|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Юних бердичівлян навчали писанкарству

Категория: Культура
Юних бердичівлян навчали писанкарству

Вже зовсім скоро християни східного обряду святкуватимуть одне з найбільших церковних свят – Великдень, день коли вся родина збирається за одним столом, аби прославляти воскресіння Христа. З цим святом пов’язано багато традицій. Але головним і незмінним атрибутом Великодня являється пасхальне яйце, яке споконвіків у різних своїх модифікаціях символічно прикрашає столи та домівки українців. Найпоширенішим мистецтвом в Україні є писанкарство. Саме тому розпис писанок є обов’язковим звичаєм у цей особливий день.

21 квітня у приміщенні бібліотеки філії №5 Бердичева пройшов майстер-клас з розпису писанок для юних жителів міста. У світлій, просторій, наповненій різноманітними стендами з літературою кімнаті зібралися діти, аби ознайомитися з цим неповторним витвором мистецтва та навчитися власноруч виготовляти великодній символ, з яким пов’язано багато легенд, повір’їв, обрядів та звичаїв. З цікавістю та захватом наймолодші бердичівляни слухали історію виникнення, поширення та види писанок у різних країнах світу, яку розповідала завідуюча бібліотеки Даніліна О.В. Присутні мали змогу дізнатися про те, які варіанти розпису пасхальних яєць та їх назви поширені у Болгарії, Італії, Румунії, Франції, Голландії, Австрії та, найголовніше, в Україні. Адже саме у нашій країні, в місті Коломиї Івано-Франківської області, розташований єдиний у світі музей писанки, побудований у формі великого великоднього яйця, де знаходиться колекція з близько десяти тисяч творів цього виду пасхального живопису.

 

Відчути себе у ролі митця та писанкаря дітям допомагала майстриня писанкарства Сальнікова Олена Євгенівна, яка в Центрі позашкільної освіти ім. О. Разумкова веде творчий гурток з розпису писанок. Пані Олена зазначила, що багато бердичівлян цікавляться цим видом мистецтва, постійно відвідують гурток, беруть участь у конкурсах та виставках, отримуючи нагороди за свої роботи. А випускники продовжуються й надалі займатися цією цікавою справою, навчаючи інших.

 

Перед початком виготовлення своїх власних шедеврів, юні писанкарі отримали благословення від майстрині та прослухали розповідь про те, що розпис писанок – це сакральне, детально продумане дійство. Писанки можуть бути різних кольорів, кожен з яких має своє значення і мету створення. Білий колір уособлює чистоту, жовтий – колір сонечка, блакитний – символ повітря та води. Крім того, кожен візерунок також несе в собі певне магічне значення. За словами Олени Сальникової, якщо на писанці розміщений знак безкінечного руху, то це значить, що людина бажає собі або тому, кому подарує писанку, довгого життя, а рибка – побажання здоров’я. Тому перш, ніж приступати до розпису, потрібно ретельно обдумати, які кольори і орнаменти обирати.

 

Для присутніх дітлахів цей процес виявився напрочуд цікавим та захоплюючим, адже кожен з них вперше пробував себе у розписі писанок. Перші штрихи учасники майстер-класу робили простим олівцем, аби поділити поверхню яйця на симетричні частини, потім писачками наносили розплавлений над свічечкою віск, а далі занурювали у баночки з фарбами. Після цього знову воском закривали зафарбований елемент писанки, аби після наступного фарбування його зішкребти та отримати на візерункові попередній колір.

 

Дехто переймався через те, що не все виходило одразу і гарно, але, як зазначила майстриня, це лише перші спроби юних бердичівлян у цьому видові мистецтва. Та й часу для того, аби писанка вийшла дійсно гарною та довершеною, потрібно багато, щонайменше 3 години. Тому пані Олена з радістю запросила усіх, кому цікаво і хто забажає й надалі займатися розписом, завітати до неї на гурток, де є можливість навчитися та освоїти писанкарство.

 

Незважаючи на те, що даний захід у бібліотеці проходив уперше, бо зазвичай працівники філії разом з дітками проводять інші види діяльності (читання книг, розгадування кросвордів, творчі конкурси, ігри та багато іншого, не менш цікавого), кожен, хто прийшов на майстер-клас, отримав позитивні враження та новий досвід, повеселився та приніс додому і подарував батькам свою власноруч зроблену писанку, в яку вклав частинку себе та своєї душі.

 

Матеріал сайту: http://www.rio-berdychiv.info/



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Почему вам нужен идеальный
кран на кухню?

Добавил IgorForm
Май 2, 2024

Нужен хороший репетитор в
Украине!

Добавил Щppecof
Май 2, 2024

медицинская одежда
Добавил alisaalisa
Май 1, 2024

Раздвижные ворота
Добавил гитарист
Май 1, 2024

Мужские куртки
Добавил seder
Май 1, 2024