|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Нова професія – приватний виконавець

Категория: Власть
alt

Реформа державної виконавчої служби, запроваджена Міністерством юстиції, є невід’ємною частиною судової реформи та покликана радикально змінити систему примусового виконання судових рішень і рішень інших органів. З ухваленням у червні 2016 року законів України “Про виконавче провадження” та “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів” ця система зазнала значних змін.

Головною новацією цих законів та основою концепції реформування, яка закладена ними, є запровадження інституту приватних виконавців. Закони набрали чинності 5 жовтня 2016 року, а з 5 січня нинішнього року введені в дію положення, що стосуються діяльності приватних виконавців. Тепер примусове виконання рішень покладатиметься не тільки на органи державної виконавчої служби (державних виконавців), але й, у передбачених законом випадках, на приватних виконавців. Тобто з 5 січня в Україні почала діяти змішана система виконавчого провадження. З цієї дати запрацювала і автоматизована система виконавчого провадження, тож усі державні виконавці та особи, які стануть приватними виконавцями, будуть працювати у цій автоматизованій системі. Їхню діяльність контролюватиме Мін’юст.

Приватні виконавці працюватимуть нарівні з державними, однак матимуть право виконувати не всі рішення. Серед них – ті, які стосуються рішень, де боржником є держава, державні органи, НБУ, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства, юридичні особи, частка держави у яких більше 25%, де боржником є юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена; рішень адміністративних судів та рішень Європейського суду з прав людини; рішень, які передбачають вчинення дій щодо майна державної чи комунальної власності; рішень про виселення та вселення фізичних осіб; рішень щодо відібрання і передання дитини; рішень, за якими боржниками є діти або фізичні особи, які визнані недієздатними; рішень про конфіскацію майна.

А для того, аби виключити можливість рейдерства недобросовісними виконавцями, ухвалено Закон України “Про Вищу раду правосуддя”, який, у свою чергу вніс зміни до Законів “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів” та “Про виконавче провадження”, що стосуються страхування цивільно-правової відповідальності приватних виконавців та обмежень щодо виконання ними рішень по сумах стягнення на початковому етапі діяльності.

Іншим Законом “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” діяльність приватних виконавців визнається незалежною професійною діяльністю (так само як діяльність приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих тощо). Жодного стосунку до так званої колекторської діяльності приватні виконавці не матимуть, а діятимуть виключно в межах законодавства про виконавче провадження та ніяким чином не звужуватимуть права боржників.

Для забезпечення ефективності виконавчого провадження, своєчасного та повного його виконання створений Єдиний реєстр боржників, у якому в режимі реального часу оприлюднюється інформація про невиконані майнові зобов’язання боржників; збільшено строки пред’явлення виконавчих документів на виконання з 1 до 3 років; запроваджено обов’язкову сплату авансового внеску – 2%; скасовано термін для самостійного виконання рішень, що давало можливість боржнику відчужити майно; встановлено чіткі та максимально короткі строки вчинення виконавчих дій виконавцями тощо.

Наразі за невиконання без поважних причин рішень у 5 разів підвищено штрафи. Так, фізична особа-боржник сплачуватиме 100 неоподатковуваних мінімумів (1700 грн замість 340 грн), посадові особи – 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн замість 680 грн), юридична особа – 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн замість 1020 грн).

Разом з тим Законом запроваджено механізм належної мотивації праці виконавців стосовно виплати винагороди. Тож у разі фактичного виконання виконавчого документа майнового характеру державному виконавцю виплачується винагорода в розмірі 2-х відсотків стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу, плюс 0,5% для керівника органу державної виконавчої служби і його заступників. Затверджено й розмір основної винагороди приватного виконавця – 10% від суми стягнення.

Створення змішаної системи виконання рішень приватними та державними виконавцями й удосконалення процедури виконавчого провадження дасть можливість забезпечити реальне виконання рішень у розумні строки, створить ефективну систему електронної взаємодії з іншими органами та установами і, як наслідок, істотно пришвидшить пошук майна боржників. А ще – запровадить ефективний механізм мотивації праці державних та приватних виконавців, зменшить витрати Державного бюджету на утримання органів державної виконавчої служби та на виконавче провадження і навпаки, збільшить надходження до бюджету за рахунок сплати податків приватними виконавцями, стягнення виконавчого збору, збільшення реалізації майна. Такий крок сприятиме подоланню корупції, виключить можливість адміністративного впливу та створить конкурентне середовище у сфері примусового виконання рішень судів та інших органів.

Навчальні курси для приватних виконавців стартували у лютому ц. р. Орієнтовно перші приватні виконавці зможуть почати працювати уже через півтора-два місяці.

Матеріал сайту: http://www.zb.zt.ua/



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Комплектующие к с/х
производства

Добавил пігул
Апрель 19, 2024

нужен домофон
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил defne
Апрель 19, 2024

Электронки
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024

Страховка онлайн
Добавил CheBuratinio
Апрель 19, 2024