|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

На Бердичівщині свинина під забороною: чи для всіх? (ВІДЕО)

Категория: Другое

alt

Із 18 квітня на Бердичівщині діє 40-денний карантин: свинину домашнього забою не можна реалізовувати через спалах африканської чуми у Бердичеві.

Столичні фахівці підтвердили вірус на території режимного підприємства Бердичівської виправної колонії №70. Там уже провели евтаназію тварин на підсобному господарстві. Тепер півроку тримати свиней тут не можна. Про це сільським головам повідомив Валерій Биков, начальник Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

Потрапляння диких чи домашніх тварин, які можуть бути рознощиками інфекції африканської чуми, на територію установи виключено. Зараз у «70-ці»посилено заходи щодо доступу в установу.

«Місто і все, що правіше від річки Гнилоп’ять – це 3-кілометрова зона захисту. Тут забороняється торгівля будь-якими живими тваринами, свининою домашнього забою. У цю зону потрапляють всі бердичівські ринки. Може бути торгівля м’ясом, у тому числі і свининою, якщо власник надає документи про походження м’яса. Є документи про промислове походження м’яса – торгівля дозволяється. Нині введено посилений контроль за продукцією тваринного походження: м’ясо птиці, кролів, свинини, яловичини тощо. Бердичівський район у зоні спостереження. Від 70-ї колонії загалом це 8 км: 3 км – зона захисту і 5 км – зона нагляду. Великі Низгірці, іванківці, Хажин, Бистрик, Романівка, Підгороднє, Скраглівка, Дубове – населені пункти по периметру цієї зони. Тут пропонується згідно чинної інструкції з профілактики провести збори громадян і розповісти про профілактичні заходи; провести облік поголів’я господарств всіх форм власності. У людей не відбиратимуть свиней, їх можна тримати. Але виключно для себе, не для реалізації», – наголосив Валерій Биков.

З його слів, людям не можна приховувати будь-які випадки захворювань свиней. Тварина відмовляється від їжі, поводиться неадекватно – одразу повідомляйте ветлікаря. Такі заходи необхідні, щоб уникнути нового вогнища інфекції і продовження карантину.

«Виявити вірус африканської чуми у м’ясі, повітрі, кормах на сьогодні в межах області не можна, бо нема лабораторії відповідного типу. Це роблять у декількох закладах в Україні. Для Житомирщини – це випробувальний центр ДНДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у Києві», говорить він.

Розповсюдження вірусу африканської чуми, повідомляє експерт, можливе гризунами, комахами, за рахунок диких тварин і безпритульних тварин, може переноситись на одязі, взутті мешканцями, які відвідують місця з ознаками зараження. Може інфекція розповсюджуватись і з продукцією. Наприклад, м’ясо, яке не пройшло належної термічної обробки, м’ясо зараженої свині. Навіть ті ж корми, які куплені за дешевими цінами, можуть нести небезпеку. Припускають, саме одним із цих варіантів чума і потрапила до колонії.

«Ознаки захворювання африканської чуми у свиней: відмова від корму, підвищення температури тіла тварини, свиня часто дихає, менш рухлива, лежить в одному місці і не така жвава, як раніше. Ця інфекція швидко призводить до летального випадку, тварина гине на 1-2 добу. Випадків одужання нині не зареєстровано. Для людини небезпеки вірус не становить. На сьогодні створені групи для обходу домогосподарств, щоб визначити, скільки свиней у 3-кілометровій зоні від вогнища інфекції. Їх треба утилізувати на спецпідприємстві. Питання вилучення свиней і їх утилізації прийматиметься пізніше, це залежатиме від того, скільки свиней нарахують. Приміром, у 1-й день – 18 числа – з майже 700 дворів у Бердичеві поки нарахували аж 5 свиней, а заходити на територію двору без дозволу власника не має права ніхто. Якщо люди приховують те, що тримають свиней, методів впливу на них немає», каже Валерій Биков.

У районі вже з’являються заготівельники, щоб у людей за заниженими цінами скупити свинину. Ветлікарі просять не вестись на цей гачок. Натомість самі люди кажуть: у супермаркетах ціни на свинину суттєво зросли і ситуацію ніхто не контролює.

Контроль за реалізацією свинини, зазначив Валерій Биков, ведеться у зареєстрованих точках. Втім, як пишуть користувачі соцмереж, м’ясо свинини домашнього забою купити можна домовившись у тому ж павільйоні. Попередньо на засіданні надзвичайної протиепізодичної комісії у місті правоохоронці зазначили: штраф за реалізацію такої свинини у період 40-денного карантину (з 18.04 по майже кінець травня) складає трохи більше 110 грн.

По завершенню карантину фахівці мають зробити повторні аналізи м’яса, щоб зрозуміти, чи продовжувати карантин.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков 
Автор: Юлія Сінєльнікова
Матеріал zhitomir.today

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Выбираю холодильник Indesit
Добавил LILUSA
Апрель 18, 2024

Обложка
Добавил CheBuratinio
Апрель 18, 2024

Магазин мебели
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Ремонт Айфонів
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024

Форекс
Добавил JebSin
Апрель 18, 2024