|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Нелегальна зайнятість сьогодні може зламати життя у майбутньому або що таке страховий стаж, і чому він настільки важливий

Категория: Общество

alt

Комісією по легалізації заробітної плати вирішено провести масштабну роз’яснювальну роботу серед населення міста Бердичева та особливо по приватним підприємцям щодо легалізації трудових відносин та необхідності офіційного оформлення працівників. У зв’язку з карантинними обмеженнями, інформування населення фахівцями відбуватиметься шляхом розміщення публікацій на Офіційному порталі міста Бердичева.

 

На молодь та навіть переважна частина людей середнього віку не задумуються над тим, що їх чекатиме після досягнення пенсійного віку і яку пенсію вони отримуватимуть. Адже багато хто у місті продовжує працювати неофіційно, отримуючи заробітну плату «у конверті». На перший погляд, це вигідніше, адже не доводиться сплачувати податки з зароблених грошей. Однак у майбутньому це може стати серйозною проблемою. Адже людина на старості років може залишитися без пенсії і будь-якої фінансової підтримки.

Детальніше про те, що чекає на неофіційно оформлених працівників після досягнення ними 60-річного віку, розповіла під час інтерв’ю Головний спеціаліст відділу забезпечення наповнення бюджету фінансового економічного управління ГУ Пенсійного фонду України в Житомирській області Олена Анатоліївна Стасюк.

Згідно з чинним законодавством скільки років страхового стажу потрібно мати, щоб отримувати пенсію?

Для виходу на пенсію у 2021 році після досягнення 60 років (зрівнявся вік для чоловіків та жінок) потрібен страховий стаж не менше 28 років. З кожним наступним роком в Україні необхідний для призначення пенсії за віком страховий стаж поступово зростатиме, і у 2028 році становитиме вже 35 років. Мінімальний страховий стаж, який дає право на пенсію (тільки у меншому розмірі), відповідно до діючого законодавства становить 15 років.

Що ховається під терміном страховий стаж і чому він настільки важливий? Адже багато хто з бердичівлян вважає, що він має право на отримання пенсійної допомоги одразу після досягнення пенсійного віку.

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Адже починаючи з 2004 року, страховий стаж зараховується пропорційно сплаті ЄСВ. Якщо ЄСВ сплачено менше за мінімальний рівень, встановлений чинним законодавством, тоді до страхового стажу зараховується лише неповний місяць. Тому і виникають ситуації, коли людині при призначенні пенсії зараховують лише кілька місяців страхового стажу за відпрацьований рік. Фактично таким чином позбавляючи її права на пенсію.

Чи багато таких випадків по Бердичеву?

Якщо брати місто Бердичів та Бердичівський район, протягом місяця фіксується 20-25 відмов у призначенні пенсії за віком саме через відсутність страхового стажу. Такі питання виникають і по приватних підприємцях. Адже з травня 2009 року підприємці зобов’язані платити єдиний соціальний внесок не менший від мінімального. Їм автоматично цей місяць зараховується у страховий стаж. А в період з січня 2004 по травень 2009 рік суб’єкти господарювання, які перебували на спрощеній системі оподаткування, сплачували єдиний або фіксований податок. І в пенсійний фонд надходили відрахування у розмірі 42% єдиного податку або 10% фіксованого податку. Відповідно, людям зарахувався у стаж не цілий місяць, а всього кілька днів. Таким чином людина рахувалася приватним підприємцем і навіть сплачувала податки, але якщо вона додатково не доплачувала у пенсійний фонд, то сьогодні, виходячи на пенсію, стикається з проблемою відсутності страхового стажу.

Якщо все ж немає мінімального страхового стажу, що у такому випадку очікує на людину?

На сьогоднішній день такі люди мають право на соціальну допомогу, яка оформлюється в органах соціального захисту населення. Хоча зараз внесли зміни у законодавство, і вони дуже обмежують кількість осіб, що мають право на отримання цієї допомоги. Раніше вона була у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатної особи. Зараз її розмір може бути меншим, в залежності від коефіцієнтів перерахунку. Або ж взагалі людям відмовляють у її отриманні. Тобто, страховий стаж має бути обов’язково. Бо людина, яка не працювала офіційно, на старості років може залишитися взагалі без будь-яких державних виплат. На жаль, сьогодні це розуміють далеко не усі.

Часто виникають ситуації, коли люди отримували заробітну плату менше мінімальної (працюючи на півставки) або не знали про те, що їх роботодавець не сплачує ЄСВ у повному обсязі. І тепер їм не вистачає кількох місяців страхового стажу. Що можна зробити у такому випадку?

Якщо стажу не вистачає, його можна офіційно «докупити», здійснивши доплату в органах Пенсійного фонду України, відповідно до розділу 15 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 No211 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004р. за No 64/8663 в органах ПФУ, а також уклавши Договір одноразової сплати з органами Державної податкової служби (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), згідно якого сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання Договору, помножений на коефіцієнт 2.

На що ще впливає страховий стаж?

Без наявності страхового стажу неможливо отримання пенсії по інвалідності, яка згідно законодавства призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності особи. Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час Революції Гідності, у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу. Також у випадку смерті особи члени його ролини не зможуть отримати пенсію у звязку з втратою годувальника. Адже вона призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, теж виключно за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності.

Саме тому кожен житель міста Бердичева повинен самостійно контролювати свій дохід та сплату ЄСВ роботодавцем. Зробити це можна, зареєструвавшись на офіційному веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Завдяки даній функції вже мільйони громадян здійснюють моніторинг своєї заробітної плати, яка буде використовуватися для розрахунку майбутньої пенсії.

Матеріал berdychiv.com.ua



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Вкусная еда
Добавил Kolo
Март 29, 2024

Діагностика зору у Чернівцях
Добавил Geliodor
Март 29, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024