|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Дохла риба та смердюча вода: так почалася весна в Бердичівському районі (ВІДЕО)

Категория: Происшествия

alt

У селі Швайківці Бердичівського району біля будинку місцевого жителя вже несила встояти від смороду, який іде з річки. Сюди скидає начебто очищені води комплекс екологічних споруд Бердичева. Саме звідси, кажуть люди, набуло обертів екологічне лихо.

Уже тиждень, як жителі Бердичівського району б'ють на сполох: від водоймищ у селах іде неабиякий сморід, у них масово гине риба. Селяни кажуть: як тільки зійшов лід, одразу й не стало чим дихати. Питну воду люди змушені або привозити, або купувати.

"Дихати не можна людям. У криницях теж пішли ці нечистоти, і пити воду не можна. Риба гине, худоба її теж пити не може", – говорить Микола Васильович.

Сьогодні селяни вкотре говорять про свою біду під час повторної перевірки виконання приписів обласної екології. Раніше її фахівці взяли тут проби води й навіть назвали причину екологічної катастрофи.

"Є офіційний висновок по позапланових перевірках екологічної інспекції області, у яких чітко написано: Райківська колонія поїть СНІДом-сифілісом Житомир, а місто Бердичів ініціює екологічну катастрофу в регіоні. Тут все: і каналізація міста, і скиди зі шкірзаводу "Велес", і скиди тюрми, яка не має очисних споруд", – каже Олег Козловський, громадський активіст.

З початком весни в селах Бердичівського району жодні перевірки ситуації не змінили. Навпаки, вона стала ще гіршою. Селяни кажуть: якщо влада нічого не вдіє, улітку на них чекає справжнє лихо. Люди звинувачують у проблемі місто Бердичів, звідки начебто очищені стоки до них і прийшли. А ще – Райківську виправну колонію.

"Там же сифіліс, то ж вензона. І ці стоки людям по городах біжать і впадають у річку. А який сморід за селом, прямо там усе таке страшне, очисних немає, і воно напряму йде на людські городи", – каже Валентин Сапонюк, мешканець села Швайківки.

"Люди налаштовані, щоб навіть перекрити дорогу чи взяти міксер бетону, скинутись і там, де можливо, перекрити ту трубу, щоб ця вода пішла назад на Бердичів", – каже Надія Вельмик, мешканка Швайківки.

Схожа ситуація і в селі Слободище. Тут, окрім смороду, на ставку масово загинула риба. Площа водойми – 106 гектарів. Цей став зарибнювали люди, самі його й доглядали. Нині тут обабіч берега вже декілька днів лежить мертва риба. Проблема почалася ще у 2015 році. Тоді час від часу з водойми тхнуло нечистотами. Проте навесні того року риба ще була жива. Цьогоріч, кажуть селяни, смерділо постійно. І як результат – уся риба загинула.

Крім того, у дворах перевелася питна вода в колодязях, а біля дамби ставу з'явилася незрозуміла біла піна. Сільський голова переконаний: місту треба вкладати гроші в очисні споруди, аби вони працювали належним чином. Інакше – у районі бути ще більшій екологічній біді.

"Наше село за 25 кілометрів від міста. І тут нас це нещастя дістало. Що від нас залежить? Ми ж не скидаємо ті нечистоти, то продукт міського господарства, сільські люди тут нічого не можуть зробити", – каже РоманКваша, сільський голова Слободища.

Поки ж чоловік об’їздив різні інстанції. З чотирма ближніми селами звертався в поліцію, але складу злочину там поки не побачили.

"Правоохоронці ж дали відповідь, що не можуть відкрити кримінальне провадження, бо не нараховано збитків. У них зараз і полягає питання", – каже Олег Козловський.

"Вважаю, що я по всіх кабінетах був, із собою депутатів усюди беру, щоб вони бачили, куди їдемо, чого добиваємось. Лишається одне: підняти людей і йти на Житомир, чи на Київ, чи куди?" – каже голова сільради Слободища.

Фахівці відібрали проби води з водоймищ для бактеріологічного і хімічного дослідження в лабораторному центрі Бердичева. Вони мають визначити, від чого загинула риба у Слободищі та що тече в річку у Швайківці. Результати обіцяють оголосити згодом.

"Якщо там була якась хімія, забруднювачі, то воно буде розноситися по території, люди, худоба можуть хворіти. А якщо це сталося від кисню, то розпад організму теж впливає і забруднює метаболітами середовище", – каже Віктор Біленький, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби у Бердичівському районі.

Саму ж мертву рибу на дослідження не беруть. Кажуть, такі аналізи платні й роблять їх у столиці. Та й не відомо, коли риба загинула точно, для досліджень використовують лише живу.

Поки екологи та влада обіцяють селянам розібратися у проблемі, люди побоюються лишитися сам на сам з бідою. Кажуть, мають такий досвід.

"Ми збиралися, люди, голова сільради, приїздили з Бердичева, з адміністрації, але розвернулися і поїхали, нічого не вирішивши. Приїхали, подивилися, воду набрали і втекли. Усе, немає нікого", – кажуть Микола Васильович та Василь Миколайович, мешканці села Швайківки.

"Ми були у всіх кабінетах, але є байдужість влади. От у чому проблема", – говорить сільський голова села Слободища.

Хто винен в екологічній катастрофі району? Ми спробуємо дізнатися це. Подробиці – незабаром у нашому матеріалі.

Матеріал сайту: http://zhitomir.today/

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024

Не знаю где записаться на
курсы немецкого языка

Добавил Sergey1826
Апрель 24, 2024

iPhone 15
Добавил Abida
Апрель 24, 2024