|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Июнь 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Обласна топонімічна комісія переназвала 19 вулиць Бердичева

Категория: Город

Виконуючи закон про декомунізацію, Бердичівська комісія з питань перейменування вулиць, яку очолює керуюча справами міськвиконкому Надія Мохно, однією із перших ще влітку звернулась до Українського інституту національної пам’яті з метою отримати детальні роз’яснення стосовно перейменувань вулиць і провулків міста. Більш як півроку члени комісії, до якої увійшли й краєзнавці, й депутати міської ради проводили активну роботу із населенням, залучаючи до обговорень мешканців тих вулиць, які, відповідно до закону, мають змінити назви. Результат цих напрацювань із 7 квітня було оприлюднено на сайті міської ради і надіслано на адресу обласної топонімічної комісії, яка мала б до 21 травня прийняти розпорядження і поставити у цьому крапку. Але… 16 травня депутат міської ради Олексій Побережний, котрий із 22 квітня став членом міської комісії з перейменувань вулиць, зробивши власні поправки до близько 30 вулиць Бердичева, навіть не порадившись ні з ким у комісії, діставив їх до області особисто.
Обласна топонімічна комісія переназвала 19 вулиць Бердичева Обласна топонімічна комісія переназвала 19 вулиць Бердичева
Обласна топонімічна комісія переназвала 19 вулиць Бердичева Обласна топонімічна комісія переназвала 19 вулиць Бердичева
Обласна топонімічна комісія переназвала 19 вулиць Бердичева

Вслід за листом на ім’я заступника голови облдержадміністрації Ярослава Лагути, у п’ятницю міська комісія у своїй більшості з’явилася перед стінами облдержадміністрації, аби особисто просити переглянути рішення обласної топонімічної комісії, не ігнорувати думкою громадськості і врахувати пропозиції бердичівлян. На питання: «Чому проведена комісією робота перекреслена одноосібно?» бердичівляни, кілька годин перебуваючи у кабінеті секретаря обласної комісії, конкретної відповіді так і не отримали. Зрештою, до них, стомлених, схвильованих і обурених, навіть викликали поліцію.

У визначені строки губернатор Житомирської області Сергій Машковський підписав розпорядження, згідно із яким у більш як 224 населених пунктах області перейменовано 697 вулиць і провулків. Також у області підлягають демонтажу понад 70 пам’ятників і пам’ятних знаків. Проте 20 вулиць і провулків області у розпорядження все ж не включили і 19 із них – у Бердичеві. Тому заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута негайно скликав обласну комісію, на яку запросили цього разу й бердичівлян.

Але й бердичівлян так само легко не зламати: за нами, кажуть,громада!

Щоразу градус суперечки зростав. Хтось називав членів комісії «сепаратистами», хтось Побережного – «самозванцем», обурювало й те, як людина, котра зросла у Бердичеві, може назвати місто «комуняцькою трупарнею»? Бердичівляни ж не проти перейменовувати вулиці, одними із перших, ще до закону про декомунізацію, перейменували Леніна та ін., але чому ж тоді лишились вулиці Карла Маркса, Ватутіна, Маяковського та інші? І на це питання членів обласної комісії дала відповідь, посилаючись на документ із інституту національної пам’яті, голова міської комісії Надія Мохно.

Вислухавши думки, далі обласна топонімічна комісія працювала у закритому режимі, а коли повернулись, голова комісії, перед тим, як зачитати остаточні рішення по 19-ти спірних вулицях наголосив, що бердичівляни можуть оскаржити їх у суді або ж перейменувати на місцевому рівні.

За рішенням обласної топонімічної комісії, вулиця Карла Маркса має стати Різдвяною, Сакко і Ванцетті – Шухевича, Лілії Карастоянової – Гетьмана Мазепи, Чкалова – Степана Бандери…«Питання про те, перейменовувати чи ні, не стоїть взагалі», - сказав заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, посилаючись теж на документ інституту національної пам’яті. Тож, видно, у області є інший документ цього ж самого інституту стосовно одних і тих самих вулиць.

Аби підтримати Бердичівську комісію, не міг не приїхати міський голова. Після тривалих переговорів із головою обласної топонімічної комісії Василь Мазур запевнив, що коли потрібно буде – міська комісія проведе обговорення із громадою знову, але всупереч думки людей ніхто не піде!

За те, щоб все відбулось без соціальної напруги, і голова комісії Надія Мохно.

Автор: Олена Лук’янюк

Камера: Андрій Аступ

ТРК ВІК

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Где менять айпи?
Добавил Priluchnii
Июнь 13, 2024

Мережа якісного ремонту
техніки

Добавил defne
Июнь 12, 2024

магазин электроники
Добавил defne
Июнь 12, 2024

стройматериалы
Добавил Алинка
Июнь 11, 2024

Підбір персоналу
Добавил Edemi
Июнь 9, 2024