|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Про якість питної води у Бердичівському районі та колодязях на території міста Бердичева.

Категория: Другое

altБердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що забезпечення населення району доброякісною питною водою залишається на досить низькому рівні, адже приватні домогосподарства та значна частина об’єктів соціально-культурної сфери, зокрема навчальні та медичні заклади переважно використовують криничну воду та воду з трубчатих колодязів. Така вода накопичується у найближчих або близьких до поверхні шарах ґрунту і туди з опадами та із річок, озер, ставків потрапляє з усіма продуктами життєдіяльності людини, хімічними речовинами з миючих, пральних засобів, отрутохімікатів, мінеральних добрив, продуктів спалювання пластикових відходів, тощо, а також речовинами, що утворюються внаслідок гниття органічних решток.

Відповідно до чинних державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів колодязі, свердловини в індивідуальних садибах повинні бути віддалені від джерел забруднення на відстань не менше 20 м. Цих вимог не завжди дотримано.

Вода може бути гарною на смак та прозорою, проте у більшості випадків глибина криниць не перевищує 10-15 метрів і у такій воді значно перевищено безпечну норму розчинених у воді нітратів (інколи у і більше 10 разів). Крім того, досить часто у воді з криниць та трубчатих колодязів наявна велика кількість збудників інфекційних захворювань, насамперед їх число збільшується у період танення снігу та значних опадів. І якщо позбутись більшості хвороботворних мікроорганізмів можливо кип’ятінням, то в побутових умовах видалити нітрати з води практично неможливо. Вживання питної води з нітратами спочатку призводить до порушень у стані здоров’я людини, зокрема зниженню рівня гемоглобіну, а згодом – до виникнення хронічних захворювань. Найбільш небезпечно вживати таку воду, або молочні суміші на її основі дітям до 1 року. Також у зоні ризику люди похилого віку та особи з хронічними хворобами.

Також для водопостачання використовується вода з артезіанських свердловин, у якій виявляється значна кількість неорганічних сполук, насамперед солей заліза. Також у такій воді можливо перевищення допустимої норми природних радіонуклідів, зокрема газу радону. Тому перед подачею у водопровід має проводитись низка технологічних процесів підготовки води, зокрема її фільтрація та знезараження.

Повідомляємо, що у 2019 році в рамках Державної програми моніторингу щодо проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи під час здійснення державного контролю (нагляду) з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення фахівцями управління спільно з лабораторним підрозділом було організовано відбір проб питної води на відповідність вимогам чинного законодавства. Проби, матеріал були доставлені в акредитовану лабораторію. Всього було відібрано і досліджено 378 проб за санітарно-хімічними та 413 проб питної води мікробіологічними показниками. Виявлено відхилення у 15,5% пробах питної води за мікробіологічними показниками та у 28,8% пробах питної води за санітарно-хімічними показниками.

Відповідно до отриманих результатів лабораторних досліджень у поточному році виявлено відхилення:

  1. За мікробіологічними показниками (наявність бактерій групи кишкової палички) у Іванковецькій, Семенівській, Хажинській, Скраглівській, Озадівській, Романівській, Гардишівській, Великоп’ятигірській, Андріяшівській, Никонівській, Скаківській, Семенівській, Старосолотвинській, Мирославській, Швайківській, Малосілківській, Хажинській, Терехівській, Садківській школах, Гальчинській філії Гришковецької гімназії, амбулаторіях у смт. Гришківці та селах Мирославка, Семенівка, Половецьке, Скраглівка, фельдшерському пункті с. Старий Солотвин, садочках смт. Гришківці та сіл Іванківці, Семенівка, Озадівка, Романівка, Гардишівка, Велика П’ятигірка, Андріяшівка, Хмельове (в усіх трьох пробах), Скаківка, Осиково, Швайківка, Хажин, Красівка, Старий Солотвин, таборі «Березовий Гай», криницях громадян у с. Осиково, на водозаборі та у водопровідній мережі с. Романівка, у водопровідній мережі с. Хажин, а також за адресами м. Бердичів, вул. Паризької Комуни, 65, вул. Тургенєва, 1, вул. Олімпійська (Сабурова), 40, вул. Новоіванівська, 23.
  2. За санітарно-хімічними показниками:
  • перевищено допустиму концентрацію заліза у Красівській, Слободищанській, Іванковецькій, Скраглівській, Половецькій, Райківській, Озадівській, Рейській, Хажинській, Мирославській школах, у садочках смт.Гришківці, сіл Семенівка, Озадівка, Красівка, амбулаторіях у смт.Гришківці та селах Мирославка, Семенівка, Половецьке, на водозаборі с.Райки, на водозаборі та у водопровідній мережі сіл Романівка, Озадівка, у таборі «Березовий гай» та Бердичівській загальноосвітній спецшколі-інтернат;
  • перевищено допустиму концентрацію нітратів у Садківській (у 11 разів), Семенівській, Хажинській, Швайківській, Великоп’ятигірській, Андріяшівській, Никонівській, Половецькій, Великонизгірецькій, Никонівській та Терехівській школах, амбулаторіях у смт.Гришківці та селах Половецьке, Скраглівка, фельдшерському пункті с. Старий Солотвин, у садочках смт.Гришківці та сіл Рея, Іванківці (у 4 рази), Хажин, Скраглівка, Швайківка та Велика П’ятигірка (у 3 рази), Андріяшівка, Хмельове та криницях громадян у с.Осикове, а також за адресами м. Бердичів, вул. Паризької Комуни, 65, Тургенєва, 1, Олімпійська (Сабурова), 40 та Новоіванівська, 23;
  • у амбулаторії та водозаборі с. Озадівка перевищено норматив за вмістом марганцю, перевищений норматив за жорсткістю в амбулаторіях смт.Гришківці, сіл Семенівка, Райгородок, Великонизгірецькій, Іванковецькій, Семенівській, Хажинській, Скраглівській, Мирославській, Швайківській, Великоп’ятигірській, Слободищанській, Андріяшівській, Рейській, Райгородоцькій школах, у садочках сіл Семенівка, Велика П’ятигірка, Райгородок, Старий Солотвин.

Наведені відхилення у якості питної води загалом відображають картину не тільки щодо закладів соціально-культурної сфери або окремих водопроводів чи колодязів, а значною мірою є індикатором забруднення водоносних горизонтів ґрунту та ознакою стану водопровідних мереж, їх утримання і підготовки (зокрема знезараження) до початку роботи після перерви, усунення проривів, тощо.

За пропозиціями фахівців Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, у заклади, де у питній воді було перевищено допустиму концентрацію нітратів, для приготування страв та організації питного режиму завозилась бутильована питна вода промислового очищення, також після проведених заходів з дезінфекції колодязів та водогонів якість питної води за мікробіологічними показниками покращувалась. Також вживались інші заходи щодо забезпечення населення, зокрема дітей та підлітків організованих колективів доброякісною питною водою.

Сергій КОЛУБОВСЬКИЙ.

Джерело: https://www.zb.zt.ua/



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Складські стелажі
Добавил ostin92
Апрель 25, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024

Не знаю где записаться на
курсы немецкого языка

Добавил Sergey1826
Апрель 24, 2024