|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

П'ять порад пацієнтам: на що варто звернути увагу, обираючи сімейного лікаря

Категория: Общество

alt

Вже більше двох років українці мають право вільно обирати сімейних лікарів. Медична реформа створила умови, за яких кожна людина може знайти лікаря чи лікарку, яким довіряє та з якими комфортно саме їй. Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією "Твій сімейний лікар". Сайт та Facebook-сторінка проєкту.

За цей час і пацієнтська, і медична спільнота переконались у величезному попиті на лікарів та лікарок, які, крім високого рівня спеціалізованих знань, вміють ефективно комунікувати, адаптуватись до змін, раціонально планувати час, бути проактивними та публічно поширювати принципи громадського здоров'я. Про таких лікарів говорять, що вони мають розвинені м'які навички, тобто неклінічні компетенції, які забезпечують якісну доставку медичних знань та вмінь до пацієнта чи пацієнтки.

Наявність розвинених м'яких компетенцій (soft skils) — це новий стандарт професії. У 2020 році вперше в Україні була розроблена карта м'яких навичок саме для лікарів та лікарок первинної ланки. Під м’якими навичками маються на увазі знання, вміння та безпосередня поведінка лікарів та лікарок, які впливають на ефективність роботи, вміння комунікувати з командою, пацієнтами та суспільством, та здатність при цьому підтримувати особисте благополуччя. Соціальний проєкт “Твій сімейний лікар” спільно з Академією Національної служби здоров'я та МОЗ України запустили онлайн-курс, що допомагає розвинути ці навички https://bit.ly/3s2jOE9

Чому добре мати лікаря з розвиненими soft skills?

В першу чергу, це про довіру , взаємоповагу і здорову комунікацію між вами. І хоча пересічній людині без медичної освіти важко однозначно визначити рівень професійних компетенцій лікаря чи лікарки, існує кілька простих ознак, за якими ви можете перевірити рівень розвитку м'яких навичок вашого лікаря чи лікарки і так зрозуміти, наскільки у вас вийде знайти спільну мову.

1. Демонструє залученість.

Лікар або лікарка з розвиненими м'якими навичками одразу намагатиметься встановити з вами контакт. Зверніть увагу, чи уважно він чи вона вас слухає, чи вміє співпереживати та відчувати ваш емоційний стан? Чи звертається до вас тактовно і доброзичливо на ім'я? Чи показує налаштованість на діалог?

Лікар або лікарка з розвиненими м'якими навичками ніколи не критикуватиме вас за стиль життя, зовнішній вигляд, приналежність до різних спільнот чи культур, або за наявність хронічних захворювань, як, наприклад, ВІЛ. Такі лікарі розуміють як працювати з різними категоріями пацієнтів, спираючись на принципи доказової медицини.

2. Має широке сприйняття.

Зверніть увагу, наскільки детально розпитує вас лікар чи лікарка про історію хвороби. Чи він/вона підходить до питання комплексно? Чи враховує деталі, особливості життя та різноманітні фактори не лише про ваш стан здоров'я, але й про середовище та атмосферу, в яких ви існуєте? Чи фокусується виключно на виході з гострого стану? Запитайте про профілактику, яка доречна саме для вас, і подивіться, чи матиме він/вона наснагу пояснити вам переваги профілактики, чи порадить корисні джерела і літературу, які є доказовими і викладені в доступній формі для пацієнтів, чи посилатиметься на авторитетні дослідження, зокрема міжнародні? А якщо в лікаря або лікарки напоготові є роздруковані примірники загальних порад щодо частих запитань, це гарний сигнал, що він/вона уважно ставиться до своїх пацієнтів та працює над покращенням комунікації та освітою.

3. Пояснює та поширює знання.

Лікар або лікарка з добре розвиненими м’якими навичками демонструє готовність обговорити та пояснити призначене лікування. Поцікавтеся, за якими протоколами він/вона лікує, чи читає першоджерела і останні дослідження. Якщо ще й англійською – то, схоже, ви вхопили джекпот ;). Такий лікар або лікарка відкрито ділиться інформацією, не робить з медицини таємного закритого знання, проводить лекції, онлайн-виступи, веде освітню діяльність в соцмережах.

До речі показовою є позиція лікаря чи лікарки до публічної активності. Дізнайтеся, чи користується він/вона соціальними мережами, можливо веде блог з порадами, власним прикладом просуває здоровий спосіб життя та вакцинацію в соцмережах та місцевих ЗМІ. Декларація з медичними селебріті – завжди приємний бонус:)

4. Поважає час та вміє планувати

Гарний показник високих організаційних навичок, як би банально не звучало, – вчасно розпочатий прийом та дотримання часових рамок.

Лікар чи лікарка з розвиненими м'якими навичками намагається своєчасно комунікувати з пацієнтами, використовує сучасні засоби комунікації та програми для спрощення ведення клієнтів. Він/вона адекватно відреагує на пропозицію онлайн-консультації, запропонує, яким чином краще тримати зв'язок, коли і куди писати чи дзвонити. Така лікарка або лікар вміє будувати доречні межі між робочим і особистим простором: адже кожен профі має мати час на відпочинок та відновлення, а робота на первинній ланці не вимагає контакту 24/7 – і це також важливо правильно доносити пацієнтам.

«Часто негатив від пацієнтів йде на лікаря через погано налагоджені процеси, – розказує сімейна лікарка Юлія Брикульська. – Ми, як лікарі, отримуємо невдоволення від пацієнтів, коли щось не так працює. Тому, спочатку важливо зрозуміти, чи є негативні емоції в площині медичної практики. Чи я можу на це вплинути, організувавши краще свої алгоритми і процеси? Для цього може бути достатньо, щоб пацієнт знав чітко в які години мені можна телефонувати. Чи запропонувати інший формат, як, наприклад, заповнення гугл форми, за якою я буду надавати йому консультації і сама дзвонити в зазначений час. Бути проактивним лікарем – це не чекати, коли пацієнти почнуть обривати телефон, а вибудувати ефективну схему комунікації з ними».

5. Постійно розвивається

І останнє, та не менш важливе: чи має лікарка/лікар натхнення розвиватися в рамках професії?

Звертайте увагу на деталі: часом в лікарському кабінеті можна побачити дипломи та відзнаки, це може стати приводом поцікавитись, чи бере він чи вона участь у лікарських об'єднаннях та асоціаціях, чи відвідує профільні конференції та семінари.

Лікарка чи лікар з розвиненими “soft skills” розвиває особистий бренд, радо ділиться корисною інформацією з пацієнтами, підписниками, залюбки дає коментарі медіа і має амбіції щодо лідерства суспільної думки.

Тож, якщо ви досі не знайшли свою лікарку або лікаря, не маєте декларації чи плануєте її перепідписати, список усіх медзакладів і лікарів/лікарок вашого населеного пункту можна знайти на дашборді Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Тут є інформація і про лікарів та лікарок первинної ланки в державних чи приватних клініках, і про приватні практики (ФОП).

А якщо у вас вже є сімейна лікарка або лікар, то можете порадити їм пройти безкоштовний курс з м’яких навичок для лікарів та лікарок ПМД, що стартує вже 7 квітня. Курс розроблений командою соціального проєкту “Твій Сімейний Лікар” за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Академії НСЗУ. Деталі та реєстрація у facebook-події https://www.facebook.com/events/839700589950774.

Матеріал zhitomir.today



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Скачать 2024 новинки музыки в
mp3 бесплатно

Добавил AnanaGal
Март 28, 2024

Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

Скачать музыку в mp3
Добавил MillerM
Март 28, 2024