|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Після стажування у Бердичеві курсант вирішив будувати військову кар’єру саме тут

Категория: Общество
20140829113020 (1)

Днями добігла кінця практика курсантів, які прибули до військової частини – польова пошта В3231 із Військового інституту Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка, аби набратися досвіду та зрозуміти зсередини, що таке насправді військова служба в особливий період.
Ми поспілкувалися із одним із них – Мартичем Віталієм Олександровичем, який у період проходження практики загорівся бажанням розпочати офіцерську кар’єру саме із бердичівської військової частини. Зараз хлопець закінчує 5 курс військового гуманітарно-лінгвістичного факультету за спеціальністю «Військова психологія».
– Віталію, як з’явилося бажання пов’язати своє життя із військовою службою?
– Випадково. Зустрівся зі знайомим, який навчався і зараз працює у нашому інституті. А у мене давно було бажання стати психологом. Товариш же розказав, що в університеті є можливість стати навіть військовим психологом. Стало цікаво. Чому ні?
– Чи мають відношення до військової служби батьки? Як вони відреагували на твоє рішення?
– Відношення до військової служби вони не мають абсолютно ніякого. Батьки цивільні. Тато колись проходив строкову службу, але не більше. Спочатку з острахом поставились до мого вибору, а потім реакція стала нормальною. Зараз вони більше бояться за мене, аніж тоді, коли я тільки вирішив вступати до військового інституту.
– Між військовими ВУЗами обирав? Чи вибір, за порадою друга, одразу зупинив лише на університет імені Т. Г. Шевченка?
– Подавав документи не лише у Шевченка. Свої можливості я використав по максимуму. Тоді можна було подавати документи аж у 5 ВУЗів. Але інші «виші» були так, скоріше «для галочки». Мета була вступити лише у Шевченка. Навіть якщо б одразу не вступив, намагався б на наступний рік.
– Які іспити складав при вступі? Що виявилося найважчим?
– Важкого нічого майже не було. Ми прийшли зі своїм, завчасно складеним ЗНО. Залишилося пройти тільки профвідбір, що складався зі здачі фізичної підготовки, проходження медичної комісії та написання психологічних тестів. Ну і врешті я успішно усі ці «випробування» пройшов.
– Чи задоволений освітою, яку зараз отримуєш?
– Задоволений цілком і повністю. Диплом ми отримуємо одного зразка. Але можливість працювати у нас є як у Збройних Силах України, так і за їх межами. Отже, «на виході» освіта дозволяє обирати: бути військовим чи повернутися назад до цивільного життя.
– Чи працевлаштовують курсантів після закінчення інституту?
– Після закінчення інституту йде повне працевлаштування. Курсантів набирають за державним замовленням, а тому Міністерство оборони зобов’язане забезпечити кожному, хто випускається, місце проходження подальшої служби.
– Яким чином відбувається розподіл?
– Приходять замовлення з різних військових частин. А в інституті уже складається комплексний рейтинг, згідно з яким потім і розподіляють курсантів на місця постійної служби.
– Куди відправляють гірших, куди кращих?
– Грубо кажучи, вибору не має тільки останній в рейтингу. Кращі, відповідно, обирають ті місця, які їм більше до вподоби.
– Чи зважають на місце походження курсантів при розподілі?
– Та в принципі ні. Якщо місце, звідки приїхав, ще залишилося вільним, то їдеш проходити службу додому або хоча б ближче до цього. Якщо ж ні, то обираєш з того, що залишилося. Інший шлях – береш відношення із частини, в якій хочеш і плануєш проходити військову службу надалі, і вважай, що після випуску служитимеш саме в ній.
– Віталію, як потрапив на стажування до бердичівської військової частини?
– Знову ж таки за розподілом. Ну і плюс рейтинг. Мої оцінки дозволили мені обирати.
– З яких частин обирав?
– Та я і не пам’ятаю. Але поїхав до Бердичева, бо чув багато позитивних відгуків про військову частину В3231. Розказували, що це одна із найкращих частин в Україні. Ну і не останню роль відіграло те, що Житомирщина – близька за духом мені територія.
– Чула, що ти вирішив після закінчення інституту розпочати кар’єру офіцера саме з нашої військової частини? Підписуєш контракт? Як прийшло таке бажання?
– Так, вирішив підписувати контракт саме тут. Уже взяв відношення. Після проходження стажування в частині оцінив обстановку. Сподобалось місто. Сподобалась частина. Сподобались офіцери в ній і стосунки між військовослужбовцями.
– Це рішення свідоме? Не було думок не поспішати і піти у цивільне життя? Які плюси у ЗСУ сьогодні ти бачиш особисто для себе?
– Свідоме. Не було. По-перше, армія – це гарантоване працевлаштування. Крім того, працевлаштування, у моєму випадку, за спеціальністю. Є можливість отримати хороший практичний досвід, який згодом мені може згодитися не лише у військовому житті, а й у цивільному. А по-друге, військові зараз потрібні, як ніколи. Сьогодні загальний престиж Збройних Сил підвищується. Армію почали бачити і чути, зважати на її потреби.
– На який термін підписуватимеш контракт?
– До кінця особливого періоду. Сьогодні іншого вибору курсанти поки не мають.
– Чого побажаєш цивільним громадянам, які ще думають, чи підписувати контракт і чи йти служити до лав Збройних Сил України?
– Осмислити усі плюси й мінуси та прийняти зважене рішення, вдумливо, адекватно, не кваплячись. Бажано навіть переспати із цією думкою. І якщо бажання не пропаде, то варто йти. Обов’язок кожного – берегти свою Батьківщину. Обов’язок військовослужбовця – стояти на захисті її народу та кордонів.
– Дякую, Віталію, за приємну розмову. Успішного тобі закінчення навчання. І до зустрічі! Бердичів із нетерпінням чекатиме на такого цілеспрямованого та амбіційного офіцера.

Матеріал сайту: berdichivnews.com.ua



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Обложка
Добавил CheBuratinio
Апрель 18, 2024

Магазин мебели
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ремонт Айфонів
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Форекс
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ищу ноутбук
Добавил Nikityk
Апрель 18, 2024