|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

В Україні невдовзі заборонять частину грошей

Категория: Экономика

alt

Українці незабаром не зможуть розраховуватися звичними копійками і банкнотами. З обігу виведуть купюри номіналом одна, дві, п’ять і 10 грн. Також перестали бути грошима одна, дві і п’ять копійок.

Крок перший – у жовтні 2019-го

З жовтня не приймають в торгівельній мережі копійки номіналом одна, дві і п’ять копійок. 

Копійки краще обміняти. В Ощадбанку, ПриватБанку і в “Авалі” їх приймають до 30 вересня 2022-го. Ті, хто не встигнуть здати дріб’язок, більше не зможуть їх використати за призначенням.

“Крім того, почнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від однієї, двох і п’яти, 25 копійок поки залишаться в готівковому обігу. Ними можна буде розплачуватися”, – пояснили в НБУ.

По-друге, з’явилася купюра номіналом 1000 грн. Глава НБУ Яків Смолій, презентуючи нововведення, пояснив: номінальні доходи українців збільшилися, гривня втратила частину своєї вартості, тому вже немає сенсу друкувати одну, дві, п’ять гривень. Вони швидко зношуються, а реальна купівельна спроможність цих купюр низька.

Залишилося кілька тижнів: в Україні перестануть приймати частину грошей

“З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже практично не використовують монети дрібних номіналів, зате з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень”, – зазначає регулятор.

Крок другий – до 2020-го

Поступово в Україні виведуть з обігу 25 копійок, дві, п’ять і 10 гривень. Все це відбудеться до кінця наступного року. Паралельно з’являться монети номіналом п’ять і 10 гривень. Це допоможе скоротити витрати НБУ на “друк” грошей.

Що цікаво, купюри 1,2 і 5 грн у середньому служать лише приблизно рік, підрахували в Нацбанку. Для порівняння: 500 грн, які рідше використовують і до яких дбайливо ставляться, можуть “прожити” до 8 років. Поступово “папірці” зношуються, Національний банк знімає їх із обігу і друкує нові. На друк, а це складний процес із декількома рівнями захисту, іноді витрачають більше, ніж “коштує” купюра.

Які гроші виведуть із обігу

До речі, відсутність копійок вплине і на фактичну вартість товарів. Ціни не змінили, але решту вже почали округляти. Наразі таке правило діє тільки в тому випадку, якщо у касира або покупця немає точної суми. А з жовтня, коли частину монет взагалі перестануть вважати грошима, округлення під час розрахунку готівкою уникнути не вдасться.

Так, якщо сума в копійках закінчується на від 1 до 4 копійок, то загальна вартість покупки округлюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. Для прикладу, якщо сума в чеку 25 грн 24 копійки, а в продавця і покупця немає дріб’язку, то заплатити можна 25 грн 20 коп. Якщо ж у чеку 25 грн 25 коп – заплатити доведеться на 5 коп. більше.

Наступний крок – перехід на мобільні телефони

Відмова від готівки. До 2020 року Національний банк планує збільшити кількість безготівкових платежів до 55%. Готівкою платять “сірі” зарплати, дають хабарі, купують наркотики і т. д. Такі платежі практично неможливо простежити. За п’ять років, починаючи з 2015-го, в планах Нацбанку скоротити оборот готівки майже вдвічі. Провідні економічні уми прогнозують: майбутнє за cashless економіками. Вже зараз багато країн визнають, що випуск купюр невеликим номіналом – це збитково.

“Добре, що ми переходимо на безготівковий розрахунок, зокрема й тому, що з таких платежів сплачуються податки. Також українцям надійніше перейти на безготівку, ніж користуватися паперовими грошима. У разі крадіжки, ви просто заблокуєте картку і нічого не втратите”, – пояснив OBOZREVATEL економіст Тарас Козак.

Мобільні телефони використовують замість карт. Банківська сфера України, як свідчать результати дослідження фінансових технологій, які провели Unit.City, одна з найрозвиненіших в Європі. І поштовхом до такого зростання стала криза.

Практично у всіх великих банків є власні мобільні додатки, які дозволяють оплачувати покупки, купувати квитки і навіть займатися благодійністю. Крім того, декілька українських банків впровадили систему Android Pay. У результаті оплачувати, наприклад, покупки в супермаркеті можна за допомогою мобільного телефону, навіть якщо картка залишилася вдома. Один зі сміливих прогнозів – банківські картки зникнуть, а їхнє завдання виконуватимуть мобільні додатки.

Сучасні технології поступово витісняють звичні для українців методи оплати. І перехід до безготівки – незворотній. Вже зараз у деяких країнах, наприклад, у Норвегії, більшість закладів приймає виключно картки – від готівки просто відмовилися.

Матеріал http://vkursi.te.ua/



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Спорт и все для спорта
Добавил MillerM
Март 28, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил gutak
Март 28, 2024

Посоветуйте как выбрать виски?
Добавил unepubu
Март 28, 2024

Болит живот - что делать
(Днепр)?

Добавил Ninoshka
Март 27, 2024

Бронепластины
Добавил Lisive
Март 27, 2024