|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У БЕРДИЧЕВІ ЗА ЗАЯВОЮ “БАТЬКІВЩИНИ” ПОЛІЦІЯ ПЕРЕСЛІДУЄ ЖУРНАЛІСТІВ

Категория: Политика

alt

Політичне протистояння на Житомирщині набирає обертів з новою силою і відбувається не лише у сесійних залах місцевих рад. Черговий рецидив “політики по-житомирськи” відбувся днями у Бердичеві.

 

Ще у жовтні минулого року обласна організація партії “Батьківщина” на чолі із нинішньою головою обласної ради Анжелікою Лабунською звернулася до суду з позовом до газети “Бердичівські новини”. Партійці стверджували, що редакція відмовилася опублікувати відповідь “Батьківщини” на одну із публікацій у спецвипуску газети, яка була здійснена у ході виборчого процесу. При цьому, як аргумент відмови, представники “Батьківщини” заявили, що просто не застали нікого у редакції у той момент, коли до журналістів прийшов якийсь кур’єр. Те, що редакція понад десять років знаходиться там, де й завжди і всі її та її працівників знаходять завжди у будь-який час, коли це потрібно, партійці промовчали.
Суддя Бердичівського міськрайонного суду Анатолій Зайцев визнав аргументи представників “Батьківщини” вагомими і, відзначивши у своєму рішенні на зразок того, що редакція зобов’язана визначити поміж себе відповідальну людину, яка увесь час знаходитиметься на місці, зобов’язав “БН” видати окремий спецвипуск газети і, опублікувавши у ньому відповідь “Батьківщини”, розповсюдити його за власний рахунок.

 

Не погодившись із таким рішенням судді, представники газети подали апеляцію, яку, втім, суд не задоволив. За виборчим законодавством рішення апеляційного суду є остаточним і оскарженню не підлягає, набуваючи чинності з моменту проголошення.

Пікантність ситуації полягала у тому, що, відповідно до закону опублікувати відповідь газета мала право не пізніше дня голосування, тобто — не пізніше 00.00 годин 25 жовтня. А рішення апеляційного суду було проголошено (і, відповідно, набуло чинності) близько 20.00 суботи, 24 жовтня. Тобто, на виконання рішення суду у журналістів було не більше чотирьох годин, за які треба було не лише зверстати номер, домовитися з якоюсь типографією про терміновий друк, перерахувати їй кошти (у цей час банківські операції вже не здійснювалися), віддрукувати газету і розповсюдити її. Проблема полягала у тому, що “Батьківщина” не надала редакції інформацію, яку вона мала опублікувати (відповідна стаття надійшла на електронну адресу вже в ніч на 25 жовтня).

Зважаючи на це, представники редакції терміново вирушили із апеляційного суду одразу у Бердичівський міськрайонний із заявою, в якій просили роз’яснити рішення суду. З одного боку: вони ніби й зобов’язували “БН” зробити спецвипуск, на що тим само рішенням суду було дано два дні. З іншого боку — сама “Батьківщина” не надала інформації, що саме треба було опублікувати. Та суд чомусь, незважаючи на виборчий період, у суботу увечері не працював, жодного чергового судді на місці не виявилося. Лише у неділю, вже у день голосування, вдалося передати до суду заяву про роз’яснення рішення.

Лише у середині листопада на адресу редакції із суду надійшов лист, у якому містилося рішення судді Анатолія Зайцева за вказаною заявою редакції. Виявилося, що суддя своє рішення виніс, ніби, ще 26 жовтня, тобто, на наступний день після подачі заяви. Представники редакції у суд, за твердженням судді не з’явилися, хоча їх і викликали. Насправді, жодного виклику до суду з цього приводу не надходило. По своїй суті, ніякого роз’яснення суддя на заяву не дав, вказавши, що у рішенні суду все чітко прописано. Те, що це рішення, м’яко кажучи, суперечить виборчому законодавству, Анатолій Зайцев увагою оминув. Фактично, суддя виніс рішення “заднім числом”, надіславши його у редакцію вже по завершенні виборчого процесу. Це можна було б поставити під сумнів, але поштові штемпелі на конверті є яскравим цьому підтвердженням.

На цьому можна було б поставити крапку. Проте… “Батьківщина” звернулася до поліції із заявою, у якій вимагала відкрити кримінальне провадження проти “Бердичівських новин” за невиконання рішення суду. Бердичівські поліцейські розібралися у ситуації і відмовили партійцям у відкриті провадження. Проте… “Батьківщина” звернулася до суду зі скаргою на рішення бердичівських поліцейських і таки домоглася свого. Той же суддя Анатолій Зайцев зобов’язав поліцію внести дані про вчинення редакцією “злочину” до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати кримінальне переслідування журналістів. Ноу коммент…

Прикметно те, що не чекаючи ні кримінальних переслідувань, ні навіть роз’яснень судді про те, як виконувати його рішення, “Бердичівські новини” виконали все, як і зазначено у рішенні: видали і безкоштовно розповсюдили спецвипуск газети із відповіддю “Батьківщини”…

Можна було б посміхнутися винахідливості житомирських “батьківщинців” під проводом Анжеліки Лабунської (саме за її підписом надходили у редакцію вимоги про опублікування відповіді), як використовувати поліцію в політичній боротьбі в місті . Якби не одна деталь – Житомирщину накриває кримінальна хвиля, на вулицях міст і сіл з автомата розстрілюють людей, вибухають гранати, а поліція Житомирщини, замість того щоб ловити злочинців, “вбиває” час і людські ресурси опитуючи журналістів за надуманими звинуваченнями лідерів партії “Батьківщина”.

 

Матеріал сайту berdichivnews.com.ua


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Бильярдный зал
Добавил friza
Апрель 25, 2024

Складські стелажі
Добавил ostin92
Апрель 25, 2024

Выбор авто
Добавил Салютин Александр
Апрель 25, 2024

Каких брендов обувь покупаете?
Добавил alisaalisa
Апрель 24, 2024

Замена видеокарты в ноутбуке.
Хочу заказать

Добавил bestmasterpc
Апрель 24, 2024