|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Школярки з Бердичева презентували путівник історичних та культурних пам’яток єврейства (ФОТО)

Категория: Культура

alt

Єврейська історія та культура посідає вагоме місце в історії Бердичева, адже в минулому його переважна кількість населення складалася саме з представників цієї національності. Багато відомих постатей літератури, науки, медицини, освіти – вихідці з Бердичівщини. За життя вони творили історію нашого міста, розвивали його культуру, брали активну участь у розбудові міста, а нині в Бердичеві збереглися архітектурні пам’ятки, будівлі та будинки, що мають безпосереднє відношення до єврейської общини. За матеріалами РІОБердичів.

А щоб донести цю інформацію до містян та туристів, дві школярки загальноосвітніх шкіл міста за наставництва та під керівництвом директора Музею історії Павла Скавронського створили та упорядкували путівник «Слідами історії та культури бердичівського єврейства».

Презентація їхньої кропіткої роботи і проходила у четвер, 11 січня, в Музеї історії, куди завітали відомі бердичівські краєзнавці, представники міської влади та єврейської общини міста, депутати, вчителі та батьки авторок путівника і всі бажаючі взяти участь у знайомстві з творчим доробком юних дівчат. Наталія Кропивницька та Ангеліна Кулачок стали учасницями проекту «Захистимо пам’ять», який фінансується Урядом Федеративної республіки Німеччина, а в Україні його виконує Український центр вивчення історії Голокосту спільно з Міністерством освіти і науки України та ще кількома громадськими організаціями. Музей подав заявку на участь у програмі. Таких заявок було до 20 і лише 7 із них було задоволено та виділено певну суму коштів. Дівчата, бо за умовою це мають бути школярі, разом із Павлом Скавронським виконували проект «Захистимо пам’ять», обравши створення путівника «Слідами історії та культури бердичівського єврейства».

Ангеліна Кулачок (ЗОШ №11) та Наталія Кропивницька (ЗОШ №5) – учениці, котрі беруть участь, починаючи з 1-го класу, в усіх олімпіадах, конкурсах, роботах, дуже активні і цілеспрямовані. Вони отримували завдання, кожного тижня по одному об’єкту, і працювали над заповненням путівника цікавою інформацією.

Уперше книгу бердичівлянки представляли в Києві в приміщенні єврейської бібліотеки, а друга така презентація відбулася вже у рідному місті. Розповідаючи про те, що було вміщено в результат їхньої роботи, дівчата зробили екскурс в історію єврейської культури та архітектури та в трагічні події минулого століття. Хоральна синагога, єврейське кладовище, масове винищення та розстріли євреїв, гетта на території Бердичева, окремі постаті та їхня діяльність на теренах нашого міста і поза ним, будинок відомого письменника Фрідріха Горенштейна, створений Давидом Шеренцисом Бердичівський театр, будинок Василя Гроссмана, вулиці Шолома Алейхема, Цадика та Поліни Гельман – це ще не всі факти, біографії та пам’ятні місця і витвори архітектури, про які розповідається у путівникові. Крім того, у книзі навіть не все описано, на один об’єкт виділяли лише сторінку, обирали лише головне.

До речі, це вже другий тематичний путівник, котрий напряму стосується Бердичева. Перший такий ще в 1981 році створив випускник Київського педінституту ім. М. Драгоманова Сергій Кот. Тоді, як і тепер, книга була надрукована також у невеликому тиражі через брак коштів. Після презентації спільну роботу Наталії Кропивницької, Ангеліни Кулачок та Павла Скавронського у вигляді примірників отримали безкоштовно навчальні заклади міста та бібліотеки. Але видавець за свої кошти друкує ще примірники і буде їх розповсюджувати, тому бажаючі зможуть придбати путівник у магазині «Транзит-С».

А для туристів, які приїжджатимуть до Бердичева, цей путівник стане корисним ще й тому, що в ньому містяться рекомендовані маршрути екскурсій, заклади харчування, телефони двох музеїв міста, щоб домовитись про екскурсію. Не менш корисною стане інформація про те, як дістатися до Бердичева з Києва, в яких готелях можна зупинитися та багато іншого.

На цьому юні авторки не зупиняються. У майбутньому вони мають багато планів: розповісти про кожен об’єкт єврейства в наукових статтях, бо детально в путівнику це було неможливо зробити, видати цю книгу на ідиші та створити, можливо, ще щось нове. А натхнення, бажання, прагнення і цілеспрямованості у бердичівлянок вистачає, про що з теплом щиро відгукуються їхні вчителі.
alt alt
alt alt
alt

Матеріал zhitomir.today



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Раменское укладка брусчатки
Добавил VeroNika06
Март 19, 2024

Магазин мебели
Добавил VeroNika06
Март 19, 2024

Шкідливі інгредієнти у
косметиці

Добавил Qorkaaaa
Март 19, 2024

Татаров Олег
Добавил nina robin
Март 18, 2024

Какое у вас хобби?
Добавил Yulia21
Март 18, 2024