|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У Бердичеві на Вінницькій з'явився пам’ятник, що вшановує світлу пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Категория:

У Бердичеві на Вінницькій серед житлових будинків до 29-ої річниці чорнобильської трагедії встановлено пам’ятник, що увіковічує усіх ліквідаторів тієї страшної події. Така ідея разом з її втіленням належить бердичівлянину, підприємцеві Олександру Нехворовському.

Від задуму до встановлення пам'ятника, розповідає він, пройшло два з половиною роки. Самі ліквідатори пропонували власні ескізи, та запросивши директора художньої школи, усі разом дійшли спільного висновку щодо вигляду майбутнього меморіалу. На втілення ескізу у життя витрачено суму у межах 150-ти тисяч гривень.

Олександр Нехворовський, депутат обласної ради: «Мене ліквідатори попросили увіковічити всіх, хто приймав участь і всіх, хто був там. Тоді вирішив побудувати гарний і хороший меморіал для того, щоб зібрати Бердичівщину тут і вшановувати постійно їхню пам'ять. Від землі і до атома все це робила моя будівельна бригада і за мої кошти».

Олександр Ревега, народний депутат України: «Хочу подякувати депутату обласної ради Нехворовському Олександру, міському голові, що вони зробили такий пам’ятний знак в місті. Це буде таким символом насамперед для молоді. Хочеться, щоб побільше було таких людей, які би робили таку добру справу, вшановували наших героїв і не забували тих, хто на війні. Я вважаю, що це надзвичайно знакова подія для нашого міста, для ліквідаторів, їхніх родин».

Відкриття меморіалу стало нагодою згадати події квітня 86-го року для містян. Адже тоді про наслідки не знали навіть ті, хто отримав виробниче відрядження до тієї зони, аби задіяти усі ресурси на боротьбу із масштабною трагедією.

 

Василь Мазур, міський голова Бердичева: «На боротьбу з отим мирним атомом стала вся Україна. Став і наш рідний Бердичів. Наші бердичівляни, - водії, пожежники, лікарі, міліціонери, представники інших професій, - мужньо стали у ряди ліквідаторів на Чорнобильській АС. Ніхто тоді не знав про страшні наслідки для себе. Думали про одне: як врятувати світ від ядерної смертельної загрози. І врятували, заплативши ціну у сотні життів, тисячі набутих хвороб і величезну опалену рану на родючій поліській землі. Наступного року виповниться тридцята річниця з дня чорнобильської трагедії. Мабуть, це символічно, що пам’ятник розміщено саме в людному місці. Він буде нагадувати усім, що жили колись міста, села і селища, яких уже немає у списку населених пунктів. Тепер там тиша».

Едуард Томашевський, голова Бердичівської РДА: «Про цю трагедію почув весь світ. Це була трагедія, з якою асоціювали Україну. Весь світ дивився і чекав, що станеться. Підключилися всі, і наші мешканці-ліквідатори тієї трагедії. У першу чергу виступили пожежні частини Чорнобильської АС, потім підключилася армія, мобілізовані. І весь народ сприйняв це як виклик. Ніхто на той момент не знав справжньої правди, що сталася. Наслідки цього всього ми ще будемо відчувати багато років».

Олександр Нехворовський, депутат обласної ради: «У ліквідації наслідків аварії було задіяно 600 тисяч чоловік. Збитки, що приніс Чорнобиль, сягають бюджетів кількох держав, а наслідки катастрофи ще не подолані. Біда торкнулася чорним крилом і Житомирщини. На Бердичівщині сьогодні проживає близько 600 чоловік, котрі безпосередньо брали участь у ліквідації аварії на станції. Лише за рік пішли у вічність 44 ліквідатори, залишилися вдови, а ще 509 людей мають статус потерпілих».

Олександр Ревега, народний депутат України: «Держава не готова була і ніхто не міг подумати, якого масштабу набуде ця трагедія у нашій рідній Україні. Цей меморіал має бути завжди пам’ятним для нашого молодшого покоління, щоб вони пам’ятали наших ліквідаторів, їхні родини. Хочу передати подяки нашим 26-ьом героям».

Ліквідатори, котрі прийшли вшанувати світлу пам'ять про тих, кого зараз немає з нами, але які тоді не відмовилися стати на боротьбу із загальнолюдським горем, пам’ятнику раді. Втім, кажуть, щоб можновладці у столиці про них дбали, було б краще. Зокрема нарікають на скасування з них пільг.

Згадали присутні і тих 24-рьох пожежників з Бердичева, які професійно спрацювали в ніч на 23-тє травня того ж таки 86-го року, коли на станції сталася повторна пожежа.

Освятивши пам’ятник, священики закликали підростаюче покоління шанувати подвиг тих, хто пожертвував життям і здоров'ям заради повноцінного життя дітей.

Олександр Нехворовський, депутат обласної ради: «Можливо, хтось скаже, що не на часі, що є речі важливіші, коли в країні іде війна. Та що може бути важливішим за шану та вдячність тим людям, завдяки яким ми сьогодні стоїмо тут, хто захистив собою весь світ, власним життям і здоровям!»

 

Журналіст: Юлія Моцна

Оператор: Віталій Сінєльніков


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Очень сильно болит зуб
Добавил Stixin
Май 20, 2024

Нанести логотип
Добавил King
Май 20, 2024

Вопросы по здоровью
Добавил Liaі
Май 20, 2024

Тканина онлайн
Добавил Mofa
Май 20, 2024

Хотела бы тут пообщаться про
ясновидение

Добавил greenwalls
Май 20, 2024