним закладом, при умові коли утримують студента, який навчається по договору і не працює.

Документи подаються в податкову до 31грудня включно по місцю прописки одного з батьків, на якого укладений договір на навчання.
Подається заява, в якій зазначається рахунок банку та ваш рахунок на який будуть переведені кошти.
Довідка про доходи з місця роботи.
Копія договіру з навчальним закладом. Копія всіх квитанцій про сплату за навчання. Копія свідоцтва про народження студента.
Копія паспорта та інд. коду одного з батьків, на якого укладений договір на навчання.
Заповнюється декларація про доходи одного з батьків, на якого укладений договір на навчання.
Зарегистрирован: 7 декабря 2009 ICQ: --
Написал: kobra (10 декабря 2015 12:15)
УВАГА!

Якщо договір з навчальним закладом укладено одним з батьків, а в документах про сплату зазначено дані іншого, то права на податкову знижку батьки не мають.

Два нюанси використання податкової знижки: консультують спеціалісти
http://zt.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/227686.html
Зарегистрирован: 12 сентября 2007 ICQ: --
Написал: Елена 2 (15 декабря 2015 22:15)
А ви отримали податкову знижку на навчання?

http://www.agroperspectiva.com/ru/press_release/11346
Зарегистрирован: 7 декабря 2009 ICQ: --


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Скачать 2024 новинки музыки в
mp3 бесплатно

Добавил AnanaGal
Март 28, 2024

Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

Скачать музыку в mp3
Добавил MillerM
Март 28, 2024