|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Бердичівському бюджету не вистачає десятків мільйонів гривень

Категория: Экономика
alt

На останньому засіданні сесії міської ради, яке відбулося минулого тижня, депутати прийняли головний фінансовий документ – бюджет Бердичева, на основі якого місто буде жити і розвиватися упродовж 2016-го року.
Прогнозні показники бюджету – мало оптимістичні. Загалом близько 80% міських бюджетних коштів буде спрямовано на заробітну плату працівникам бюджетної сфери, ще 10% витрат – це розрахунки за енергоносії. І лише 10%, які залишилися, можна буде спрямувати на забезпечення поточного життя Бердичева, і за майже фантастичних обставин – ще й щось залишити на його розвиток.
Оптимізму у цій ситуації додає хіба що той факт, що всі міські бюджети за останні минулі роки були складними. Хоча минулорічний – приймався в умовах нового бюджетного і податкового законодавства, упродовж 2015 року у цій площині знову відбулися суттєві зміни. Тож можна сказати, що новий 2016-й бюджет знову приймався у нових законодавчих реаліях. І краще чи гірше від того буде – ще не зрозуміло.
Державний принцип такий: більше податків залишати у бюджетах місцевих громад. Але водночас міська казна тягне на собі і більше витрат.
За словами начальника фінансового управління Алли Пацати, дохідна частина бюджету міста на 2015 рік обрахована в сумі майже півмільярда гривень, це з урахуванням міжбюджетних трансфертів, тобто державних грошей. Суми, якими місто може наповнити власну казну значно скромніші – йдеться про 120 млн. грн. доходів. Основним платежем надходжень загального фонду є податок з доходів фізичних осіб (так зване ПДФО), питома вага якого становить 60% . Ці кошти місто отримує від офіційно працевлаштованих громадян. Отже, за основу беруться витрати на оплату праці (зважаючи на ріст мінімальної зарплати у січні, травні і грудні 2016 року. Варто сказати, що раніше, до початку податкової реформи, у міському бюджеті лишалося 75% ПДФО, а зараз – лише 60%. І це доволі суттєві втрати. Адже, наприклад, на 2016-й рік податок з доходів фізичних осіб розрахований у сумі 72 млн.грн.
Друге за обсягами джерело наповнення міського бюджету – це акцизний збір, далі – плата за землю та єдиний податок.
Розраховують наповнити міський бюджет і за рахунок податку на нерухомість. Так, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, як і раніше сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Верховною Радою у грудні минулого року було внесено зміни до Податкового кодексу в частині цього податку. Таким чином у 2016 році він застосовуватиметься на загальну площу житлової нерухомості, що перевищує 60 кв.м для квартир і будинків більше 120 кв.м
Вже другий рік поспіль власники автомобілів преміум-класу зобов’язані сплачувати так званий транспортний податок. Але планувати ці надходження наразі міська влада наразі не може через відсутність обліку таких авітвок, відзначила Алла Пацата.
Як завжди, майже на всі галузі бракує грошей. 16 мільйонів не вистачає на медицину, 6 мільйонів – на освіту. Це при тому, що лікарні та школи мають фінансуватися за рахунок державного бюджету. Доведені цифри державних субвенцій навіть менші за минулорічні і це при тому, що все дорожчає. До того ж на деякі статті видатків державних грошей взагалі годі чекати.
Держава і до того, компенсувала перевізникам лише частину їхніх витрат на пільгові перевезення, а тепер – взагалі відмовляється від своїх зобов’язань. Тобто вже у цьому році возити чи не возити і кого саме за пільговою ціною – мають вирішувати на місцевому рівні. Держава, яка законодавчо гарантувала ці пільги, у цьому році грошей на них вирішила не давати. Зважаючи на це, у міську Програму захисту окремих категорій громадян депутати внесли зміни, щоб у разі потреби такі видатки можна було проводити з міського бюджету. Йдеться про додатковий 7,5 млн.грн. Де їх взяти в бюджеті міста наразі не знають. Дане питання нещодавно піднімалося на загальних зборах Асоціації міст України, членом якої є і Бердичів. Тепер чекають реакції керівництва держави, повідомив мер Василь Мазур.
Відправити міський бюджет у нокаут може інша законодавча зміна. У цьому році держава фактично зобов’язує утримувати міським коштом ще й 3 ПТУ, які є у Бердичеві. Ціна питання – 21 млн. грн.
Водночас не передбачено механізму виконання такого рішення, не кажучи вже про те, де взяти гроші. У міському бюджеті поки що передбачили гроші на те, щоб забезпечити роботу ПТУ у першому кварталі. Сподіваючись на те, що державні мужі таки схаменуться. За словами Василя Мазура, відповідне звернення підтримали і на засіданні АМУ.
Та й загалом освітня субвенція не покриває необхідних втрат галузі, констатує Алла Пацата. У міському бюджеті вже передбачили дотацію на забезпечення харчування учнів 1-4 класів. Та, частково, на покриття, недостачі коштів на зарплату. Набагато гірша цього року ситуація в медицині. На утримання галузі не вистачає аж 16 млн.грн. Грошей, в розрахунку на рік, не вистачає на 2,5 місяці. Їх можна «викроїти» за рахунок скорочення 260 медичних працівників. Але до цього, сподіваємося, справа не дійде. Аби врятувати медицину у минулому році галузь дофінансували з міського бюджету на 6,5 млн.грн. У 2016 теж без цього теж не обійдеться.
Та навіть за найбільшого бажання витягнути на своїх плеча найбільших споживачів бюджетних коштів – освіту та медицину – місту не вдасться. Бердичів розраховує, що взяті на себе зобов’язання таки виконає держава. Враховуючи доведені бюджетні реалії, завдання на прийдешній рік чітке і зрозуміле: економити, спільними зусиллями працювати над наповненням міської казни та зберегти ті підприємства і колективи, які працюють для громади міста. Резюмує обговорення бюджету мер Василь Мазур.

 

Матеріал сайту http://berdichivnews.com.ua


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Хочу купить форсунки Hunter MP
Rotator

Добавил Sergey1826
Апрель 23, 2024

Страхування
Добавил ostin92
Апрель 23, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 23, 2024

Террасная доска
Добавил ostin92
Апрель 22, 2024

Дайте пораду алкоголізм
Добавил sasha1988
Апрель 22, 2024