|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Майбутні ювеліри з Бердичева показали свою лабораторію, де поділились секретами роботи (ВІДЕО)

Категория: Общество

alt

Це – не майбутні лікарі чи медсестри. У їхніх руках не заборонені речовини. Вони працюють під наглядом викладача, пізнаючи філігранну справу, – ювелірне литво.

Працівники цієї сфери 31 січня святкують професійне свято – День ювеліра. Як у Бердичеві вчать навикам ювелірної справи нам показали у лабораторії художньо-ювелірного литва Бердичівського коледжу промисловості, економіки та права.

Тут вчаться робити копії різних виробів. Серед них і ювелірні. Для цього використовують силіконову гуму, яка витримує 350 градусів. А ще – рідкий силікон з каталізатором, який дає змогу зробити копію бажаного виробу без нагріву.

«Цікаво самому зробити виріб, це треба як мінімум шматок воску, скальпель і час вирізати свою унікальну річ вечорами. Так роблять усі ювеліри. Звичайно, що студентам поки що дається скопіювати якийсь готовий виріб», розповідає голова циклової комісії «Металургія», керівник гуртка-лабораторії Роман Єрмоленко.

Коли відтиск на силіконовій формі готовий, далі справа за ювелірним воском. Це спеціальна суміш із бджолиного воску, парафіну та різних пластифікаторів і барвників, яку нагрівають до 70 градусів, а потім заповнюють нею вищезгадану форму. Готова воскова фігурка легко виймається з неї. Якщо вона має дефекти, їх прибирають паяльником. Студенти охоче беруться до усіх процесів, щоб у майбутньому стати вправними ювелірами.

«Професія ювеліра мені слугуватиме по життю. У мене є хист до малювання, до такої роботи, яка потребує часу, кропіткої роботи. Тут нам розказують, показують, і ми самі це робимо. Мені здається, це набагато краще. На другому курсі, коли вже почнеться вступ до спеціальності, ми будемо більш підготовлені, ніж ті, хто не ходить на гурток», –розповідає студентка Юлія.

«Краще, ніж сидіти вдома за комп'ютером, за телефоном, прийти сюди і чомусь новому навчитися чи навіть розказати своїм друзям, що я тут робила, так само батькам. Мені цей процес подобається, можна зробити для себе якийсь рулончик, кільце і потім ти будеш згадувати, що це робила ти своїми руками», – говорить студентка Катя.

Щоб продовжити процес наближення до готового ювелірного виробу, воскову фігурку заливають у гіпс.

«Це шматок сталевої труби, залитої спеціальною сумішшю, що на основі гіпсу. Тут знаходиться воскова модель, яку зробили студенти. Після вистоювання близько доби така форма робиться наче камінець. Далі її ставлять у спеціальну піч, у якій температура близько 730 градусів», говорить пан Роман.

Метал у форму заливають гарячим. Коли застигає, виріб вибивають із труби. Якщо він вийшов вдалим, його обробляють. А якщо ні – відправляють на переплавлення.

«Після печі ми вийняли форми. Тепер їх можна обчистити бормашиною і вони більш приймуть свій образ, будуть блищати, не будуть в гіпсі і так далі», говорить студентка Катя.

Окрім латуні, студенти використовують олов'яну бронзу та алюміністу бронзу, яка більш відома як насичене, сильно золотавого кольору циганське золото.

«Художньо-ювелірне литво – всім одразу на думку приходить золото. Але із золотом ми не працюємо. Можна використовувати мідь з невеликими домішками срібла. Цей сплав дуже гарно виглядає і добре виливається. Це так званий срібний припой. В основному ми із студентами працюємо з латунню, яка добре заповнює всі порожнини і всі написи, різні деталі, орнаменти на виробах стають дуже чіткими і добре проглядаються», – каже керівник гуртка.

Пан Роман каже: властивості рідкої міді дуже схожі з властивостями срібла і золота. Якщо студенти навчаться із нею працювати, у них вийдуть гарні золоті і срібні вироби у майбутньому.

«Для литва золота потрібна ліцензія. Проби золота – це речі, з якими жартувати не потрібно. Я думаю, що з приводу золота діти зможуть спробувати себе на практиці на ювелірних заводах або у ювелірів у місті чи в сусідніх містах. Хочемо організувати для здібних студентів таку практику», каже Роман Єрмоленко.

Разом із литвом на гуртку люблять робити свічки. Це до вподоби навіть хлопцям. Натерши на тертку віск, студент набирає і трамбує воскову стружку в корпус від шприца. Циліндр, який вийшов, і є основою майбутньої свічки.

«Проправляється маленький канальчик паяльником, куди вставляється фітільок, затим, щоб була свічка, все підігрівається», розповідає студент Євген.

На наступний рік у лабораторії художньо-ювелірного литва планують поставити спеціальне вакуумне обладнання, яке буде краще подавати великі порції металу і забирати гази. Нині тут використовують піч, яка здатна розправляти до одного кілограма кольорових металів. Її температура сягає до 1 150 градусів.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков
Автор: Юлія Сінєльнікова

Матеріал zhitomir.today

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

Скачать музыку в mp3
Добавил MillerM
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024