|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Відповіді на деякі запитання щодо декларування громадянами доходів

Категория: Экономика
Відповіді на деякі запитання щодо декларування громадянами доходів Пропонуємо Вашій увазі відповіді на запитання, які надійшли на "гарячу лінію" Бердичівської ОДПІ
Запитання 1: Тітка подарувала племіннику квартиру. Як оподатковуються доходи, отримані внаслідок такого дарування?
Відповідь: Оподаткування доходів, одержаних у вигляді подарунків, регламентується ст. 14 Закону України від 22.05.03 № 889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі - Закон). Згідно з п. 14.1 цієї статті Закону кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини, тобто згідно з положеннями ст. 13 Закону.
Ставка оподаткування доходів, отриманих платником податку внаслідок прийняття у подарунок (спадщину) коштів, майна, немайнових прав встановлюється в залежності від об'єкта отриманого платником податку у подарунок (спадщину) та ступеня споріднення із дарувателем (спадкодавцем).
Відповідно до пп. 1.20.4 п. 1.20 ст. 1 Закону членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у т. ч. усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Тобто, виходячи із положень Закону, племінник не відноситься до першого ступеня споріднення із дарувателем, а тому такі фізичні особи - платники податку, які одержали протягом звітного податкового року дохід у вигляді вартості подарунку (квартири) від особи, з якою має інший ступінь споріднення ніж перший чи взагалі не має споріднення, зобов'язані включити його вартість до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 квітня року, наступного за звітним, річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (постійного проживання) та сплатити з нього податок з доходів фізичних осіб за ставкою, визначеною п.7.2 ст. 7 Закону (5% від вартості одержаного подарунку).

Запитання 2: Дочка, що проживає в Норвегії, надсилає матері гроші на придбання будинку. Чи оподатковуються дані суми коштів?
Відповідь: Оподаткування доходів, отриманих у вигляді подарунків здійснюється за правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Підпунктом 13.2.3 п. 13.2 ст. 13 Закону «Про податок з доходів фізичних осіб» передбачено, що при одержанні спадщини спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента об'єкти спадщини оподатковуються за ставкою 15%. Таким чином, при одержанні коштів від дочки, що не є резидентом України та проживає на території іншої держави, необхідно сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі 15%.

Запитання 3: Який порядок оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від продажу належної їм на праві власності нерухомості?
Відповідь: Відповідно до положень Закону нерухоме майно (нерухомість) - це об'єкти майна, які розташовуються на землі й не можуть бути переміщені в інше місце без утрати їх якісних або функціональних характеристик (властивостей), а також земля.
Нерухомість, відмінна від землі, поділяється на: будівлі та споруди, зокрема до будівель належать приміщення, пристосовані для постійного або тимчасового перебування в них людей, а також об'єкти власності, функціонально пов'язані з такими приміщеннями, включаючи готелі, кемпінги та інші подібні об'єкти туристичної інфраструктури, квартири, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, індивідуальні гаражі або місця на гаражних стоянках чи в гаражних кооперативах, дачні будинки та інші об'єкти дачної (садової) інфраструктури, відмінні від землі. Споруди - це об'єкти нерухомості відмінні від будівель. Дохід від продажу нерухомого майна, розташованого на території України, є доходом з джерелом походження з України і об'єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб. Порядок оподаткування таких доходів визначено у статті 11 зазначеного Закону, якою, зокрема, встановлено, що операції від продажу фізичними особами належних їм на праві власності об'єктів нерухомого майна підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб за відповідними ставками, встановленими окремими нормами цієї статті.
Згідно з ст. 11 Закону дохід, одержаний платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку), на якій розташовано такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковуються якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 кв. м.
Дохід від продажу об'єкта нерухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства (Бюро технічної інвентаризації).
Податковим агентом при здійсненні операцій з відчуження об'єктів нерухомого майна у порядку, передбаченому ст. 11 Закону, є нотаріус, який посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору.
Земля як нерухомість є самостійним об’єктом оподаткування і при відчуженні підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Як виняток, не підлягають оподаткуванню доходи, одержані від продажу земельних паїв і земель сільськогосподарського призначення, одержаних у власність у процесі приватизації (пп. 4.3.18 п. 4.3 ст. 4 Закону).

Запитання 4: В яких розмірах та порядку повинен сплачуватися податок з доходів у випадку, якщо фізична особа укладає договір міни рухомого майна з юридичною особою?
Відповідь: Оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від продажу (міни) рухомого майна, регулюється ст. 12 Закону.
При розгляді питання оподаткування, якщо обмін об'єктами рухомого майна здійснюється між фізичною і юридичною особами, слід враховувати наступне. Згідно з Цивільним кодексом (ст. 715, 716) за договором міни (бартеру) кожна зі сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна зі сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.
Якщо договір міни рухомого майна посвідчується нотаріально, податковим агентом при цьому є нотаріус (п. 12.5 ст. 12 Закону), а особою, відповідальною за сплату податку, є фізична особа - власник майна, що обмінюється (продається). Така фізична особа має сплатити податок до або під час нотаріального посвідчення договору міни (купівлі-продажу) із звичайної вартості рухомого майна.
Якщо ж міна (купівля-продаж) рухомого майна здійснюється без нотаріального посвідчення договору, то в цьому випадку юридична особа, як передбачено п. 12.4 ст. 12 Закону, виступає податковим агентом щодо звичайної вартості рухомого майна, яке відчужується фізичною особою. Податковий агент обраховує, утримує та перераховує до бюджету податок з доходу фізичних осіб. У податковому розрахунку (ф. № 1ДФ) юридичною особою ця операція відображається за ознакою доходу 07.

Запитання 5: Як оподатковується дохід, отриманий платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину (подарунок) нерухомого майна, якщо спадкоємець першого ступеня споріднення є нерезидентом ?
Відповідь: Відповідно до норм Закону № 889 (стаття 13) дохід, отриманий таким платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину (подарунок) майна, оподатковується за ставкою, визначеною підпунктом 7.3 Закону, тобто у розмірі 30% на підставі річної податкової декларації. (За бажанням нерезидента він міг сплатити податок під час одержання свідоцтва про право на спадщину чи дарування). 

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян Бердичівської ОДПІ
Матеріал передруковано з "Ділового Бердичіва"


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Бильярдный зал
Добавил friza
Апрель 25, 2024

Складські стелажі
Добавил ostin92
Апрель 25, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024