|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Мешканці Бердичівщини проти котлованів у лісі (ВІДЕО)

Категория: Общество

alt

Ці великі ями, заввишки подекуди у зріст людини, не наслідки Другої світової війни. Це результат діяльності людини у сьогоденні. Біля сіл Мирославка та Демчин на Бердичівщині вони починаються з полів і доходять до лісу. Тут раніше випасали корів, а зараз – бояться провалитися у величезні рови, які залишили після себе видобувачі піску. Пісок між селами, говорять місцеві жителі, невідомі видобувати почали декілька років тому. Зараз копачі піску працюють у лісі, де лишають не просто ями, а справжні котловани, які з’являються у лісі все більшими і глибшими у розмірах. Мешканці сіл шоковані такими діями копачів піску. Стали викликати поліцію прямо у ліс.

«Цей лісок – це вся наша відтворювальна мисливська дільниця, на якій було багато зайців, дикої кози, кабан частенько заходив. Зараз самі бачите, що тут наробили ці хулігани. Це я так легенько говорю. Дичину побачити тут рідкість», - розповідає Олег Коновальчук, житель села Демчин.

«Викликали поліцію, приїздили, складали акти, протоколи, фотографували номери, приїздив один раз голова сільради. Але буквально одразу їх відпускали. І потім вони вже змінили план своїх дій, стали приїздити вночі і тактику, стали їхати з різних напрямків», - розповідає Віталій Самотес.

З тих пір, як видобувачам піску почали робити зауваження, село живе у страху. Невідомі стали залякувати людей різними методами.

«Багато людей боїться, бо не раз звучали сильні погрози. Люди звертались до мене з тим, що питали їхні адреси і приїздили до них додому, де погрожували з метою розправи. Поклали на землю, лопату до шиї, кажуть, комусь скажеш – проблеми матимеш, хату спалимо. Люди залякані», - розповідає Віталій Самотес.

А звернувшись до сільського голови, щоб той допоміг боротися із копачами, люди побачили байдужість.

«Він мені сказав, щоб я сіла на велосипед і поїхала записати номери машин, які вивозять пісок. Це вся його реакція була. Я поїхала в ліс, там 5 здорових мужиків грузять машини. Я навіть побоялась туди підійти», - говорить Тетяна Нановська, депутат з села Демчин.

Активісти з сіл регулярно бачать, як вантажні автомобілі заїжджають в ліс по пісок. За годину ним, розповідають люди, вантажать декілька машин. Розвозять пісок, кажуть, на приватний сектор та на виробництво будматеріалів.

«Приїжджає бригада 5-6 чоловік 2-3 машинами, всі з лопатами, люди бояться підійти сказати слово, усі залякані. Звертались у сільську раду, вона бездіє, реакції нуль. Тут я виріс, багато односельців, і зараз сюди гидко ходити і дивитись на це все, що вони поробили. На майбутнє активістів буде більшати, це все треба припинити. Хочу, щоб мої діти, онуки бачили чисту природу, а не ходили сюди провалюватись в катакомби», - розповідає Олег Коновальчук, житель села Демчин.

У сільській раді спеціаліст-землевпорядник повідомила: землі, де видобувають пісок, є землями запасу. Тому належать державі і розпорядником на них є Держгеокадастр. Проблема видобутку піску у лісі біля села їм відома давно, та вдіяти нічого не можуть.

«Три роки назад за колишнього сільського голови тут зловили машину з піском, подали заяву в поліцію, відповіді не було. Нещодавно інспектор був, склали акти, відповіді нема», - каже Наталя Маніло, спеціаліст-землевпорядник Мирославської сільради.

Правозахисники зазначають: дійсно, сільрада не є розпорядником земель у лісі поряд з селом, але має право контролювати їх використання і робити відповідні подання в Держгеокадастр і Держгеологію України. Там мають контролювали використання цих земель.

Кримінальна відповідальності за видобуток піску на землях запасу передбачена статтею 240 Кримінального кодексу України.

«Але у даному випадку нема ознаки кримінального злочину, бо пісок звичайний не відноситься до загальнодержавних копалин. У даному випадку може виникати або адміністративна відповідальність, чи цивільно-правова», - зазначає правозахисник.

Штрафи на порушників чекають незначні. Якщо ж визначити розмір шкоди державі, процедура притягнення до відповідальності буде іншою.

«Відповідний орган виїде на місце, визначить розмір шкоди, завданий державі і тоді чи прокуратура, чи держгеологія має право подати цивільний позов до особи, яка вчинила це порушення і стягнути в користь держави відповідну суму збитку», - каже Євген Ковальський.

У поліції зазначають: проводять перевірку усіх матеріалів, а потому їх відправлять до Державної екологічної служби для прийняття остаточного рішення по справі. Уже встановили коло осіб, причетних до незаконного видобутку піску на території району.

«Вони пояснюють, що пісок видобували для власних потреб без мети збуту. Техніка була доставлена до відділку поліції, але через деякий час передана їм під особисте зберігання. Матеріали будуть направлені до органу виконавчої влади у сфері охорони навколишнього середовища, де земельні інспектори приймуть рішення стосовно осіб, притягнення їх до адміністративної відповідальності за ст..53 ч.4 Кодексу України про адмінпорушення. Санкція – від 30 до 70 неоподоткованих мінімумів доходів громадян», - додала Ольга Харитонова, інспектор сектору моніторингу БВП.

Активісти у селі налаштовані рішуче, аби припинити розкопки у лісі величезних котлованів. Кажуть, попри те, що люди бояться бездіяльності правозахисних структур і сільського голови, відстоюватимуть ліс і свої села у рамках закону. Особливо ця проблема «болить» місцевим учасникам АТО.

«Якщо є бажання покопати, то у воєнкомат – там повістка і на промзону окопуватись. Це роблять ті, хто там не був. Тут державу грабують чи не всі. Будемо діяти, піднімати людей, куди вже терпіти, це продовжується і безкарно», - говорить Юрій Дишкант, учасник бойових дій, мешканець села Мирославка.

Автор: Юлія Сінєльнікова

Матеріал zhitomir.today

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Вкусная еда
Добавил Kolo
Март 29, 2024

Діагностика зору у Чернівцях
Добавил Geliodor
Март 29, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024