|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Бердичеві визначилися з розміром ставок єдиного податку на 2022 рік

Категория: Власть

Із розміром ставок єдиного податку на наступний, 2022-й, рік, визначалися на 9-й сесії депутати Бердичівської міської ради. На розгляд виносився проєкт, в якому пропонувалося встановити ставку у розмірі 10 % від прожиткового мінімуму для підприємців І групи та у розмірі 20 % від мінімальної заробітної плати для підприємців ІІ групи (нагадаємо, що 20 % останні сплачували у 2012-2017 рр., а, починаючи з 2017-го, у зв’язку зі значним зростанням мінімальної заробітної плати міською радою у цілях підтримки бізнесу було вирішено зменшити ставку до 10 %).

Про те, що у структурі доходів загального фонду бюджету громади найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб (67 %), місцеві податки і збори – 28 %, а єдиний податок, у свою чергу – 15 %, інформувала присутніх начальниця міського фінансового управління Олена Геденач. Платників ІІ групи у 2021 році, продовжила, налічується 1205 осіб, з яких 246 здійснюють діяльність на території більше, ніж однієї ради, і тому за законом сплачують 20 %, решта 959 платників сплачують 10 % (600 грн./місяць). Ставка у 20 % діє і на території Скраглівської міської ради.

alt
alt
alt
alt

У той час, як рівень власних надходжень протягом 2019-2021 рр. залишався майже на одному рівні, мінімальна зарплата зросла у 2020 р. на 13 %, а у 2021 р – на 27 %, звернула увагу Олена Геденач, що, вважаючи на те, що питома вага захищених видатків у бюджеті більше 90 %, принесло на нього додаткове навантаження. У той самий час, нагадала, за рахунок місцевої казни у повному обсязі утримуються заклади освіти, художня та музична школи, заклади культури, галузь фізичної культури і спорту, а це – близько 210,0 млн. грн. Окрім того, містом здійснюються видатки на соціальний захист, спрямовуються кошти на благоустрій та на ряд напрямків у галузі охорони здоров’я (загальна потреба – близько 70,0 млн. грн.). Максимальний розмір ставки ЄП (20 %) діє у більшості місцевих рад, інформувала Олена Геденач, така сама тенденція зберігається і на 2022 рік. Підсумовуючи все вищенаведене та враховуючи ситуацію, що склалася з наповненням бюджету, депутатам пропонувалося затвердити ставку у розмірі 20 %.
alt alt
alt alt
alt alt

Підтримати запропонований проєкт рішення закликала керівниця Бердичівської податкової Ірина Самборська. Під час пандемії, нагадала, і держава, і місцева влада намагалися всіляко підтримати представників бізнесу: у квітні-травні підприємці ІІ групи нічого не сплачували до бюджету – ставка ЄП складала 0 %. Подібне рішення тоді прийняли лише у 6-х громадах Житомирщині, у т.ч. і у Бердичеві. Окрім того, нагадала Ірина Самборська, на період карантину на підприємців не нараховуються штрафи та пені за несвоєчасну сплату ЄП, податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску. Після внесених до Податкового кодексу змін з підприємців списали борги до 3060 грн. У Бердичеві загальна сума списаного склала 127 тис. грн. На період локдауну не проводяться перевірки (окрім «підакцизників»). Зрештою, все це, підвела підсумок очільниця податкової, призводить до недоотримання бюджетом коштів. Ірина Самборська звернула увагу на той факт, що, згідно поданих декларацій, у Бердичеві на 3600 підприємців працюють всього лише 1500 найманих робітників. А ще нагадала про те, що пересічні громадяни-працівники так само, як і представники бізнесу, сплачують податки: у підприємців – ЄП, у громадян – ПДФО + військовий збір (18 % + 1,5 %). І якщо працівник отримує за законом мінімальну зарплату, то з тієї в умовах 2022 року вираховуватиметься 1267 грн. ( у підприємців у той самий час – 1300 грн.).

На двох основних, на його думку, моментах зупинився представник підприємців Олександр Доманський. Умови для діяльності його та його колег, заявив, не стали і не стануть кращими (у т.ч. через пандемію та існуючий стан в економіці). По-друге, фіскали, на його переконання, зосередили свою діяльність суто на тих хто зареєструвався й працює легально. Тіньовикам, мовляв, залишається тішитися з того, що хтось заробляє і сплачує податки, а хтось просто заробляє. Через те позиція самого пана Доманського та його прихильників – залишити на 2022 рік діючі на сьогодні 10 %.
alt alt
alt alt
alt alt

Вирахувано: збільшення ставки ЄП з 10 % до 20 % принесе до місцевого бюджету близько 7,0-7,5 млн. грн. Серед аргументів міського голови на користь 20 % – наступний: через обмеженість фінансів при реалізації того чи іншого масштабного проєкту громади вимушені звертатися за допомогою до держави. І держава нерідко готова піти назустріч місцевим ініціативам. Єдина умова: наявність фінансового резерву. Тобто, громада має бути готова взяти на себе фінансову співучасть у проєкті. Ті самі 7,0-7,5 млн. грн. можуть виступити таким резервом. А об’єктів соціальної інфраструктури, на реконструкцію чи оновлення яких потрібні солідні кошти, у бердичівській громаді вистачає: зокрема, термосанації потребують школи, суттєвого оновлення – відділення реанімації у міській лікарні, міський Палац культури вже 35 років, як без ремонту тощо.

Зрештою, змогу висловитися отримав кожний – і підприємці, котрі прийшли до сесійної зали, і депутати. Пропозицій вималювалося три: запропонована у проєкті ставка ЄП у розмірі 20 %, діюча на сьогодні ставка у 10 % і «золота середина» – 15 %. Ані перша, ані друга пропозиція потрібної для прийняття кількості голосів не набрала. Більшістю було затверджено ставку у розмірі 15 %.

Матеріал https://berdychiv-rada.gov.ua



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Складські стелажі
Добавил ostin92
Апрель 25, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024

Не знаю где записаться на
курсы немецкого языка

Добавил Sergey1826
Апрель 24, 2024